Samsun Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde 80 yaşındaki bir hastaya, ender görülen dört yaprakçıklı aort kapağı nedeniyle transkateter aort kapak implantasyonu (TAVİ) prosedürüyle başarılı bir operasyon gerçekleştirildi. Operasyon, bu özelliği taşıyan olaylar ortasında dünyada 18’inci, Türkiye’de ise birinci olma özelliği taşıyor.
Amasya’nın Merzifon ilçesinde yaşayan Muzaffer Uslu (80), göğüs sıkışması ve baygınlık şikayetleriyle başvurduğu Merzifon Devlet Hastanesi’nden Samsun Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne sevk edildi. Tetkikler sonucu, olağanda üç yaprakçıklı olması gereken aort kapağının dört yaprakçıklı olduğu belirlendi. Samsun Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Ana Bilim Kolu Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Yenerçağ, kapak değişiminin açık ameliyatla yüksek risk taşıması nedeniyle kapalı metot olan TAVİ süreciyle tahlil sağladıklarını söyledi.
"100 bin şahısta 4 görülüyor"
Doç. Dr. Yenerçağ, işlem öncesi yapılan tetkiklerde karşılaştıkları az bulgu hakkında ise "Hastanın TAVİ sürecinden evvel yapılan tetkiklerinde aort kapağının 3 yaprakçıklı olması beklenirken çok daha az görülen ‘Quadricuspid’ ismi verilen 4 yaprakçıklı aort kapağı saptadık. Daha evvel bu türlü bir hadise ile karşılaşmamıştık. Literatürleri, akademik çalışmaları inceledik. 4 yaprakçıklı aort kapağının toplumda 100 bin şahısta 4 görüldüğünü, taradığımız memleketler arası yayınlarda ise 4 yaprakçıklı aort kapağı bulunan yalnızca 17 hastaya TAVİ süreci yapıldığını saptadık. Ülkemizden bildirilen olay örneği bulamadık. Öteki ülkelerde yapılan olayları ayrıntılıca inceledik. İleri tomografik tahlilleri yaptık. Vakamıza ayrıntılıca hazırlandık" dedi.
50 dakika içinde tamamlandı
Operasyonu gerçekleştiren takımı de paylaşan Yenerçağ, şunları söyledi:
"Doç. Dr. Serkan Sivri, asistan tabiplerimiz Berkan Öztürk ve Enes Kaya ile Anestezi Uzmanı Aynur Kaynar hocamızla birlikte takım halinde hastamıza başarılı TAVİ sürecini yaklaşık 50 dakika içerisinde tamamladık. Hastamızı 1 gün ağır bakımda takip ettikten sonra servis takibine aldık. Az görülen bu 4 yaprakçıklı aort kapağına yaptığımız TAVİ sürecinin prosedürel ayrıntılarını literatüre kazandırmayı planlıyoruz. Bizden sonra bu ender olay ile karşılaşan meslektaşlarımıza yol göstermesi açısından referans olacaktır."
Mustafa Uslu ise durumun düzgün olduğunu söyledi.