Bölgenin Sesi Gazetesi tarafından
07 Ocak, 2018 22:25 tarihinde yayınlandı
A+ A-

Aile ve Sosyal Politikalar Müdürlüğü Yüz Güldürüyor

Karabük aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü çocuk, kadın, yaşlı engelli her kesime kol kanat germeye destek olmayı sürdürüyor. Karabük Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Galip Sökmen, amaçlarının birey, aile ve toplum refahını artırmak amacıyla dezavantajlı kesimler öncelikli olmak üzere tüm toplumu hedefleyen katılımcı anlayışla, adil ve arz odaklı bütüncül sosyal politikalar üretmek, uygulamak ve izlemek olduğunu söyledi. İl Müdürü Galip Sökmen çalışmalarla ilgili yaptığı değerlendirmede,“Karabük il Müdürlüğü olarak 2017 yılı Bakanlığımızın belirlemiş olduğu stratejik eylem planı doğrultusunda “ Çocuk, Kadın, Engelli, Yaşlı, Şehit ve Gazi yakınlarına yönelik çalışmalarımız devam etmektedir. Bu Hizmetlerimiz 2018 yılı içerisinde de en iyi seviyeye ulaşabilmesi için çalışmalarımız devam edecektir.2017 yılı içersinde evde bakım hizmetleri için toplam 12 milyon 925 bin 215 TL ödeme yaptık. Yine ekonomik destek programı kapsamında 416 çocuk, 384’de aileye toplamda 2 milyon 970 bin 362 TL yardım yaptık. 2017 yılında 2332 yeni doğan çocuk için 932.824,31 TL nakdi doğum yardımı yapılmıştır. Yücel Huzur evinde kalan 130 yaşlımıza hizmet verilmektedir. Huzurevi için yapılan müracaatlardan kurum bakımına yerleşememiş olup yerleşmek için sıra bekleyen toplam yaşlı sayısı 20, Huzurevi için son bir yılda yapılan müracaat sayısı 68 kişidir. Ayrıca kuruluşumuzun yaşlılar için çeşitli etkinlikler düzenlemişlerdir. (Hobi Bahçeleri, Bocce Oyun Alanları vb…) alanları oluşturularak yaşlılarımızın rehabiliteleri sağlanmaya çalışılmaktadır. Güleç Sevgi evlerinde kalan 6-12 yaş aralığı çocuklarımıza hizmet veren 48 çocuk kapasiteli olup; 48 kayıtlı çocuğumuz bulunmaktadır. Bunlardan 41 çocuk fiilen kuruluşta korunma ve bakım altında olup 8 ‘ü. 0-5 yaş, 5‘ ü okul öncesi , 25 ’si İlk-orta öğretim, 6 ’si lise 4 ‘ü yatılı spor lisesinde kalan çocuğumuz bulunmaktadır. 7 çocuğumuz 5395 sayılı Kanun gereği savcılık talimatı ile misafir olarak kalmaktadır. Kadın konuk evimizde 20 Kapasiteli olup, şu an itibariyle 6 kadın 0 Çocuk, toplam 6 kişiye hizmet vermektedir.Yazıköy Engelsiz Yaşam Merkezi Çevre düzenlemesi ile İdari Bina ve Yaşam Evlerinin eksiklerinin giderilmesi için çalışmalar devam etmektedir. 2018 yılı içerisinde açılışının gerçekleştirilmesi planlanmaktadır. Şehit Yakını ve Gazilerimize hizmetler kapsamında il müdürlüğü olarak 2 şehit yakını, gazi ve gazi yakınlarımız 2017 yılında istihdam edilmiştir. Toplamada ise 59 kişi istihdam edilmiştir. 501 Şehit yakını ve gazilerimize ücretsiz seyahat kartı verilmiştir. 2017 Yılı içerisinde 138 şehit yakınları 106 Gazi ziyareti gerçekleştirilmiştir.
Bizi sosyal medyadan takip edin

Yorumlar

  1. Anonim

    Çalışmalarımızda başarılar dilerim. Sayın müdürüm 2018yılında da mutluluklar dilerim selamlar.

Yeni yorumlara kapalı.

blank
İhlas Haber Ajansı tarafından
10 Mayıs, 2025 10:58 tarihinde yayınlandı
A+ A-

“Aşırı düşünme ile başa çıkmak mümkün”

Çok düşünmenin, çağın en yaygın ruhsal problemlerinden biri olduğunu ve zihinsel sıhhati önemli formda etkilediğini belirten Psikiyatri Uzmanı Dr. Zekeriya Bahçe, "Kişilerin, bir durumu ya da olayı gereğinden fazla tahlil etmesi, niyetlerini daima zihninde tekrar etmesi, çok düşünmenin esas belirtilerindendir. Çok düşünmenin zihinsel ve fizikî sıhhat üzerindeki olumsuz tesirlerini azaltmak için bireylerin, profesyonel yardım almayı ve sağlıklı başa çıkma formüllerini kullanmayı düşünmeleri önerilir" dedi.
VM Medical Park Samsun Hastanesi Psikiyatri Uzmanı Dr. Zekeriya Bahçe, aşırı düşünme (overthinking) hakkında bilgilendirmede bulundu. Son yıllarda zihinsel sıhhat bahislerinin giderek daha fazla dikkat çektiğini belirten Uzm. Dr. Bahçe, "Özellikle aşırı düşünme (overthinking), birçoğumuzun hayatını etkileyen, lakin birden fazla vakit göz gerisi edilen bir durum haline geldi. Bireylerin, bir durumu ya da olayı gereğinden fazla tahlil etmesi, fikirlerini daima zihninde tekrar etmesi, çok düşünmenin esas belirtilerindendir" açıklamasında bulundu.
Aşırı düşünmenin, ekseriyetle dert, gerilim ve depresyon üzere ruhsal rahatsızlıklarla ilişkilendirildiğini söyleyen Uzm. Dr. Bahçe, "Bireyler, geçmişte yaşadıkları olumsuz tecrübeler yahut geleceğe dair belirsizlikler hakkında fazlaca endişelenebilirler. Bu durum, zihinsel yorgunluğa ve fizikî rahatsızlıklara yol açabilir. Baş ağrısı, mide bulantıları ve uyku sorunları üzere somatik belirtiler, çok düşünmenin bedensel tesirlerinden sırf birkaçıdır. Şahıslar çoklukla, tahlil bulmak için fikirlerinin denetimini kaybeder ve daha fazla telaşa yol açan bir döngüye girerler" formunda konuştu.

"Psikolojik bozukluklarla alakalı olabilir"
Aşırı düşünmenin kökenlerinin ekseriyetle ruhsal bozukluklarla bağlantılı olduğunu belirten Uzm. Dr. Bahçe, "Anksiyete, depresyon ve obsesif-kompulsif bozukluklar üzere durumlar, kişinin zihnindeki kanıların denetimini zorlaştırabilir. Ayrıyeten, mükemmeliyetçilik ve denetim gereksinimi üzere kişilik özellikleri, çok düşünmeye yol açan başka kıymetli faktörler ortasında yer alır. Genetik ve nörolojik faktörler de, bireyin çok düşünmeye yatkın olmasında tesirli olabilir" dedi.

"Sosyal alakalarda de sıkıntılara yol açabilir"
Aşırı düşünmenin yalnızca ferdî sıhhati etkilemekle kalmadığını, birebir vakitte toplumsal bağlantılarda de problemlere yol açabileceğini söz eden Uzm. Dr. Bahçe, "İnsanlar, sürekli tahlil yaparak ve küçük ayrıntılar üzerinde takılarak, bağlarında güvensizlik ve yanlış anlamalar yaşayabilirler. Bu da, toplumsal hayatı ve iş hayatını olumsuz etkileyebilir. Kişinin zihinsel sıhhati bozulduğunda, genel verimliliği de düşer; odaklanma zahmeti, iş yahut okul performansının azalmasına neden olabilir" diye konuştu.

"Aşırı düşünme ile başa çıkma yolları"
Günümüzde, çok düşünme ile başa çıkma stratejileri üzerine birçok metot geliştirildiğini belirten Uzm. Dr. Bahçe, şu bilgileri paylaştı:
"Mindfulness yani farkındalık teknikleri, çok düşünme ile çabada en tesirli araçlardan biri olarak kabul edilmektedir. Bireylerin, anı yaşamalarını ve fikirlerini yargılamadan gözlemlemelerini sağlayan mindfulness uygulamaları, zihni sakinleştirir ve niyet döngülerini denetim altına alır. Derin nefes alma antrenmanları, meditasyon ve yoga üzere uygulamalar da emsal biçimde zihinsel rahatlama sağlayabilir. Bir başka tesirli strateji ise ’düşünceyi erteleme’ metodudur. Bu teknik, muhakkak bir vakit diliminde tasa ve tasaların üzerine ağırlaşmayı ve geri kalan vakit diliminde bu fikirlerden uzak durmayı amaçlar. Ayrıyeten, bireylerin dikkat dağıtıcı aktivitelerle meşgul olmaları da çok düşünmenin önüne geçebilir. Yürüyüş yapmak, yeni hobiler edinmek yahut üretici aktivitelerle ilgilenmek, zihnin meşgul olmasını sağlar ve fikirleri yönlendirmek açısından yararlı olabilir."

"Profesyonel yardım alınabilir"
Profesyonel yardım almanın da çok düşünme ile başa çıkmada kıymetli bir adım olduğunu belirten Uzm. Dr. Bahçe, "Bilişsel Davranışçı Terapi (BDT) üzere psikoterapi sistemleri, bireylerin olumsuz fikir kalıplarını tanıyıp bunları daha sağlıklı kanılarla değiştirmelerine yardımcı olabilir. Uzman bir terapistin rehberliğinde uygulanan terapi, bireyin çok düşünme durumunu denetim altına almasına yardımcı olabilir" dedi.

"Çağımızın en yaygın ruhsal problemlerinden biridir"
Aşırı düşünmenin çağımızın en yaygın ruhsal problemlerinden biri olduğunu ve zihinsel sıhhati önemli halde etkileyebileceğinin altını çizen Uzm. Dr. Bahçe, "Ancak farkındalık, bilişsel terapi ve toplumsal takviye üzere stratejilerle bu durumla başa çıkmak mümkündür. Çok düşünmenin zihinsel ve fizikî sıhhat üzerindeki olumsuz tesirlerini azaltmak için bireylerin, profesyonel yardım almayı ve sağlıklı başa çıkma metotlarını kullanmayı düşünmeleri önerilir" tabirlerini kullandı.

Bizi sosyal medyadan takip edin

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.