Bolu’da yüzlerce vatandaşın iştirakiyle yapılan Hıdırellez şenliği renkli imgeler oluştu.
Bolu Belediyesi tarafından düzenlenen Hıdırellez aktifliği, İhsaniye Mahallesi’ndeki semt pazarında coşkuyla kutlandı. Baharın gelişi ve bolluğun simgesi olan Hıdırellez, vatandaşların ağır ilgisiyle karşılandı. Pazar alanının ortasında gerçekleşen programa, alışverişe gelen vatandaşlar da katıldı.
Etkinlikte Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan ile Bolu Manavlar ve Pazarcılar Esnaf Odası Başkanı Albay Tatü, örs üzerinde demir dövdü. Akabinde Lider Özcan, yakılan Hıdırellez ateşinden atlayarak vatandaşlarla birlikte yumurta tokuşturdu. Program kapsamında sergilenen halk oyunları ve roman havaları eşliğinde renkli imajlar oluştu. İştirakçiler, baharın gelişini müzik ve dans eşliğinde kutladı.
Çay üreticileri yaş çay sezonu için hazırlıklarını tamamlıyor
Çay üreticileri önümüzdeki günlerde başlayacak olan çay dönemi öncesinde tüm hazırlıklarını tamamlayarak döneme eksiksiz girmek istiyor.
2025 yılı yaş çay döneminin açılmasına günler kala üreticiler hazırlıklarını tamamlaya devam ediyor. Çay İşletmeleri Genel Müdürlüğü (ÇAYKUR) tarafından çayının satın alınmasını isteyen çay müstahsilleri birinci olarak bahçelerinde budama süreci gerçekleştirdi. ÇAYKUR tarafından budama yapılan topraklar denetim edildikten sonra şayet istenen oranda budama gerçekleşmişse 2. etaba geçildi. Bu sefer çayının birinci sürgünde daha kaliteli olgunlaşmasını isteyen vatandaşlar bahçelerinde gübreleme süreci gerçekleştirirken, kimi vatandaşlar bu süreci birinci sürgünden sonraya bıraktı.
Çay makasları bilendi
Bahçelerde paklık süreçlerini de tamamlayan müstahsiller sonrasında da çay toplamak için gerekli materyalleri satın almaya başladı. Çayını makasla toplayan müstahsillerden makası olmayan yenisini alırken, bir evvelki yılın makasını kullanacak olan ise bileme süreci ve bakımlarını yaptırmaya başladı. Yağmurlu havalarda çay bahçesinde çalışacaklar için muşamba pantolon ve üstlük, çizme, eldiven, ve fötr şapka derken bütün bu harcamalar birinci sefer çaylığa girecek vatandaşlar için 2 bin 500 TL’yi buluyor. Evvelden gereci olanlar ise bu fiyatı ödemezken, materyali eksik olanlar eksik materyalini tamamlıyor. Çay toplamanın kendileri için maliyetli olduğunu düşünen çay üreticileri bu yıl yaş çay taban fiyatının 25-30 TL bandında olmasını bekliyor.
Çay motorlarının fiyatı 14-20 bin lira ortasında değişiyor
Bu yıl birinci kere çaylığa girecekler için gereçlerin 3 bin TL’ye kadar çıktığına vurgu yapan Yunus Emre Devran isimli esnaf çayın kilogram fiyatının 25 TL olması gerektiğini savunarak "İlk başlayacaklar için çaya hazırlık için gerekli materyaller 3 bin lirayı buluyor. Yaş çayın kilosunun bence 25 TL olması gerekiyor. 30 olursa şayet fiyat arttıkça kuru çaya da artırım gelecek. Bu defa kuru çay içemeyeceğiz. O yüzden 25 olmalı bence" dedi.
Son vakitlerde tanınan hale gelen çay motoru satışlarından da kelam eden Devran, bayanların hafif çay toplama motorlarını, erkeklerin ise daha sağlam ve süratli çay toplama motorlarını tercih ettiğini söz ederek "Çay motorlarının fiyatı 14 ile 20 bin lira ortasında değişiyor. Bunun şarjlısı var, taşımalı ve taşımasızı var, skalası çok değişiyor. Daha çok bayanlar hafif makineleri, erkekler ise ağır makineleri seçiyor. Hafif makineler 1 kg 200 gr, en ağırı ise 2 kg yakın. Çay toplayan bir kişi öğlene kadar çay makasıyla 300 kilo toplarken, çay motoruyla 500 kiloya yakın topluyor ve beşerler güneş gelmeden çay bahçelerinde işini bitiriyor" formunda konuştu.