TBMM Kamu İktisadi Teşebbüsleri (KİT) Komisyonu’nda Et ve Süt Kurumu gündeme alındı.
Komisyon Katip Üyesi AK Parti Karabük Milletvekili Durmuş Ali Keskinkılıç, Et ve Süt Kurumu’nun stratejik rolüne dikkat çekerek, hayvancılıktaki en temel sorunun yem maliyetleri ve mera yetersizliği olduğunu vurguladı. Keskinkılıç’ın ifadesiyle: “Et meselesi, ot meselesidir.”
TBMM KİT Komisyonu’nda gerçekleştirilen toplantıda Et ve Süt Kurumu’nun faaliyetleri ele alındı. Kurumun merhum Genel Müdürüne rahmet dileyerek sözlerine başlayan AK Parti Karabük Milletvekili ve Komisyon Katip Üyesi Durmuş Ali Keskinkılıç, kurumun pandemi sürecinde gösterdiği performansa dikkat çekti. “Gıda zinciri kopmadı, üretici ayakta kaldı” diyen Keskinkılıç, kurumun stratejik yatırımlarının önemine işaret etti.
Keskinkılıç, Türkiye’nin hayvansal üretimde Avrupa’nın ön sıralarında yer aldığına ancak sorunun üretimden çok maliyetlerde yoğunlaştığına dikkat çekerek şunları söyledi:
“Hayvanın belli bir proteine ulaşabilmesi için belli miktarda ot tüketmesi gerekir. 1 kilo canlı ağırlık için 7-8 kilo kuru ot gerekir. Türkiye’de uzun boylu ot yapısı yok, kısa boylu otlara uygun bir coğrafyamız var. Bu da küçükbaş hayvancılık için elverişli ama mera yetersizliği büyük bir sorun. Türkiye’de meralar çoğunlukla Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da; Batı’da mera kıtlığı yaşanıyor.”
Yem maliyetlerinin arttığını ve bunun Brezilya gibi hayvancılıkta güçlü ülkelerle Türkiye arasındaki üretim maliyeti farkının temel sebebi olduğunu belirten Keskinkılıç, “Hayvancılık politikamızın temeli meradır. Türkiye’de mera ıslahı birincil önceliktir” diye konuştu.
“YAPAY ET ÜRETİLMİYOR” AÇIKLAMASI
Toplantıda son dönemde kamuoyunda tartışma yaratan “yapay et” konusuna da değinen Keskinkılıç, Türkiye’de bu anlamda gerçek bir üretim olmadığını, bazı firmaların soya bazlı gıda takviyelerini “yapay et” olarak sunduğunu ve bu durumun yanlış anlaşılmalara yol açtığını belirtti.
“TARIM BİZİM GÜCÜMÜZDÜR”
Türkiye’nin tarımda hâlâ güçlü bir potansiyele sahip olduğunu belirten Keskinkılıç, Avrupa’da çiftçilik oranı yüzde 4,5 iken Türkiye’de bu oranın yüzde 15 olduğuna dikkat çekti. Türk çiftçisinin ve Türk tarım ürünlerinin dünya genelinde güvenle tercih edildiğini söyledi.
Son olarak süt-yem paritesine değinen Keskinkılıç, 2025 yılı verilerine göre paritenin 1,38-1,39 bandında olduğunu ifade ederek sözlerini tamamladı.
Karabük Valisi Mustafa Yavuz başkanlığında, Nisan ayında kentte meydana gelen asayiş ve güvenlik olaylarının ele alındığı “Güvenlik Değerlendirme Toplantısı” düzenlendi.
Karabük Valisi Mustafa Yavuz başkanlığında, Nisan ayında ilimizde meydana gelen asayiş ve güvenlik olaylarına ilişkin “Güvenlik Değerlendirme Toplantısı” düzenlendi.
Toplantıda konuşan Vali Mustafa Yavuz, Nisan ayında Karabük'te toplam 782 olayın meydana geldiğini belirtti.
Vali Yavuz açıklamasının devamında; kolluk birimleri tarafından Nisan ayı içerisinde 31 planlı ve münferit operasyon gerçekleştirildiğini, bu operasyonlarda adalete teslim edilen 17 şahsın çıkarıldıkları mahkemece tutuklandığını, 10 şahsın ise adli kontrole tabi tutulduğunu ifade etti.
Nisan ayında, kişilere karşı 288 olay meydana geldiğini belirten Vali Yavuz, bu olayların %98,61’inin aydınlatıldığını, mala karşı işlenen suçlarda ise 58 olayın meydana geldiğini ve bu olayların %82,75’inin aydınlatıldığını kaydetti.
Nisan ayında, Karabük'te 13 hırsızlık olayı meydana geldiğini, bu sayının bir önceki aya göre %23,53 azaldığını belirten Vali Mustafa Yavuz, yine 18 dolandırıcılık olayı yaşandığını ve bu olaylarda da bir önceki aya göre %5,26 azalış olduğunu ifade etti. Tüm amaçlarının aydınlatılmamış tek bir olayın dahi kalmaması olduğunu, suçluların adalete teslim edilmesinin temel hedefleri olduğunu söyleyen Vali Yavuz, ayrıca dolandırıcılık konusunda vatandaşların uyarılara karşı duyarlı olmalarını ve şüpheli durumları zaman kaybetmeden kolluk birimlerine bildirmeleri gerektiğini ifade etti.
Göçmen kaçakçılığı ve düzensiz göçle mücadelenin devam edeceğini belirten Vali Yavuz; "Nisan ayında 28 düzensiz göçmen yakalanırken, 13 kişi hakkında sınır dışı işlemi uygulandı. Mobil Göç Aracı ile 209 yabancı uyruklu şahsın sorgulaması yapılmış olup, 1 düzensiz göçmenle ilgili sınır dışı işlemi gerçekleştirilmiş ve herhangi bir olumsuzlukla karşılaşılmamıştır. Göçmen kaçakçılığı ve düzensiz göçle mücadelenin kararlılıkla sürecektir" dedi.
Kaçakçılık, organize suçlar ve mali suçlarla mücadele kapsamında; Nisan ayında 7 operasyon yapıldığının bilgisini veren Vali Yavuz, "Bu operasyonlarda 10 şahıs yakalanarak adalete teslim edilmiştir. Vatandaşların huzuru ve güvenliği için suç örgütleriyle mücadelenin kararlılıkla devam edecektir" dedi.
Uyuşturucu ile mücadele çalışmaları kapsamında Nisan ayında 23 operasyon gerçekleştirildiğini, bu operasyonlarda yakalanarak adli mercilere teslim edilen 12 şahıs tutuklandığını belirten Vali Mustafa Yavuz, “Bu şehirde hiçbir gencimizin ve vatandaşımızın zehirlenmesine asla müsaade edilmeyecektir.” ifadelerini kullandı.
Siber suçlarla mücadele kapsamında; Nisan ayında 30 hesap hakkında adli ve idari işlem yapıldığını söyleyen Vali Yavuz, "Adalete teslim edilen 19 şahıs hakkında adli kontrol kararı verilmiştir. Sanal ortamda suçla mücadelenin devam edecek.
Nisan ayında, yakalama ve arama kararı bulunan 154 kişi yakalanarak adalete teslim edilmiş olup, bu şahıslardan 79’u çıkarıldıkları mahkemece tutuklanmıştır. 6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun kapsamında; Nisan ayında 74 olay meydana gelmiş olup, koruma ve tedbir kararı sayısı %6,52 artarak 49 olmuştur. Kadına karşı şiddetin önlenmesi amacıyla tüm kurumlarla etkin mücadeleye devam edilecek" dedi. Vali Yavuz ayrıca, Kadınların şiddet olaylarını KADES uygulaması ve 112 Acil Çağrı Merkezi aracılığıyla bildirmelerini istedi.
Kamu güvenliğinin yanı sıra, kamu düzeninin sağlanmasının da büyük önem arz ettiği belirten Vali Yavuz, "Nisan ayında bir önceki aya göre %102,27 artışla 178 idari yaptırım kararı uygulandı. Kamu düzeninin sağlanması adına uygulama ve denetimlerin devam edecek.
Trafik olaylarına ilişkin olarak; Nisan ayında bir önceki aya göre %7,69 artışla toplam 126 trafik kazası meydana geldi, bu kazalarda 1 kişi hayatını kaybetti, ayrıca; 66 yaralamalı trafik kazası meydana gelirken, %13,46 azalışla 59 maddi hasarlı kaza meydana gelmiştir. Aynı dönemde trafik birimlerince 56.246 araç denetlendi.
Motosikletlerin karıştığı trafik kazalarının sayısı 34 olup, bu sayı bir önceki aya göre %3,03 artış göstermiştir. İş kazası sayısı ise 135'dir.
Nisan ayında kolluk birimleri tarafından 15 ruhsatsız silah ele geçirilmiş olup, 12 şahıs hakkında adli ve idari işlem yapılmıştır. Ayrıca, 1.130 yaya ve 4.176 araçlı devriye olmak üzere toplam 5.306 devriye atılmıştır" dedi.
Okullarda güvenli eğitim ortamının sağlanması amacıyla okul çevrelerinde 949 denetim yapıldığını ifade eden Vali Yavuz, "Bir önceki aya göre %17,63 artışla 387 okul servis aracı denetlenmiştir. Yurt ve pansiyonların çevresinde 186, huzur uygulamaları kapsamında ise toplam 721 denetim gerçekleştirilmiştir.
112 Acil Çağrı Merkezi tarafından bir önceki aya göre %7,76 artışla 21.836 çağrı karşılanmış olup, asılsız çağrı sayısında %37,47 azalma olmuştur. Nisan ayında ortalama çağrı cevap reaksiyon süresinin 1.34 saniye, yönlendirme reaksiyon süresi ise 1.69 saniye olarak kaydedilmiştir.
Binaların yangından korunması kapsamında, 2025 yılı içerisinde oluşturulan komisyonlar tarafından toplam 429 tesis denetlenmiştir. Vatandaşlarımızın yoğun olarak bulunduğu ve kullandığı tesisler düzenli olarak denetlenmeye devam edilecektir.
Hayvanları Koruma Kanunu kapsamında 9 işlem yapılmış, bu işlemler sonucunda 81.342 TL idari para cezası uygulanmıştır" diye konuştu. Vali Yavuz, Karabük genelinde 382 kapasiteli 3 hayvan barınağı bulunduğunu, bu barınak alanlarının Haziran ayı başına kadar toplam 3 dekardan 57 dekara çıkarılmasının hedeflendiğini, sahipsiz hayvanların korunması ve rehabilitasyonu için çalışmaların Valilik koordinasyonunda sürdürüldüğü ifade ederek, Haziran ayı ortasına kadar sokakta sahipsiz hayvan bırakılmamasının hedeflendiği belirtti.