İhlas Haber Ajansı tarafından
29 Nisan, 2025 11:02 tarihinde yayınlandı
A+ A-

‘Menenjit aşısı hayati önem taşıyor’

Meningokok (menenjit) aşısının kıymetine dikkat çeken Çocuk Sıhhati ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Pelin Aytaç Uras, "Meningokok menenjit sıklıkla hayatın birinci yılında görülür, akabinde gençlik yıllarında ikincil tepesini yapar. Çoklu organ yetmezliği ile geri dönüşsüz şok gelişimi, akut meningokok enfeksiyonlarında ölümcül sonuçlara yol açar. Ülkemizde de yaygın olarak görülen bu hastalık için meningokok menenjit aşısını çocuklarımıza önermekteyiz" dedi.
Liv Hospital Samsun Çocuk Sıhhati ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Pelin Aytaç Uras, Dünya Aşı Haftası’nda meningokok (menenjit) aşısı hakkında bilgilendirdi. Uzm. Dr. Uras, "Neisseria Meningitidis, menenjit (beyin zarı iltihabı) yahut kan sirkülasyonu enfeksiyonuna (septisemi) yol açabilen bir bakteri cinsidir. Ayrıyeten zatürre (pnömoni), göz enfeksiyonu (konjonktivit), eklem iltihabı (septik artrit) ve kalp kası iltihabına (miyokardit) da yol açabilmektedir. Meningokok menenjit sıklıkla hayatın birinci yılında görülür, akabinde gençlik yıllarında ikincil tepesini yapar. Çoklu organ yetmezliği ile geri dönüşsüz şok gelişimi, akut meningokok enfeksiyonlarında ölümcül sonuçlara yol açar. Meningokoklar serolojik olarak kümelere ayrılırlar. A, B, C, Y VE W en sık görülenleridir. Birçok çocukta birkaç saat ile birkaç gün içinde şiddetli baş ağrısı, ense sertliği, bulantı, kusma ve stupor (koma) görülür. Ciltte alacalı görünüm, basmakla solmayan döküntü olabilir" diye konuştu.

"Özellikle 1 yaş altı çocuklar risk altında"
Risk kümesindeki çocuklardan bahseden Uzm. Dr. Uras, "Meningokok enfeksiyonu herkesi etkileyebilir fakat bilhassa 1 yaş altı bebekler olmak üzere 5 yaşın altındaki çocuklarda ve 15-19 yaş ortası çocuklarda artan bir risk vardır. Ülkemizde B kümesi, A, C, W ve Y kümelerine karşı muhafaza sağlayan aşılar uygulanmaktadır. B kümesi meningokoklara karşı muhafaza sağlayan aşı en erken bebeklere 8. haftalarında uygulanmaya başlanmaktadır. Aşıların zamanlaması ve doz şeması başlandığı yaşa nazaran değişiklik göstermektedir" halinde konuştu.

"Meningokok menenjit aşısını çocuklarımıza öneriyoruz"
Uzm. Dr. Uras, "Meningokok aşısından sonra yüksek ateş, ishal, kusma, döküntü, huzursuzluk görülebilir lakin çoğunlukla bir yan tesir yaşanmaz. Görülen yan tesirlerin hiçbiri önemli boyutlarda değildir ve kısa müddette düzelir. Ülkemizde de yaygın görülen bu hastalık için meningokok menenjit aşısını çocuklarımıza önermekteyiz" sözlerini kullandı.

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

blank
İhlas Haber Ajansı tarafından
29 Nisan, 2025 11:02 tarihinde yayınlandı
A+ A-

Tokat’ta 8 asırlık camide yangın çıktı

Tokat’ta 8 asırlık tarihi mescitte çıkan yangın, itfaiyenin süratli müdahalesiyle büyümeden söndürüldü.
Tokat’ta Ali Paşa Camisi’nin doğusunda yer alan ve Vezir Ahmet Paşa Mescidi ya da Ebu Şems Hanegahı Cami olarak bilinen tarihi yapıda yangın paniği yaşandı.
Tarihi caminin imam odasında aspiratör kısmında şimdi belirlenemeyen bir nedenle yangın çıktı. Tarihi yapının içinden yükselen dumanları fark eden vatandaşlar, durumu süratlice itfaiye takımlarına bildirdi. Olay yerine kısa müddette ulaşan itfaiye takımları, yangını büyümeden denetim altına alarak söndürdü. Yangının yalnızca aspiratörle hudutlu kalması ve ana yapıya sıçramaması büyük bir faciayı önledi. Yetkililer yangınla ilgili inceleme başlattı.
Tarihi cami, II. İzeddin Keykavus’un oğlu Sultan Mesud devrinde, Hüseyin oğlu Ebu Şems tarafından 1288 yılında hanegah olarak inşa edilmişti.

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.