Bolu’da 3 ayda 15 yaban hayvanı tedavi edilerek doğaya salındı
Bolu Tabiat Müdafaa ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü tarafından yürütülen çalışmalar kapsamında, 2025 yılının birinci 3 ayında tedavisi tamamlanan 15 yaban hayvanı doğal ömür alanlarına bırakıldı.
Edinilen bilgiye nazaran, vatandaşlar tarafından 112 Acil Davet Merkezi aracılığıyla bildirilen yaralı ve yardıma muhtaç yaban hayvanları, gruplar tarafından teslim alınarak gerekli bakım ve tedavilerinin akabinde tabiata salındı. Tabiata kazandırılan çeşitler ortasında guguk kuşu, kerkenez ve tilki üzere Bolu ekosisteminde değerli yer tutan hayvanlar da yer aldı.
Yaban hayvanlarının korunmasına yönelik çalışmaların sürdüğü kentte, vatandaşların bilinçlendirilmesi emeliyle eğitim faaliyetleri de yürütülüyor. Bu kapsamda, "Yaban Hayatı İnsan Etkileşimleri ve Farkındalık Seminerleri" kapsamında yılın birinci çeyreğinde din vazifelileri, muhtarlar ve kolluk kuvvetlerinden 185 şahsa eğitim verildi. Ayrıyeten 319 ilkokul öğrencisiyle yaban hayatı temalı seminerler gerçekleştirildi.
Ordu’nun atıl arazileri bereketleniyor: 34 bin 800 dekar atıl arazi tarıma kazandırıldı
Ordu Büyükşehir Belediyesi’nin alım garantili eserlerinden biri olan, gluten hassasiyeti olanlar başta olmak üzere tarım ve hayvancılıkta da değerli katkılar sağlayan karabuğday, Ordu topraklarını sevdi. Üreticiler Büyükşehir Belediyesi’nin hem karabuğday tohumu hem de makine takviyesini alarak atıl yerlerini tarıma kazandırırken, tarıma açılan atıl arazi ölçüsü ise 34 bin 800 dekara ulaştı.
Ordu Büyükşehir Belediye Lideri Dr. Mehmet Hilmi Güler’in ‘kendi kendine yeten şehir’ sloganıyla atıl tarım topraklarını tarıma kazandırmak, kırsal bölümdeki üreticilerin gelir kaynaklarının arttırmasını sağlamak, eser çeşitliliğini desteklemek ve ünite alandan daha fazla gelir elde edilmesi hedefiyle başlattığı tarım yatırımları giderek büyüyor.
Geçen yıl Büyükşehir Belediyesi öncülüğünde Ordu’da birinci defa hem üreticilere alternatif bir gelir kaynağı oluşturmak hem de iç piyasadaki üretime katkı vermek hedefiyle deneme hedefli karabuğday ekimi yapıldı. Büyükşehir Belediyesi’nin alım garantili eserlerinden biri olan karabuğday Ordu topraklarına ahenk sağlarken randımanıyla de üreticilerin yüzünü güldürdü.
Büyükşehrin tohum ve makine takviyesi, atıl toprakları tarıma kazandırdı
Geçen yıl üreticilerin karabuğday üretiminden mutlu kalması ile bu yılda karabuğdaya ilgi arttı. Mesudiye ilçesinde birçok üretici Büyükşehir Belediyesi’nin tohum takviyesinden yararlanarak atıl yerlerine karabuğday ekmeye başladı. Karabuğdayın çiçekli bir bitki olması ve arıcılık içinde yarar sağlaması sebebiyle arıcılık ile uğraşan üreticilerde topraklarına karabuğday ekimi gerçekleştirirken bu yıl karabuğdayın üretim alanı 545 dekar olacak. Öte yandan Ordu Büyükşehir Belediyesi bünyesinde kurulan Tarım Makineleri Parkı’nda üreticilerin işini kolaylaştırdı. Üreticiler ekimlerini bu makineleri kullanarak iş gücü maliyetini düşürerek geniş alanlarda üretim yapma fırsatı yakaladı. Lider Güler’in bu alanda yaptığı dayanaklarla 2019 yılından bu yana tarıma açılan atıl arazi ölçüsü ise 34 bin 800 dekara ulaştı.
Üreticiler dayanaklardan memnun
Mesudiye ilçesinde tarım, hayvancılık ve arıcılık ile uğraşan ve bu yıl karabuğday ekimi gerçekleştiren üreticiler, Büyükşehir Belediyesi’nin tohum ve tarım makineleri dayanağından hayli şad kaldıklarını belirttiler. Bilhassa karabuğdayın arılar içinde kıymetli bir eser olduğunu öğrendiklerini aktaran üreticiler, bu manada da kendilerine değerli katkıları olacağını söz ettiler.
Öte yandan üreticilere alım garantisi verilerek dağıtılan tohumlardan hasat edilen eserler ise birçok ziraî projede olduğu üzere tekrar Büyükşehir Belediyesi tarafından alınacak.