Tüketici Konfederasyonu (TÜKONFED) Siber Güvenlik Komisyonu Üyesi Yemliha İpek, yaptığı marka tescil başvurusu sonrası kendisini yetkili firma çalışanı olarak tanıtan dolandırıcıların hedefi oldu.
Güven verici bir konuşmayla marka tescilinin onaylandığını söyleyip 8 bin 700 lira talep eden dolandırıcıya karşı İpek'in dikkati sayesinde büyük bir tuzak önlendi.
Şirketi adına yaptığı marka tescil başvurusundan iki hafta sonra telefonla aranan siber güvenlik uzmanı Yemliha İpek, arayan kişinin kendisini marka tescil işlemlerini yürüten vekil firmanın muhasebe personeli olarak tanıtmasıyla şüphelendi. Detaylı açıklamalarla güven kazanmaya çalışan dolandırıcı, markanın onaylandığını ve ödeme yapılması gerektiğini söyleyerek aceleci davrandı ve ödemenin gecikmesi halinde tutarın artacağını belirtti.
WhatsApp üzerinden paylaşılan banka bilgilerindeki IBAN numarasının Erzurum'da bir şubeye ait bireysel hesap olduğunu fark eden İpek, durumdan şüphelenerek marka vekili firmayla iletişime geçti. Firma yetkilileri, benzer dolandırıcılık vakalarının arttığını ve kendi adları kullanılarak para talep edildiğini doğruladı. Bu gelişme üzerine Yemliha İpek, dolandırıcıların telefon numarası ve banka hesap bilgileriyle birlikte CİMER'e şikayette bulundu.
TÜKONFED Siber Güvenlik Komisyonu Başkanı Muharrem Baki, bu tür dolandırıcılık girişimlerine karşı vatandaşları uyardı. Dolandırıcıların, kamuya açık marka bültenlerinden firma bilgilerine ulaştığını ve kendilerini yetkili gibi tanıtarak ödeme talep ettiklerini belirten Baki, gelen hiçbir ödeme talebine hemen inanılmaması ve Türk Patent ve Marka Kurumu'nun resmi kaynaklarından teyit alınması gerektiğini vurguladı. Baki ayrıca, gönderilen IBAN'ın bireysel hesap olması durumunda bunun büyük olasılıkla bir dolandırıcılık girişimi olduğuna dikkat çekti ve şirketlerin e-posta sistemlerine IBAN ve ödeme gibi kelimelere filtre koyması önerisinde bulundu. Şüpheli durumlarda ise yetkili makamlara başvurulması gerektiğinin altını çizdi.