Bölgenin Sesi Gazetesi tarafından
12 Ekim, 2015 10:30 tarihinde yayınlandı
A+ A-

Paraları Çalınan Yaşlı Çiftin Yüzünü Bursalı İşadamı Güldürdü

Karabük'te, doktor paralarının çalınması sonrası mağdur olan 86 yaşındaki Şehri ve 90 yaşındaki Mustafa Kara çiftinin yüzünü, Bursalı bir işadamı güldürdü. Önceki gün Karabük’te meydana gelen hırsızlık sonucu bin 500 TL doktor parasını çaldıran Kara çiftinin olayını haberlerde izleyen Bursalı işadamı Mehmet Fındıkkaya, yaşlı çiftin gözyaşlarını dindirerek 2 bin TL para gönderdi. Bursalı işadamı Mehmet Fındıkkaya, Karabük’te yaşanan hırsızlık olayı sonucu Kara çiftinin doktor parasının çalınması ve yaşadıkları olayı gözyaşları içinde anlatmasını haberlerde izledikten sonra duygulanarak İhlas Haber Ajansı muhabiri aracılığı ile yaşlı çifte 2 bin TL para gönderdi. Kendilerine gönderilen 2 bin TL parayı almakta önce tereddüt eden 86 yaşındaki Şehri Kara, “Dün kabul ettim başıma neler geldi” diyerek parayı kabul etmek istemedi. Bunun üzerine İHA muhabiri hayırsever işadamı ile yaşlı kadını telefonla görüştürerek ikna etti. Yaşlı kadın hayırsever işadamına gözyaşları içinde teşekkür ederek, hayır duasında bulundu. Yaşadıkları olayı hala üzerlerinden atamadığını söyleyen Mustafa Kara, eşiyle kapıda otururken yanlarına gelen bir kişinin bir bardak su istediğini söyleyerek, “'Biz parti adına yardım yapıyoruz' dedi. 200 liralık banknot çıkardı, '50 lirasının benim 50 lirasının da eşimin olduğunu' söyledi. '100 lirasını da 'geri vereceksin' dedi. Para bütün olduğundan bozmamızı isteyerek paranın yerini öğrenmek istedi galiba. Ondan sonra biz arabanın yanında müdür var diyerek dışarı çıktık. Sonra ise geri döndüğümüz kapının kilitli olduğunu gördük. Yedek anahtarla açtık kapıyı. Baktık ki çanta yok” dedi.
Bizi sosyal medyadan takip edin
blank
İhlas Haber Ajansı tarafından
10 Mayıs, 2025 10:58 tarihinde yayınlandı
A+ A-

“Aşırı düşünme ile başa çıkmak mümkün”

Çok düşünmenin, çağın en yaygın ruhsal problemlerinden biri olduğunu ve zihinsel sıhhati önemli formda etkilediğini belirten Psikiyatri Uzmanı Dr. Zekeriya Bahçe, "Kişilerin, bir durumu ya da olayı gereğinden fazla tahlil etmesi, niyetlerini daima zihninde tekrar etmesi, çok düşünmenin esas belirtilerindendir. Çok düşünmenin zihinsel ve fizikî sıhhat üzerindeki olumsuz tesirlerini azaltmak için bireylerin, profesyonel yardım almayı ve sağlıklı başa çıkma formüllerini kullanmayı düşünmeleri önerilir" dedi.
VM Medical Park Samsun Hastanesi Psikiyatri Uzmanı Dr. Zekeriya Bahçe, aşırı düşünme (overthinking) hakkında bilgilendirmede bulundu. Son yıllarda zihinsel sıhhat bahislerinin giderek daha fazla dikkat çektiğini belirten Uzm. Dr. Bahçe, "Özellikle aşırı düşünme (overthinking), birçoğumuzun hayatını etkileyen, lakin birden fazla vakit göz gerisi edilen bir durum haline geldi. Bireylerin, bir durumu ya da olayı gereğinden fazla tahlil etmesi, fikirlerini daima zihninde tekrar etmesi, çok düşünmenin esas belirtilerindendir" açıklamasında bulundu.
Aşırı düşünmenin, ekseriyetle dert, gerilim ve depresyon üzere ruhsal rahatsızlıklarla ilişkilendirildiğini söyleyen Uzm. Dr. Bahçe, "Bireyler, geçmişte yaşadıkları olumsuz tecrübeler yahut geleceğe dair belirsizlikler hakkında fazlaca endişelenebilirler. Bu durum, zihinsel yorgunluğa ve fizikî rahatsızlıklara yol açabilir. Baş ağrısı, mide bulantıları ve uyku sorunları üzere somatik belirtiler, çok düşünmenin bedensel tesirlerinden sırf birkaçıdır. Şahıslar çoklukla, tahlil bulmak için fikirlerinin denetimini kaybeder ve daha fazla telaşa yol açan bir döngüye girerler" formunda konuştu.

"Psikolojik bozukluklarla alakalı olabilir"
Aşırı düşünmenin kökenlerinin ekseriyetle ruhsal bozukluklarla bağlantılı olduğunu belirten Uzm. Dr. Bahçe, "Anksiyete, depresyon ve obsesif-kompulsif bozukluklar üzere durumlar, kişinin zihnindeki kanıların denetimini zorlaştırabilir. Ayrıyeten, mükemmeliyetçilik ve denetim gereksinimi üzere kişilik özellikleri, çok düşünmeye yol açan başka kıymetli faktörler ortasında yer alır. Genetik ve nörolojik faktörler de, bireyin çok düşünmeye yatkın olmasında tesirli olabilir" dedi.

"Sosyal alakalarda de sıkıntılara yol açabilir"
Aşırı düşünmenin yalnızca ferdî sıhhati etkilemekle kalmadığını, birebir vakitte toplumsal bağlantılarda de problemlere yol açabileceğini söz eden Uzm. Dr. Bahçe, "İnsanlar, sürekli tahlil yaparak ve küçük ayrıntılar üzerinde takılarak, bağlarında güvensizlik ve yanlış anlamalar yaşayabilirler. Bu da, toplumsal hayatı ve iş hayatını olumsuz etkileyebilir. Kişinin zihinsel sıhhati bozulduğunda, genel verimliliği de düşer; odaklanma zahmeti, iş yahut okul performansının azalmasına neden olabilir" diye konuştu.

"Aşırı düşünme ile başa çıkma yolları"
Günümüzde, çok düşünme ile başa çıkma stratejileri üzerine birçok metot geliştirildiğini belirten Uzm. Dr. Bahçe, şu bilgileri paylaştı:
"Mindfulness yani farkındalık teknikleri, çok düşünme ile çabada en tesirli araçlardan biri olarak kabul edilmektedir. Bireylerin, anı yaşamalarını ve fikirlerini yargılamadan gözlemlemelerini sağlayan mindfulness uygulamaları, zihni sakinleştirir ve niyet döngülerini denetim altına alır. Derin nefes alma antrenmanları, meditasyon ve yoga üzere uygulamalar da emsal biçimde zihinsel rahatlama sağlayabilir. Bir başka tesirli strateji ise ’düşünceyi erteleme’ metodudur. Bu teknik, muhakkak bir vakit diliminde tasa ve tasaların üzerine ağırlaşmayı ve geri kalan vakit diliminde bu fikirlerden uzak durmayı amaçlar. Ayrıyeten, bireylerin dikkat dağıtıcı aktivitelerle meşgul olmaları da çok düşünmenin önüne geçebilir. Yürüyüş yapmak, yeni hobiler edinmek yahut üretici aktivitelerle ilgilenmek, zihnin meşgul olmasını sağlar ve fikirleri yönlendirmek açısından yararlı olabilir."

"Profesyonel yardım alınabilir"
Profesyonel yardım almanın da çok düşünme ile başa çıkmada kıymetli bir adım olduğunu belirten Uzm. Dr. Bahçe, "Bilişsel Davranışçı Terapi (BDT) üzere psikoterapi sistemleri, bireylerin olumsuz fikir kalıplarını tanıyıp bunları daha sağlıklı kanılarla değiştirmelerine yardımcı olabilir. Uzman bir terapistin rehberliğinde uygulanan terapi, bireyin çok düşünme durumunu denetim altına almasına yardımcı olabilir" dedi.

"Çağımızın en yaygın ruhsal problemlerinden biridir"
Aşırı düşünmenin çağımızın en yaygın ruhsal problemlerinden biri olduğunu ve zihinsel sıhhati önemli halde etkileyebileceğinin altını çizen Uzm. Dr. Bahçe, "Ancak farkındalık, bilişsel terapi ve toplumsal takviye üzere stratejilerle bu durumla başa çıkmak mümkündür. Çok düşünmenin zihinsel ve fizikî sıhhat üzerindeki olumsuz tesirlerini azaltmak için bireylerin, profesyonel yardım almayı ve sağlıklı başa çıkma metotlarını kullanmayı düşünmeleri önerilir" tabirlerini kullandı.

Bizi sosyal medyadan takip edin

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.