blank
Avatarı
İhlas Haber Ajansı tarafından
22 Mayıs, 2025 13:24 tarihinde yayınlandı

Japon bilim adamı Dr. Omura’ya veda

Türkiye'de arkeoloji alanında yaptığı çalışmalarla tanınan ve geçtiğimiz günlerde hayatını kaybeden Japon bilim adamı Dr. Sachihiro Omura'nın cenazesi, ömrünü adadığı Kırşehir'in Kaman ilçesinde düzenlenen törenin ardından Japonya'ya uğurlandı.

1985 yılında başlattığı Kaman ilçesindeki Kalehöyük kazılarıyla Anadolu'nun binlerce yıllık tarihine ışık tutan Dr. Sachihiro Omura için kurucusu olduğu Japon Anadolu Arkeoloji Enstitüsü’nün bahçesinde tören düzenlendi. Törene Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Gökhan Yazgı, Kırşehir Valisi Murat Sefa Demiryürek, Japonya'nın Ankara Büyükelçiliği temsilcileri, Japon Anadolu Arkeoloji Enstitüsü Müdürü Kimiyoshi Matsumura, eşi Dr. Masako Omura, kızı Sachiko Omura, meslektaşları, öğrencileri ve çok sayıda vatandaş katıldı.
Omura’nın eşi Dr. Masako Omura törende yaptığı konuşmada, "45 yıllık hayat arkadaşımı toprağa verdiğim bu topraklarda çalışmalarımıza devam edeceğim. Onun anısını ve bilimsel mirasını yaşatmak en büyük görevimiz" dedi.
Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Gökhan Yazgı ise, "Omura hoca yöre halkının deyimiyle bizim ‘Ömer’ ağabeyimizdi. Torununa Mehmet ismini verecek kadar Türkiye’ye gönül verdi. Derin üzüntü içerisindeyiz" diye konuştu.
Tabutu omuzlarda taşınan Dr. Omura, öğrencilerinin taşıdığı Türk ve Japon bayrakları eşliğinde 'Güle güle Omura' sloganlarıyla Kaman’dan Ankara’ya uğurlandı. Omura'nın cenazesi, Ankara'dan ülkesi Japonya'ya ginderilecek.
1985 yılında başlattığı Kaman Kalehöyük kazılarını disiplinli çalışmalarıyla uluslararası bir projeye dönüştüren Dr. Sachihiro Omura, yedi farklı medeniyetin izini sürerek Anadolu tarihine ve Türk-Japon ilişkilerine büyük katkılar sundu. 2011 yılında Türkiye Cumhuriyeti tarafından Liyakat Nişanı ile onurlandırılan Dr. Omura, hem bilimsel hem de insani yönüyle ardında unutulmaz bir miras bıraktı.

Bizi sosyal medyadan takip edin

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

blank
Avatarı
Emine Çelik tarafından
22 Mayıs, 2025 13:50 tarihinde yayınlandı

Karabük Teknokent Genel Kurul Toplantısı Gerçekleştirildi

Karabük Teknokent’in Olağan Genel Kurul Toplantısı’nda konuşan Yönetim Kurulu Başkanı Rektör Prof. Dr. Fatih Kırışık, teknokentteki büyüme ivmesi, sanayi bağlantıları ve yeni bina projesi üzerine değerlendirmelerde bulundu.

Karabük Teknokent Olağan Genel Kurul Toplantısı, Karabük Üniversitesi (KBÜ) Rektörü Prof. Dr. Fatih Kırışık’ın başkanlığında KBÜ Kamil Güleç Merkez Kütüphanesi Fuayesi’nde gerçekleştirildi.

Toplantıya; Rektör Kırışık’ın yanı sıra Karabük Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Çapraz, Kardemir Kalite ve Ar-Ge Direktörü Dr. Tuğrul İmer, Karabük İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Şerafettin Kelleci, Karabük Teknokent Genel Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Samet Nohutçu ve paydaş kurum temsilcileri ile sanayi kuruluşlarının yetkilileri katıldı.

TEKNOKENT GELİŞİMİNİ SÜRDÜRÜYOR

Toplantının açılışında konuşan Rektör Prof. Dr. Fatih Kırışık, Karabük Teknokent’in gelişim sürecine dikkat çekerek, şirket ve proje sayısındaki artışın önemli bir ivme kazandığını belirtti. Kırışık, “Teknokentimizin gelişmekte olduğunu görüyoruz. Artan şirket ve proje sayısı; hem akademisyenlerimizin hem de bünyemizdeki şirketlerin Teknokent’e ilgi göstermesi bakımından olumlu gelişmelerdir.” dedi.

MÜHENDİSLİKTE TÜRKİYE ÇAPINDA ATILIMLAR

Karabük Üniversitesinde mühendislik alanında önemli gelişmeler yaşandığını vurgulayan Rektör Kırışık, bu gelişmelerin ülke çapında sanayi ile paylaşıldığını ve ortak projelere de imza atıldığını ifade etti. Kırışık ayrıca, Karabük’teki sanayi kuruluşlarının ihtiyaç duyduğu bilimsel altyapıyı karşılayabilecek güçlü bir üniversite yapısına sahip olunduğunu belirtti.

“HİPERAKTİF BİR TEKNOKENT YÖNETİMİ SERGİLİYORUZ”

Teknokent’in yönetim anlayışına da değinen Rektör Kırışık, çok yönlü bir çalışma yürütüldüğünü belirterek “Teknokent’te bulunan şirketlerin desteklenmesine, TÜBİTAK başvurularının yapılmasına, Ar-Ge teşviklerine, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı irtibatlarının geliştirilmesine yönelik hiperaktif bir Teknokent yönetimi sergiliyoruz.” dedi.

AKADEMİSYEN-ŞİRKET İŞ BİRLİĞİ GÜÇLENİYOR

Üniversite ile sanayi arasında kurulan güçlü bağlara da değinen Rektör Kırışık, araştırma-geliştirme projelerinde akademik katkının önemine dikkat çekerek şöyle konuştu: “Üniversitemizdeki akademisyenlerle şirketler arasında irtibat sağlayarak proje üretilmesini, araştırma-geliştirme projelerinin desteklenmesini sağlamaya çalışıyoruz.”

Kırışık ayrıca; demir çelikten yapay zekâya, batarya teknolojilerinden malzeme teknolojilerine kadar birçok alanda oluşturulan çalışma takımlarıyla bu süreci desteklediklerini de ifade etti.

“AR-GE’NİN MERKEZİ ÜNİVERSİTELERDİR”

Rektör Kırışık, araştırma-geliştirme çalışmalarında üniversitelerin oynadığı stratejik role dikkat çekerek “Ar-Ge çalışmalarında Ar-Ge’nin merkezi üniversitelerdir. Şirketler yüksek bütçeler yerine üniversite olanaklarıyla daha uygun maliyetle verimli projeler yürütebilir.” ifadelerini kullandı.

Bu iş birliklerinin sadece maliyet açısından değil, bilimsel derinlik ve verimlilik açısından da avantaj sunduğunu belirten Kırışık, “100 birimlik bütçeyle kendi şirketinizde bir Ar-Ge projesi yürütmek yerine, üniversitemizde 20 birimlik bir bütçeyle aynı verimi alabilirsiniz.” dedi.

BÖLGESEL VE ULUSAL AĞLAR GENİŞLİYOR

Karabük Teknokent’in sadece yerel değil, bölgesel ve ulusal düzeyde de etkileşim içinde olduğunu belirten Rektör Kırışık, şunları söyledi: “Bartın’a, Zonguldak’a, Ereğli’ye ulaştık. Ankara, İstanbul, Bursa, Konya, Kayseri gibi şehirlerde de çalışmalar yürütüyoruz.”

Özellikle; Organize Sanayi Bölgesi – OSTİM ile kurulan iş birliklerinin önemine değinen Kırışık, OSTİM’in Karabük’e ciddi değer katacağını ve Ar-Ge projeleri konusunda büyük bir potansiyel taşıdığını dile getirdi.

Genel Kurulda, Karabük Teknokent Genel Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Samet Nohutçu tarafından 2024 yılı faaliyet raporu sunuldu. Nohutçu, yıl boyunca yürütülen projeler, girişimcilik destekleri, iş birlikleri ve yatırım süreçleri hakkında bilgiler verdi.

Toplantının devamında kurul üyeleri, Teknokent’in gelecek dönem stratejilerine ilişkin görüşlerini paylaştı. Bölgesel inovasyon ekosistemini güçlendirmeye yönelik öneriler değerlendirildi.

Toplantı, ortak akıl ve karşılıklı iş birliği temelinde yürütülen çalışmalara katkı sunma çağrısıyla sona erdi.

Bizi sosyal medyadan takip edin

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.