blank
Esra Oğuzkağan Özkan tarafından
18 Aralık, 2024 13:02 tarihinde yayınlandı
A+ A-

Ağır Sanayi İşçileri Nasıl Beslenmeli?

Erbay, İşçi Beslenmesi İçin Önerilerde Bulundu

Karabük'te İşçilerin Beslenmesi Üzerine Uzman Görüşü Alındı.

Karabük, Türkiye’nin ilk ağır sanayi ve işçi kenti olarak biliniyor. Ağır işlerde çalışan işçilerin beslenmesi, normal işlerde çalışan işçilere göre önemli farklılıklar gösterdiğini kaydeden Diyetisyen Güner Erbay, “Karabük'teki ağır sanayi, maden, inşaat ve tarım sektöründe çalışan işçiler, yoğun fiziksel aktivite nedeniyle farklı bir beslenme programına ihtiyaç duyarlar.”dedi. Özellikle bu işçilerin, günlük enerji ve besin öğesi ihtiyaçlarını karşılamak için dikkatli bir beslenme düzeni oluşturulmasına dikkat çekti.

Enerji İhtiyacı ve Beslenme Düzeni

Diyetisyen Erbay, açıklamasında: “Ağır işlerde çalışan bireylerin, vücutlarının harcadığı enerji miktarı oldukça fazladır. Çalışma süreleri boyunca yüksek enerji tüketimi, yeterli beslenmeyi gerektirir. Ancak, genellikle işçilerin evlerindeki beslenme koşulları, maddi imkânlar ve beslenme bilgisi açısından yetersiz kalabilmektedir. Bu nedenle, iş yerinde sunulan yemeklerin günlük besin ihtiyaçlarının en az yarısını karşılaması büyük önem taşır. Ancak, sekiz saatlik bir mesai süresince bu ihtiyacın tek bir öğünle karşılanması zordur. Bu noktada, işçilerin günlük beslenmesinde bir ana öğün ile iki ara öğün verilmesi önerilmektedir. Böylelikle, işçilerin hem yeterli ve dengeli beslenmeleri sağlanacak, hem de iş verimlilikleri artırılacaktır.

Çalışma ortamının sıcaklığı, işçilerin enerji ihtiyacını etkileyen önemli bir faktördür. Soğuk ortamlarda enerji ihtiyacı %5-10 oranında artarken, sıcak ortamlarda her bir derece artışla bu ihtiyaç %5 oranında yükselmektedir. Bu nedenle, işçilerin çalıştıkları ortamın sıcaklığına uygun şekilde beslenmeleri gerekmektedir. Ayrıca, fazla terleme ile kaybedilen sıvı ve elektrolitlerin yerine konması da hayati öneme sahiptir. Ara öğünlerde kuruyemişler, kuru meyveler ve ayran gibi sağlıklı atıştırmalıkların tüketilmesi önerilmektedir.” İfadelerinde bulundu.

Karbonhidrat ve Protein İhtiyacı

Erbay, ayrıca ağır fiziksel aktivite, işçilerin diyetlerinde karbonhidrat ve protein alımını artırmayı gerektirdiğini vurgulayarak şunlara değindi:“Enerjinin %55-70 kadarının karbonhidratlardan, %15 kadarının ise proteinlerden gelmesi önerilmektedir. Karbonhidrat kaynaklarının kompleks olmasına özen gösterilmesi, kan şekerinin dengeli bir şekilde yükselmesini sağlayarak, iş sırasında oluşabilecek dikkat dağınıklığını önleyecektir.

Sanayi tesislerinde çalışan işçiler, vücutlarına çeşitli kirletici maddeler ve ağır metaller alabilirler. Bu nedenle, detoks beslenmesine özel bir önem verilmelidir. Özellikle bol sıvı tüketimi, günde en az 10 su bardağı su alınması ve glutatyon düzeyinin yüksek tutulması kritik öneme sahiptir. Kükürtlü sebzeler, yeşil yapraklı sebzeler ve yumru sebzeler, vücudu temizlemede etkili besinlerdir. Ayrıca, zencefil, zerdeçal, kimyon ve kişniş gibi baharatlar ve bitki çayları da detoks sürecine destek sağlayabilir.

Karabük'teki ağır işçi beslenmesi, işçilerin sağlıklarını korumak ve verimliliklerini artırmak açısından büyük önem taşımaktadır. İş yerinde sağlıklı ve dengeli bir beslenme düzeni oluşturulması, iş kazalarını önlemek ve genel sağlık durumunu iyileştirmek için gereklidir. Beslenme uzmanı olarak, bu konuda duyarlılık gösterilmesi gerektiğini vurgulamak istiyorum. İşçilerin hem fiziksel hem de mental sağlıkları için uygun beslenme alışkanlıkları geliştirilmesi, uzun vadede daha sağlıklı ve verimli bir iş gücü sağlayacaktır.”

Bizi sosyal medyadan takip edin
blank
İhlas Haber Ajansı tarafından
09 Mayıs, 2025 16:52 tarihinde yayınlandı
A+ A-

Gümüşhane’de ‘Orman Benim’ etkinliği düzenlendi

Gümüşhane’de Tarım ve Orman Bakanlığı koordinasyonunda Türkiye genelinde yürütülen ‘Orman Benim’ aktifliği düzenlendi.
Gümüşhane’de de orman yangınlarına karşı farkındalık oluşturmak hedefiyle 81 vilayette gerçekleştirilen ‘Orman Benim’ aktifliği kapsamında Kent Ormanı’nda paklık çalışması yapıldı. Gümüşhane Valisi Aydın Baruş’un da katıldığı aktiflik kapsamında, ormanlık alanlarda yangın riski oluşturan yanıcı unsurlar toplanarak tabiata ziyan vermeyecek formda bertaraf edildi. Aktifliğe kamu kurumlarının temsilcileri, Gümüşhane Üniversitesi Ormancılık kısmı akademisyenleri ve öğrencileri katıldı.
Ormanlık alanda yapılan paklık çalışmasıyla birlikte, iştirakçiler hem etraf şuuru kazandı hem de ormanların korunmasına direkt katkı sundu. Aktiflik sonunda öğrencilere, orman bakımı ve korunmasına yönelik teknik bilgiler de verildi. Uzmanlar tarafından gerçekleştirilen bilgilendirme sunumlarında, yangın riskine karşı alınabilecek tedbirler, sürdürülebilir orman idaresi ve bakım çalışmaları hakkında ayrıntılı bilgiler aktarıldı.
Etkinlikte konuşan Gümüşhane Valisi Aydın Baruş, "Ormanları korumazsak hayatımızla oynarız. Bu hayat kaynağımız olan varlığı canımız üzere korumalıyız ve bunu sürdürebilmeliyiz. Zira gelecek kuşaklara de sağlıklı bir hava, sağlıklı toprak, sağlıklı su bırakmalıyız. Ormanlık alanda poşetler görmek, yapay hususları görmek hepimizi derinden üzüyor. Bu mevzuda şuurlu olmalıyız. Gençler, bizim geleceğimizin en büyük teminatı sizsiniz. Ormanlarımıza sahip çıkalım, pak tutalım ki bir daha tekrar o kullandığımız alana gelmeye yüzümüz olsun" dedi.

Bizi sosyal medyadan takip edin

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.