2021 Yılının İlk Eğitim Tatbikatı Yenice’de Başladı

2021 Yılının İlk Eğitim Tatbikatı Yenice’de Başladı

Yayın: 13.01.2021 20:37
Paylaş:
A+ A-

Zonguldak Orman Bölge Müdürlüğü’nün ağaç kesme, boylama, standardizasyon, üretim, silvikültür uygulamaları konularında eğitim tatbikatlarının ilki Yenice Orman İşletme Müdürlüğü ile başladı.
Yenice Orman İşletme Müdürlüğünün Kızılkaya Orman İşletme Şefliğindeki yeni yılın ilk eğitim tatbikatı Covid-19 tedbirleri kapsamında iki grup halinde dönüşümlü iki gün olarak gerçekleşti. Zonguldak Orman Bölge Müdürü Faruk Bayraktaroğlu’nun bizzat katılımlarıyla İşletme ve Pazarlama Şube Müdürü Mehmet Başkan ile Ağaçlandırma ve Silvikültür Şube Müdürü Hüseyin Albayrak koordinesinde gerçekleşen eğitim tatbikatına Bölge Müdür Yardımcısı Orhan Şahin ve Mehmet Pınar, Yenice Orman İşletme Müdürü İlhan Albuz, İşletme Müdür Yardımcıları, Şefler ile Orman Muhafaza memurları katıldı. Birinci gruba İşletme ve Pazarlama Şube Müdürlüğü olarak damgada dikkat edilecek hususlar, ölçüm, sınıflandırma, boylama, standardizasyona ve işaretleme işlerinin görevli personel tarafından nasıl yapılacağı anlatıldı. Özellikle damganın bizzat orman işletme şefleri tarafından yapılması gerektiği belirtildi. Endüstriyel odun üretiminde üretilen tomruk miktarının artırılarak, birinci ve ikinci sınıf tomruk oranının da yükseltilmesi istendi. Kayın emvali üretiminde kesim ile satış arasındaki sürenin asgari seviyeye düşürülerek kayın ürünlerinin piyasaya taze sunulması ve kontrollü dikili ağaç ile rampa satışlarına önem verilmesinin gerektiği vurgulandı. Çalışanlar için iş sağlığı ve güvenliği konusunda her türlü tedbirin alınacağı belirtildi. Orman ürünlerinin kolay kayıt altına alınması amacıyla OGM tarafından başlanılan BARKOD uygulaması da tanıtıldı. İkinci grupta Ağaçlandırma ve Silvikültür Şube Müdürlüğü ile ilgili olarak ormanı bir ağaç topluluğu olarak görmenin yanlış olduğu canlı ve cansız varlıkların karşılıklı etkileşimleri olduğu, yapılan hataların kısa sürede düzeltilmesinin mümkün olmadığını, ormanlara müdahale ederken planların gösterdiği amaç doğrultusunda ormancılık tekniğine uygun vaktinde yapılması gerektiğinin önemine vurgu yapıldı.
Zonguldak Orman Bölge Müdürü Faruk Bayraktaroğlu, Orman İşletme Şefleri ve Orman Muhafaza Memurlarına üretimin ormanlarda kesim değil ormanlara yapılan bakım çalışmaları neticesinde çıkan emvallerin ülke ekonomisine kazandırılması olduğunu belirtirken bu konuda gösterecekleri gayretler için teşekkür ederek sağlıklı, verimli ve kazasız bir üretim sezonu diledi.

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Hitit Üniversitesinde nörolojik hastalıkları elektrik uyarısıyla tedavi edebilen cihaz geliştirildi

Anadolu Ajansı
Yayın: 05.05.2024 04:12
Paylaş:
A+ A-

ÇORUM (AA) – Hitit Üniversitesinde nörolojik hastalıkları elektrik uyarısıyla tedavi edebilen cihaz geliştirildiği bildirildi.

Üniversiteden yapılan yazılı açıklamaya göre, Tıp Fakültesi Dr. Öğretim Üyesi Güven Akçay, nörolojik hastalıkları ilaçsız tedavi edebilmek amacıyla çalışma başlattı.

Bu kapsamda Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Fatih Işık ve Dr. Öğretim Üyesi Serkan Dişlitaş'ın katkısıyla hastaları ilaçların toksik doz ve yan etkisine maruz kalmadan tedavi edebilecek cihaz tasarlandı.

Yurt dışında üretilen muadillerinden çok daha düşük bütçeyle geliştirilen cihaz, cerrahi operasyon yapılmadan beyine gönderilen akımla nörolojik rahatsızlıkların tedavisinde kullanılacak.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Akçay, nöromodülasyon (Sinir dokularının yeniden düzenlenmesi) yönteminde 1950’li yıllardan itibaren kesi yapılmadan ses, elektrik uyarısı ve manyetik uyarılardan faydalanmaya başlandığını, 2000’li yıllardan sonra bu tedavi yönteminin klinikte yer aldığını anlattı.

Geliştirdikleri cihazın beyne elektrik uyarısı vererek tedavi etme prensibiyle çalıştığını aktaran Akçay, “Bu tedavi yöntemini diğer tedavi yöntemleriyle kıyasladığımız zaman, örneğin ilaçlarda toksik doz veya yan etki gibi durumlar olurken, bu tedavi yönteminde yan etkisi diğerlerine göre neredeyse yok denecek kadar az olup, tedavi etkinliği daha yüksektir. Ekibimizin geliştirdiği cihazla yapılan tedavi yönteminin klinik öncesi çalışmaları tamamlandı. Şimdi de klinikteki çalışmalarımızı özellikle epilepsi, nöropatik hastalarında Hitit Üniversitesi Tıp Fakültesi Dr. Öğretim Üyesi Sinan Eliaçık hocamız ile uygulamayı amaçlamaktayız.” ifadelerini kullandı.

– “Cihazı yurt dışına göre 50 kat daha az maliyetle üretebiliyoruz”

Akçay, yurt dışında muadilleri bulunan cihazı yerli imkanlarla geliştirmeyi başardıklarına dikkati çekerek, “Yurt dışında üretilen cihazların Türkiye'ye maliyeti ortalama 30 bin dolar, yerli üretim olanlarda ise 5-6 bin dolar. Biz ise cihazı yurt dışına göre 50 kat daha az maliyetle üretebiliyoruz. Cihazı diğerlerinden farklı şekilde ürettik. Sabit bir akım vermek yerine beyindeki elektrik direnci ve kafa direnci ölçülerek bu dirence uygun olan, yani tedavideki etkin ilaç diye tabir edebileceğimiz gerçek elektrik değerini verip beyni modüle ederek hastalarımızın tedavisini amaçlıyoruz. Böylelikle sabit bir tedavi değil, bireye özgü elektrik uyarısı vererek tedavi hedeflenmiş oluyor. Bu amaçla da tedavinin etkinliği daha da artırmayı sağlamış oluyoruz.” dedi.