‘1. Bölge İlleri İstişare ve Değerlendirme Toplantısı’ Başladı

‘1. Bölge İlleri İstişare ve Değerlendirme Toplantısı’ Başladı

Yayın: 10.04.2015 11:37
Paylaş:
A+ A-

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ‘1. Bölge İlleri İstişare ve Değerlendirme Toplantısı’ Karabük Üniversitesi’nde (KBÜ) başladı.

KBÜ Fen Fakültesi Konferans Salonu’nda düzenlenen toplantıya Karabük Vali Yardımcısı Tarkan Keskin, Safranbolu Belediye Başkanı Necdet Aksoy, Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Selahattin Emirsüleymanoğlu ile Ankara, Bolu, Aksaray, Çankırı, Karabük, Yozgat, Kırşehir, Sivas ve Eskişehir’den ilgililer katıldı.

Toplantının açılışından konuşan Bilim, Sanayi, Teknoloji Bakanlığı Avrupa Birliği (AB) Müzakereleri ve Koordinasyon Daire Başkanı Alparslan Öğüt, ülkenin bilim, sanayi ve teknoloji ile ilgili konularını istişare edilmesi için toplantıların düzenlendiğini söyledi.

Toplantı da önemli konuların görüşüleceğini belirten Öğüt, “Hep birlikte ülkemiz için neler yapabileceğimizi konuşmak önemli. Yapılacak sunumlar ile yapılan çalışmalar anlatılacak. Burada amacımız ortak bir dil yakalamak. Hükumetimiz ülkemizin 100. kuruluş yıl dönümü olan 2023 yılı için büyük hedefler ortaya koydu. Milli gelirin bu yılda 2 trilyon dolara ulaşması, kişi başı gelirin 25 bin dolar olması, ihracatımızın 500 milyar dolara yükselmesi, işsizlik oranın yüzde 5’e düşmesi, enflasyon ve faiz oranlarının tek haneli rakamlarda sabitlenmesi hedeflenmektedir. Bu hedeflere ulaşmak için her yıl ayrı ayrı hedefler belirlenmiştir” dedi.

Bu hedeflere ulaşılması için tüm kamu kuruluşlarına ve özel sektöre önemli görevler düştüğünü belirten Öğüt, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Bu nokta da bizim bakanlığımız daha ayrı bir yere sahiptir. Kalkınmanın en önemli unsurları bizim bakanlığımızın görev alanları içerisinde bulunmaktadır. Bilim, teknoloji, yenilik ve girişimi ilerlemenin en önemli kavramlarıdır. Bütün bunların uygulama alanı ise sanayi, tarım ve hizmetler sektörüdür. Bakanlığımız çalışmaları ile sanayi, tarım ve hizmetler sektörünün önünü açabilecek araçlara sahiptir. Teknoloji ve yenilik politikamızın esasları var. Yenilikçi ve toplumsal bir kültür oluşturulması, yaratıcı ve analitik düşünceyi teşvik eden bir eğitim sistemi kurmak, öncü beyinler yetiştirmek, kavrayan, analiz eden ve uygulamaları aktaran dinamik bireyler oluşturmak, bilgi ekonomisi geçerek katma değeri yüksek ürünlerin üretimini yapmak, yenilik ekosistemini geliştirmek, arge harcamalarını artırarak, daha ekonomik bir alt yapı kurmak, kamu, sanayi ve üniversite işbirliğini geliştirmek, özel sektörün bilimsel araştırma yaparak, girişimci yapısını desteklemek, gelişmiş ülkelerden sadece teknoloji transferi değil, aynı zamanda bilgi akışını sağlamak gibi hedeflerimiz var. Bunlara farklı unsurlar da eklenebilir. Önemli olan artık atılım yapma zamanın geldiğidir. Ülkemizin üstüne düşen tarihi rolleri oynayabilmesi için bilim ve sanayi atılımları önemle yapılmalıdır. Yeni şeyler yapalım. Yeniliklere açık olalım. Girişimciliğin önünü açalım. 2023 yılında ülkemizi hedeflenenden çok daha ileriye götürelim”

İstişare ve Değerlendirme Toplantısı, yarın Safranbolu’da yapılacak toplantı ile sona erecek.

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

OYAK’tan Çin’de yeni tesis yatırımı

Anadolu Ajansı
Yayın: 02.05.2024 08:48
Paylaş:
A+ A-

İSTANBUL (AA) – OYAK, özellikli alümina ürünleri şirketi Almatis için Çin'de yatırım yapma kararı aldı.

OYAK'tan yapılan açıklamaya göre, Almatis'in kalsine alümina üretim kapasitesini 50 bin metrik ton artırarak 100 bin metrik tona yükseltecek tesis, şirketin yarı iletken yapısal bileşenler, tüketici elektroniği, termal kontrol cihazları ve elektrikli araçlar gibi kilit pazarlarda büyümesine olanak sağlayacak.

Toplam 6 bin 600 metrekarelik alanda kurulacak yeni tesisin inşaatı yılın son çeyreğinde başlayacak. Tesisin 2026 başında devreye alınması planlanıyor.

Almatis, ürün portföyünü genişletecek yeni kalsine ürün hattının devreye girmesi ile Çin'de toplam 100 bin metrik tonluk kapasiteye ulaşacak. Şirket, söz konusu üretimin yaklaşık 20 bin metrik tonunu bölge ülkelerine ihraç etmeyi hedefliyor.

Açıklamada görüşlerine yer verilen OYAK Genel Müdürü Süleyman Savaş Erdem, 2015'te Almatis'i devraldıkları ilk günden bu yana büyümesini desteklediklerini belirterek, şu ifadeleri kullandı:

“Türkiye'nin en büyük tamamlayıcı mesleki emeklilik fonu olarak maden metalürji, çimento beton kağıt, otomotiv lojistik, enerji, gıda tarım hayvancılık, kimya ve finans sektörlerinde altı kıtada, 25 ülkede ve Türkiye'nin yedi coğrafi bölgesinde, tüm zaman dilimlerinde 24 saat kesintisiz faaliyet gösteriyoruz. Asya'daki yatırımlarımızla özellikli alümina ürünleri alanında pazar lideri olan Almatis'in sektördeki gücüne güç katacak adımlar atıyoruz.”

– “Çin'deki üretim kapasitesinin artırılması stratejik önemde”

Büyüme stratejileri çerçevesinde Çin'in Qingdao Ekonomik Kalkınma Bölgesi'nde mevcut kalsine alümina tesisilerinin bulunduğu alanda yeni bir yatırımı daha hayata geçirdiklerini aktaran Erdem, yeni tesisin yüksek katma değerli üretimiyle potansiyel pazarlarda Almatis'in etki alanını genişleteceğini kaydetti.

Almatis'in küresel bir marka olduğunu ve tedarik stratejisinin temelini bu yapı üzerine inşa ettiklerine dikkati çeken Erdem, “Almatis'in bölgesel pazarlarda büyüyebilmesi için Çin'deki üretim kapasitesinin artırılması stratejik önemde. Aynı zamanda ham maddeyi yerel kaynaklardan sağlayarak, tedarik zincirinde yaşanabilecek sıkıntıların önüne geçmeyi de hedefledik. Talebe zamanında ve yeterli karşılık verebilmek, verimli ve karlı bir operasyon yürütmek üzere tüm tedbirleri aldık.” görüşlerini bildirdi.

Erdem, küresel piyasalardaki gelişmelere rağmen Çin'in büyüme potansiyelinin devam ettiğini vurgulayarak, şu değerlendirmede bulundu:

“Çin ekonomisi gelişmeye devam ederken, yabancı yatırımcılar da uzun vadeli büyüme fırsatlarını değerlendiriyor. Yüksek büyüme potansiyeline sahip dünyanın en büyük pazarlarından Çin'deki bu yatırımımızla küresel ağımızı genişleteceğiz. Hedef pazarlarımıza yönelik ilave 50 bin metrik ton üretim kapasitesi oluşturacağımız ve emisyon değerleri için belirlenen standartlara uygun inşa edeceğimiz yeni tesisimizde son teknolojiyi kullanacağız. OYAK olarak güçlü finansal yapımız, stratejik planlamamız, entegre faaliyetlerimizle Almatis'in bölgedeki potansiyelini değerlendirip, OYAK'ın gücüne güç katacağız.”