Bölgenin Sesi Gazetesi tarafından
10 Ağustos, 2015 10:18 tarihinde yayınlandı
A+ A-

Birbirimize İtimat Ederek, Severek, Sayarak Çalıştık

30 Ağustos 2015 tarihi itibariyle yaş haddinden emekliliğe ayrılacak olan Karabük Garnizon Komutanı Jandarma Kıdemli Albay Samit Tokmak ve Mülki İdare Amirleri Kararnamesi ile Muratlı Kaymakamlığına atanan Vali Yardımcısı Erkan Çapar onuruna Vali Orhan Alimoğlu tarafından veda yemeği düzenlendi. Safranbolu Zalifre Konakta düzenlenen yemeğe Vali Orhan Alimoğlu ve eşi Rana Alimoğlu ile birlikte Garnizon Komutanı Jandarma Kıdemli Albay Samit Tokmak ve eşi Şeneser Tokmak, Garnizon Komutan Vekili Jandarma Albay Cihan Ulukaya, Cumhuriyet Başsavcısı Ahmet Fatih Ağca, Vali Yardımcısı Abdullah Acar, Vali Yardımcısı Erkan Çapar, Emniyet Müdürü Dr. Serhat Tezsever ile il protokolüne mensup çok sayıda davetli ile sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri katıldı. Her ayrılığın hüzünlü bir tarafının olduğunu ifade eden Vali Orhan Alimoğlu “İnsanın alıştığı, sevdiği, dost olduğu insanlardan ayrılmanın zorluğu ve hüznü oluyor. Fakat tesellisi ve karı da var, tayin oldukça yeni yerlere gidip geldikçe yeni dostlar kazanıyoruz. Buda bizi biraz teselli ediyor, zenginleştiriyor desek de olur. Gittikçe, geldikçe Türkiye’nin her yerinde selam gönderecek, selam gelen dostlarımız oluyor. Asıl önemlisi ilk geldiğimizde nasıl olumsuz intibaımız olmuyor, temiz geliyoruz diyelim, giderken de böyle aynı intiba ile alnı açık, yüzü ak, gönlü huzurlu gidebildiğimiz zaman teselli olur. Samit Albay’ımızda birlikte çalıştığımız 1,5 yıllık süre içersinde gayet itimat, güven, huzur ve sevgi içersinde görev yaptık, ben kendilerine müteşekkirim. Jandarma’nın ikiz kardeşi polis’tir, ahenkli bir çalışma ortamımız oldu. Birbirimize itimat ederek, severek, sayarak bugünleri doldurduk. Bizim yakın akrabamızda adliyemizdir, onlarla da arkadaşlarımız ahenkli bir ortam içersinde çalışıyorlar. Devlet bir bütündür ama teşkilatların daha yakın çalıştığı kurumlar vardı. Ben bu süreyi huzurlu, verimli ve gönül huzuru ile geçirdiğimiz kanaatindeyim. Bizim kârlarımızın çoğu hanımlarındır, onlar sayesinde bu işler yürür. Şeneser Tokmak hanımefendi’ye de çok teşekkür ederim. Bundan sonraki hayatlarının huzur ve sağlık içersinde geçmesini temini ediyorum. İrtibatı koparmayalım, selamı kesmeyelim insanlık selamdan ibaret. Erkan beyle de kısa süreli çalışmamız oldu, samimi, dikkatli ve gayretli çalışan bir arkadaşımızdı. Ülkemizin güzel bir ilçesine gidiyor, Allah onunda yolunu açık etsin. Genç bir arkadaşımız, daha önünde çok gezecek yerler vardır, ama bu tecrübeler çok işlerine yarar. Dostane bir ortam içersinde çalıştık ve çalışıyoruz. İnşallah böyle ahenk içersinde devam ederiz, dünyada kaldığımız sürece dostluğumuz devam eder. Ben tekrar her iki arkadaşımıza da hayırlı, uğurlu olmasını diliyorum, inşallah iyi günlerde görüşürüz” dedi. Vali Alimoğlu’nun konuşmasının ardından Garnizon Komutanı Jandarma Kıdemli Albay Samit Tokmak ve Vali Yardımcısı Erkan Çapar birer teşekkür konuşması yaptı
Bizi sosyal medyadan takip edin
blank
İhlas Haber Ajansı tarafından
11 Mayıs, 2025 10:56 tarihinde yayınlandı
A+ A-

Doğu Karadeniz’de somon hasadı başladı

Doğu Karadeniz’de Eylül-Kasım aylarında barajlardan denize bırakılan ve yaklaşık 4 kilograma ulaşan somonların hasadına başlandı.
1 Temmuz’a kadar sürecek olan hasat periyodunda denizden çıkartılan somonlar büyük bir titizlikle fabrikalarda işlenerek dünyanın farklı ülkelerine gönderilmek üzere paketleniyor. Ülkemizde kişi başına tüketilen balık ölçüsü 7.2 kilogram olurken, Japonya’da ise bu sayı 65 kilogramı bulduğu belirtiliyor. Ülkemizden 2024 yılında somon ihracatından yaklaşık 500 milyon dolar döviz sağlanırken, bu yılın dört aylık periyodunda ise bu sayı 117 milyon dolara ulaştığı belirtildi.

İhracatın göz bebeği
Türk somonunun ihracat bakımından ülkemizin göz bebeği olduğunu belirten Politek Su Eserleri Genel Müdür Yardımcısı Talha Altun, "Bölgemizde fındıktan sonra en büyük ihracat kalemlerinden bir tanesi somon" dedi. Eylül-Ekim-Kasım üzere barajlardan denize indirmiş oldukları balıkları yaklaşık 7 ay boyunca denizdeki kafeslerde büyüttüklerini belirten Altun "Hasadımız başladı. Nisan-Mayıs-Haziran devirlerinde 1 Temmuz itibariyle hasat periyodumuz bitiyor. Daha sonra işlemiş olduğumuz eserleri yurt dışına ihracat çalışmalarımız devam ediyor. Denize indirmiş olduğumuz 500 gramlık balıklar denizde ortalama 3-4 kilograma geldiği vakit hasat tamamlanmış oluyor" dedi.
Geçen yıl somon ihracatından 500 milyon dolarlık döviz girdisi sağlandığını bu yılın 4 aylık devrinde ise bu sayı 117 milyon dolar olduğunu kaydeden Altun, "2024 yılında somon ihracatını 500 milyon dolarla kapattık Nisan ayı itibariyle 117 milyon dolardan gidiyoruz. İnşallah bu sene geçtiğimiz seneyi geçeceğimizi düşünüyoruz. Türk somonu yüklü olarak Rusya, Japonya, Kanada ve Avrupa ülkelerinden Fransa son devirde artan taleplere karşılık veriyor diyebiliriz" diye konuştu.

Norveç somonuna nazaran hem tat, hem renk olarak farklı
Türk somunun Norveç somonuna nazaran daha lezzetli olduğunu bunun da denizdeki tuzluluk oranının az olmasından kaynaklandığını kaydeden Altun, "Türk somonunun Norveç somonuna nazaran farklılıklarına bakacak olursak aslınca Norveç somonuna nazaran daha kaliteli daha lezzetli bir balık. Hem renk olarak hem tat olarak Omega-3 ve Omega 6 olarak Norveç somonuna nazaran daha yeterli bir balık. Hasebiyle son periyotlarda bilhassa Japonların tercih ettiği bir balık diyebiliriz. Bu balık bilhassa Karadeniz Bölgesi, Doğu Karadeniz Bölgesinde yüklü olarak oluyor. Zira tuzluluk oranı başka denizlere nazaran daha düşük. Akarsuların da çok büyük etkeni var. Bölgemizdeki akarsu zenginliği de buna bir etken" tabirlerini kullandı.
Ülkemizde balık tüketim ölçüsünün kişi başına 7.2 kilogram olduğunu Japonya’da ise bu sayının 65 kilograma kadar çıktığını hatırlatan Altun, "Trabzon, Rize, Artvin bölgesinde ağır olmakla birlikte Ordu, Samsun, Sinop’a kadar uzayan bir üretim alanı var. Somon ihracatının tamamı çabucak hemen Karadeniz bölgesinden oluyor. Zira tuzluluk oranı nedeniyle öbür bölgelerde somon üretimi olmuyor. İç piyasadaki tüketimimiz şu anda kişi başı 7.2 kilogram. Maksadımız iç piyasadaki tüketimimizi artırabilmek. Zira Avrupa’da ortalama 28 kilogram. Japonya’da 65 kilogramı bulabiliyor. Şu an dünyada en az balık tüketen ülkelerden biriyiz. Emelimiz 2030 yılına kadar tüketimi 21 kilolara çıkartmak" formunda konuştu.

"Norveç yıllık 2 milyon ton üretim yaparken Türkiye olarak yüz bin tonlardayız"
Norveç’in yıllık somon üretim ölçüsünün 2 milyon ton civarında olduğunu ülkemizde ise bu ise bu sayı yüz bin tonlarda olduğunu belirten Altun, "Türk somonu ihracatı serüveni 2016 yılında başladı. Norveç bu işe 1940 yıllarında girmiş. Şili 1980’lerde girmiş dünyanın en büyük üreticileri. Türkiye olarak onların yanında çok çok düşük bir pozisyondayız. İnşallah farkındalığımız arttıkça dünyadaki kalitemizi de artırdıkça pazarda önemli bir ivmemiz oluşacaktır. Norveç yıllık yaklaşık 2 milyon tona yakın üretim yapıyor. Şili bir milyon tona yakın üretim yapıyor. Türkiye şu anda üretim ölçüsü yaklaşık yüz bin tonlarda. Epeyce düşük düzeylerde kat edecek çok daha yolumuz var diyebiliriz" dedi.

Bizi sosyal medyadan takip edin

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.