Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi Çocuk ve Ergen Ruh Sıhhati Hastalıkları Anabilim Kısmı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Miraç Barış Usta, Türkiye Erişkin Otizm Fonksiyonellik Taraması çalışmasının sonuçlarını açıklayarak, "18 yaşını geçmiş otizmli bireylerin yarısı lise eğitimini bir formda bitirebilecek düzeye geliyorlar. Yüzde 5’inin üniversite öğrencisi olduğu görmekteyiz. Evlilik hikayesi olan yok, yüzde 1,7’si ehliyet sahibi" dedi.
Samsun İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından Büyükşehir Belediyesi Çok Hedefli Salon’da "Otizm ve Kaynaştırma Eğitim Paneli" düzenlendi. Panelde Doç. Dr. Miraç Barış Usta erişkin otizmlilere yönelik yapılan çalışmanın sonuçlarını paylaştı. Çocukluk devrinde otizm spektrum bozukluğu tanısı almış bireylerin erişkinlik devrindeki fonksiyonellik seviyelerinin incelendiği araştırma, dikkat cazibeli datalar ortaya koydu. Doç. Dr. Miraç Barış Usta panelde yaptığı konuşmada, "Ülkemizde 29 bin 873 otizm teşhisli çocuğumuz var. Bunların 18 yaş altındaki kısmı 26 bin 243’tür. 18 yaş üstünde ise 3 bin 636 kayıtlı insanımız bulunuyor. Nüfusumuz artmasına karşın erişkin çağda çok az sayıda otizmli bireyle yaşıyoruz. Türkiye genelindeki 3 bin 636 şahıstan bin 500’üne ulaşabildik. Otizme erişebilir bir toplum sayılabiliriz. Tabibe ulaşma konusunda başarılıyız. Otizm spektrum bozukluğunda en değerli muvaffakiyetin erken teşhistir. Ömür uzunluğu rehabilitasyon gerektiren, eğitimin her kısmında farklı bir muhtaçlığı olan kümeden bahsediyoruz" diye konuştu.
Yapılan çalışma sonuçları
Doç. Dr. Miraç Barış Usta, "Çalışmada elde edilen bilgilere nazaran, 18 yaşını geçmiş otizmli bireylerin yüzde 52’si lise eğitimi görmekte ya da mezun durumda. Yüzde 5’i üniversite öğrencisi. Yüzde 36,9’u tek başına yaşayabiliyor, yüzde 24’ü tek başına alışveriş yapabiliyor, yüzde 17’si kent içi ulaşımı yalnız kullanabiliyor. Yalnızca yüzde 1,7’si ehliyet sahibi. Yüzde 3,7’sinin romantik ilgi hikayesi bulunurken, evlilik hikayesi olan birey tespit edilemedi. 161 kişi ise iş gücüne katılabilmiş durumda" halinde konuştu.
Usta, otizm tanısı alan bireylerin ve ailelerinin sürecin başında büyük bir depresyona girdiklerini belirterek, "Çocuğum bunu yapabilecek mi, konuşabilecek mi, irtibat kurabilecek mi? üzere sorularla karşı karşıya kalıyorlar. Lakin bugün geldiğimiz noktada, bu bireylerin yarısı lise eğitimini tamamlayabilecek düzeye geliyor" sözlerini kullandı.
"Eğitim, her birey için kanunlarla garanti altına alınmış yasal bir haktır"
Panelde konuşan Samsun Vilayet Ulusal Eğitim Müdür Yardımcı Mehmet İrfan Yetik ise şunları söyledi:
"İlimizdeki halk eğitim merkezlerine, otizm spektrum bozukluğu olan öğrenciler (özellikle mezun öğrenciler) ile ilgili kurs sayısının arttırılmasına yönelik talep yazısı yazıldı. 2025-2026 eğitim-öğretim yılında rehber öğretmenlerin okullarında uygulaması maksadıyla otizmli öğrencilerin sınıfta arkadaşları tarafından kabullerinin desteklenmesi, kapsayıcı eğitim uygulamaları ve öbür öğrencilerde farkındalık geliştirmeye yönelik dramatizasyon, eğitsel oyun vb. etkinlikler üzerinde çalışılmaktadır. Eğitim, her birey için kanunlarla teminat altına alınmış yasal bir haktır. Bu hakkın bir gereği olarak özel eğitim gereksinimi olan öğrencilerimizin eğitimlerini performansları doğrultusunda, özelliklerine uygun olarak düzenlenen ortamlarda sürdürmelerini sağlamak biz eğitimcilerin en temel vazifesidir. Kaynaştırma yoluyla eğitim uygulamaları yetersizliği olmayan öğrencilerin de özel eğitim muhtaçlığı olan bireyleri tanımasına, anlamasına ve ferdî farklılıkları daha kolay kavramalarına imkan sağlamaktadır. Sonuçta toplumsal ömrün birlikte paylaşılacağı unutulmamalı, bakış açımız farklılık çerçevesinden farkındalık tarafına hakikat değişmelidir. Çocukların tavırları üzerinde yetişkin hal ve davranışlarının tesiri unutulmamalıdır. Otizmli öğrencinin eğitimini sürdüreceği sınıfta ders okutan tüm öğretmenlerin özel eğitim muhtaçlığı olan öğrencilerin özellikleri ve eğitim gereksinimleri, özel eğitim alanında kullanılan öğretim formül ve teknikleri, sınıf idaresi ve davranış değiştirme teknikleri, öğretim uyarlamaları ve ortam düzenlemeleri üzere hususlarda bilgi sahibi olması gerekmektedir. Okul yönetimi tarafından düzenlenecek toplantılarla yapılabileceği üzere husus ile ilgili görüntü kayıtları ya da sinemalar izletilmesi, özel eğitim okul/kurumları ile özel eğitim sınıflarının ziyaret edilmesi, okuma gereçleri temin edilmesi ya da bu içerikli seminerler düzenlenmesi yoluyla da gerçekleştirilebilir. Ayrıyeten aile de sürece dâhil edilerek çocuğunun durumu hakkında bilgilendirme yapması istenebilir."
Panel toplu fotoğraf çekimi ile sona erdi.