blank
Avatarı
İhlas Haber Ajansı tarafından
31 Mayıs, 2025 08:38 tarihinde yayınlandı

Türkiye’nin ilk yüzer gaz üretim platformu Osman Gazi Filyos Limanı’nda

Türkiye’nin birinci yüzer doğal gaz üretim platformu (FPU) Osman Gazi, İstanbul boğazını geçtikten sonra sabah saatlerinde Filyos Limanı’na ulaştı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Güç ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar’ın katıldığı merasimle 29 Mayıs’ta Cumhurbaşkanlığı Dolmabahçe Çalışma Ofisi’nden uğurlanan platform, Filyos Limanı’na geldi.
140 kişi işçi kapasitesi olan, toplam 298 buçuk metre uzunluğa, 56 metre genişliğe ve 29 buçuk metre derinliğe sahip platform, 2026’nın ortasında misyon yapmaya başlayacak.
Maksimum doğal gaz sürece kapasitesi 10,5 milyon metreküp, azamî gaz transfer kapasitesi ise 10 milyon metreküp düzeyinde bulunan platform ile Karadeniz’deki mevcut doğal gaz üretimi 2 katına, yani günlük 20 milyon metreküpe çıkacak. Böylelikle Türkiye’deki yaklaşık 8 milyon hanenin doğal gaz gereksinimi Karadeniz’den karşılanmış olacak. Platform, belirlenen lokasyonda 20 yıl boyunca misyon yapacak.
Osman Gazi Yüzer Üretim Platformu, 26 Eylül 2024’te Çanakkale’de bulunan bir tersanede yenileme faaliyetleri kapsamında kuru havuza alınmıştı. Tersanedeki faaliyetler 27 Mayıs’ta tamamlanıp kuru havuzdan çıkan platform, 29 Mayıs’ta İstanbul’un fethinin 572. yıl dönümünde Boğaz’dan geçmişti.

Bizi sosyal medyadan takip edin

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

blank
Avatarı
İhlas Haber Ajansı tarafından
02 Haziran, 2025 11:27 tarihinde yayınlandı

40 yılda 26 kaymakam ile çalıştı

Trabzon’un Şalpazarı ilçesinde 37 yıl boyunca kaymakam sürücülüğü yapan Hüseyin Şekerci, 65. doğum gününde emekliye ayrıldı. Misyon mühleti boyunca 26 farklı kaymakamla çalışan Şekerci, mesai arkadaşlarıyla vefayla dolu bir veda gerçekleştirdi.
1985 yılında Trabzon Valiliği’nde makam sürücüsü olarak vazifeye başlayan Şekerci, Şalpazarı’nın 1988 yılında ilçe statüsü kazanmasının akabinde ilçeye tayin edildi. Şalpazarı’nın kuruluşundan bu yana tüm kaymakamlarla çalışan Hüseyin Şekerci, toplamda 40 yılı aşkın kamu hizmetinin akabinde yaş haddinden emekliliğe ayrıldı. Misyona birinci olarak Şalpazarı’nın kurucu kaymakamı Hacı İbrahim Türkoğlu ile başlayan Şekerci, bugün vazifede olan Kaymakam Semih Memiş’e kadar 26 farklı kaymakamın makam sürücülüğünü yaptı. Şalpazarı’nın en uzun müddet misyon yapan kamu çalışanlarından Hüseyin Şekerci, 65. doğum gününde emekliye ayrılarak meslek hayatına manalı bir veda yaptı. Emekliye ayrılan Hüseyin Şekerci, doğum gününde düzenlenen sürpriz kutlamayla hem yaş gününü kutladı hem mesai arkadaşlarına veda etti. Misyon mühleti boyunca özverili çalışmalarıyla takdir toplayan Şekerci, Kaymakam Semih Memiş tarafından Muvaffakiyet Dokümanı ile ödüllendirildi.
26 kaymakamın makam sürücülüğünü yaptığını belirten Şekerci, "65 yaşıma girdim. Şalpazarı ilçesinde doğup büyüdüm. 40 yıl makam sürücülüğü yaptım. 1985 yılında Trabzon Valiliğinde makam sürücüsü olarak vazifeye başladım. Şalpazarı 2 Ağustos 1988’de fiilen ilçe olduktan sonra Trabzon Valiliğinden Şalpazarı’na tayin oldum. Şalpazarı kaymakamı Hacı İbrahim Türkoğlu ile birinci gün misyonuma başladım. Daha sonra ziyaretler, merasim üzere devam ettik. 1998 yılından evvel ilçedeki daire amirleri ile çalıştım. Şalpazarı’nda 26 kaymakam değiştirdim. Birinci kaymakamımız Hacı İbrahim Türkoğlu. Hasebiyle 26 kaymakamın makam sürücülüğünü yaptım. Trabzon Valiliği ve Şalpazarı kaymakamlık sürücülüğü olmak üzere toplam 74 bireye makam sürücülüğü yaptım" dedi.

"Her ne kadar hüzünlü olsam memnun günüm"
Bütün kaymakamlarla anıları olduğunu kaydeden Şekerci, "Cumhuriyet tarihini araştırdım benim kadar uzun müddetli kaymakam sürücüsü olarak yapan yok. Otuz yılın üzerinde kaymakam makam sürücülüğü yapan duymadım. 1985 yılında genel yönetim hizmetlerinde memur olarak vazifeye başladım. Memur makam sürücüsüyüm. Şalpazarı ilçe olalı 37 yıl oldu. Valilikle birlikte 40 yıl oluyor. Hasebiyle Cumhuriyet tarihinde benim üzere 40 yıl makam sürücülüğü yapan yok diyebilirim. Bir fiil 37 yıl Şalpazarı kaymakamlarına makam sürücülüğü yaptım. Bu müddette çok bedelli kaymakamlarımız oldu hepsiyle de ahenk içerisinde çalıştım. Hepsine hayırla yâd ediyorum. Birinci kaymakamımız Hacı İbrahim Türkoğlu Şalpazarı’nın birinci göz ağrısı şu andaki Semih Memiş son kaymakamımız oluyor. Bütün kaymakamlarımızla başka ayrı anılarımız oldu hepsini hürmetle yad ediyorum. Bugün doğum günüm. Arkadaşlarım bana doğum günü pastası hazırladılar. Her ne kadar hüzünlü olsam memnun günüm. Emekli ile doğum günüm bir ortada olması benim için başka bir mutluluk" diye konuştu.

"Hüseyin ağabeyimizin benim yaşımdan fazla hizmeti var"
Şalpazarı Kaymakamlığı İlçe Yazı İşleri Müdürlüğünü vekaleten yürüten Bayram Kara (35) ise, "Sekiz yıldır kaymakamlıkta vazife yapıyorum. birinci vazife yerim. Şalpazarlıyım bir yıldır Yazı İşleri Müdürlüğü’nü vekâleten yürütüyorum. Hüseyin ağabeyimizin benim yaşımdan fazla hizmeti var. İlkokulda, ortaokulda, lisede okurken kendisini kaymakam beyin yanında görürdüm. O vakitten beri kendisini tanıyoruz. Üniversiteyi bitirdim buraya atandık birlikte de çalışma fırsatı bulduk. Kendisinden mutluyuz 40 yıla aşkın hizmeti var. Emeklilik süreçlerini yapmak bize nasip oldu. Gitmesine üzülüyoruz" sözlerini kullandı.

Bizi sosyal medyadan takip edin

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.