Altın Safran Belgesel Film Festivali’nde Duygusal Anlar Yaşandı

Esra Oğuzkağan Özkan
Yayın Tarihi: 31.05.2024 12:54
A+ A-

Safranbolu’da 25 yıldır devam eden Altın Safran Belgesel Film Festivali’nin ilk kurucularından Dr. Sühendan Kumcu, bu yılki festivalin kendisine duygusal anlar yaşattığını belirtti. Dr. Kumcu, festivalin dünü ve bugününe kısaca değinerek, o yıllarda hastalığından dolayı Suha Arın’ın asistanlığını yaptığını ve Safranbolu Belgesel Film Festivali’nin nasıl doğduğunu anlattı.

Dr. Kumcu konuşmasında: “Safranbolu’ya geldik. Suha Arın’la 2000 yılında festivali başlatmaya karar verdik. Çünkü burası Suha Arın’ın filmiyle tanınmış ve koruma altına alınmış bir kentti. Ama ilk zamanlar Safranbolulular bunu hiç hoş karşılamadı. Hatta Suha Bey’in anekdotları arasında vardır. Bartın’dan gelirken 1990’larda, lokum almak istemiş. Lokumcu: “Bir Suha Arın vardı. Film çeken, hatırlıyor musunuz? demiş, O adamın Allah belasını versin diye eklemiş.” Neden? diye sormuş Suha Bey… Lokumcu: “Bütün evlerimizi koruma altına aldılar, hiç birini yıkıp yapamıyoruz.” demiş.

Suha Bey, tabi bu konuşma üzerine kendini tanıtmadan lokumunu alıp uzaklaşmış. Sonra biz yıllar sonra 1997 yılında geldiğimizde bu sefer ağlayarak karşıladılar. Çünkü tüm evleri değerlenmiş, artık Safranbolu konaklarıyla tanınmış hale geldiği için bizlere, sizi arıyorduk dediler. Suha Bey’de çok duygulandı. Bir şeyler yapmak istedi. Böylece Safranbolu, Belgesel Filmlerle anılan bir kent oldu. Eski eşim İletişim Fakültesi Dekanıydı, bizler festival programı için kolları sıvadık ve 12 yıl emek verdik.  O zamanlarda Karabük Rektörü Prof. Dr. Burhanettin Uysal, bizim iletişim fakültemiz daha kurulmadı, sizler bunu yönetin demişti. İlk 12 yıl çok zor şartlarda çalıştık. Safranboluluların, güzel dostlarımızın desteğiyle bugünlere ulaştık. Belediye’nin kültür dairesi yeni kurulmuştu. Çok az para ve daha çok emekle bugünlere geldiğini görmek inanılmaz gurur veriyor. Safranbolu’ya her zaman destek veren dostlarımız oldu. Buraya gelen misafirler o günkü imkanlarla, dostluklarla ağırlanıyordu. Şimdi düşününce ne büyük lüks olduğunu görüyoruz. Prof. Dr. Nuray Türker’in, Gül ve İbrahim Canbulat çiftinin, esnafların, Şefik Dizdar Meslek Yüksek Okulu’nun şimdi de Türker İnanoğlu İletişim Fakültesi’nin hatta Leyla Dizdar Kültür Merkezi’nin varlığı inanılmaz anlamlı geliyor. O günleri ve bugünleri düşündükçe ağlamaklı oluyorum. Suha Bey’in yeğeni o zamanlar bir etkinlikte, piyano çalarken elleri dondu, iki ısıtıcı koyduk, o kadar ki yokluklar içerisinde ve dostluklarla yürüttüğümüz bir festivaldi. Her şeye rağmen iyi niyetimize inanan jüri üyeleri bu kente hep severek geldi. Balkan Naci İslimyeli, Safranbolu’yu o kadar çok sevdi ki buradan bir ev aldı. Coşkun Aral, Savaş Karakaş gibi isimler burayı manevi değerleriyle, çok sevdikleri için geldiler. Bizler Safranbolu’yu her zaman çok sevdik. Festival ateşinin uzun yıllar yanmasını ve manevi değerlerinin daima yaşatılmasını temenni ediyorum.” İfadelerinde bulundu. (Esra Oğuzkağan Özkan)

HABERİN VİDEOSU İÇİN TIKLAYINIZ..

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

BOLU (AA) – ZAFER GÖDER – Sporu yaşam tarzı olarak benimseyen Bolu'nun Kıbrsıcık Kaymakamı Metehan Güngör, spora ilgiyi artırmak istiyor.

Kıbrıscık'ta mayısta göreve başlayan 26 yaşındaki Kaymakam Güngör, ilçede yaptığı çalışmaların yanı sıra sportif faaliyetleriyle öne çıkıyor.

Sporla iç içe hayat yaşayan Güngör, futbol, yüzme, boks ve vücut geliştirme gibi spor dallarıyla ilgilendi.

Sakatlık ve sağlık sorunları nedeniyle futbolu bıraktıktan sonra doktorunun tavsiyesi üzerine başladığı yüzmede Türkiye'de önemli dereceler elde eden Güngör, 2016 yılından beri yüzmenin yanı sıra vücut geliştirme sporunu sürdürüyor.

Spora olan ilgisi dolayısıyla “vücut adam”, “sporcu kaymakam” gibi lakaplar takılan Güngör, insanların spora yönelmesinde rol model olmak istiyor.

– “Spor benim için vazgeçilmez bir yaşam tarzı”

Kaymakam Metehan Güngör, AA muhabirine, sporun kendisi için vazgeçilemez bir yaşam tarzı olduğunu söyledi.

Farklı spor dallarıyla ilgilendiğini ancak sakatlıklar ve sağlık sebepleri nedeniyle çalışmalarına vücut geliştirme ve yüzmeyle devam ettiğini belirten Güngör, “Yüzme daha sonra hayatımda profesyonel bir seviyeye geldi. Yüzmede Türkiye'de önemli dereceler yaptım. Yüzmede, Türkiye'de yarı olimpikte 25 metrede 14 saniye, olimpik branşta da 50 metrede de 31 saniye derecem var. Ayrıca 2016'dan beri vücut geliştirme Türkiye Şampiyonası'na hazırlanıyorum fakat mülki idare amirliği hasebiyle bu şampiyonaya giremedik. Biraz ertelendi. İnşallah bu hedefimizi gerçekleştirme gayretinde olacağız.” diye konuştu.

Güngör, çalışmalarına önceki kaymakamların girişimleriyle Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından inşa edilen spor salonunda devam ettiğini anlattı.

Spor salonunu aktif hale getirmeyi amaçladıklarını aktaran Güngör, “Amacımız sadece vücut geliştirme, fitness değil; dövüş sporları, karate, muay thai, boks ve atletizmde çocuklar geliştirmek. En önemlisi burada spordan uzak olan halkı spora teşvik etmek çünkü spor sayesinde fiziksel ve zihinsel gelişim tamamlanıyor.” dedi.

– “Meslek büyüklerim benim için 'vücut adam' tabirini çok kullanıyorlardı”

Güngör, spor olmadan yapamadığını dile getirerek, “Hedefim Türkiye'de bir kaymakamın da sporcu olduğunu, rol model olabileceğini herkese gösterebilmek. Umarım bu konuda başarılı oluruz. Hatay'da görev yaparken oradaki meslek büyüklerim benim için özellikle 'vücut adam' tabirini çok kullanıyorlardı. Bu açıkçası bana mutluluk veriyordu. Böyle anılmak da güzel. 'Sporcu kaymakam', 'kaslı kaymakam', 'vücut adam' gibi ünvanları elde ettik. Bu da gerçekten mutluluk vericiydi bizim adımıza.” ifadelerini kullandı.

Güngör, hangi mesleği yaparsa yapsın herkesin mutlaka sporla ilgilenmesi hatta dereceler elde etmesi gerektiğini vurgulayarak, şöyle devam etti:

“Savcı, hakim, kaymakam, birçok meslektaşım çeşitli alanlarda, çeşitli branşlarda spor faaliyetleri icra ediyorlar. Ben herkesin meslek gözetmeksizin spora yoğunlaşabileceği taraftarıyım. Mülki idare amiri olarak gayem; rol model olmak. Fitnessla vücut geliştirmeyle ülkemi temsil edebiliyorsam bu ünvanları alabiliyorsam ne mutlu bana. Herkes de bunu yapabilir. O yüzden öz güvenli olsunlar, kendilerine inansınlar.”

Bolu Emniyet Müdür Yardımcısı Türker Uygur'un Türkiye 2024 Vücut Geliştirme ve Fitness Şampiyonası'nda 3'üncü olmasına değinen Güngör, “Gurur duydum. Bir emniyet müdürümüzün ki yaşı 51. Bu yaşta birinin Türkiye'de derece yapması bizi çok motive etti. Kendisiyle bu konu üzerinde görüşmedim. İnşallah hedefimiz kendisiyle görüşüp spor salonumuza davet edip bir antrenman yaparak güzel bir görüntü oluşturmak.” ifadesini kullandı.

Nöbetçi Eczaneler

Büşra Eczanesi
Adres

Beşbinevler Mahallesi, Şahin Tepesi No:18/A Merkez / Karabük

Telefon

(370) 433-0777

Öztürk Eczanesi
Adres

Sırınevler Mahallesi Alparslan Caddesi No:2/A Karabük

Telefon

(370) 415-5557

Safran Eczanesi
Adres

Atatürk Mahallesi, Akter Sokak Devrim Sitesi C Blok No:6/B Safranbolu / Karabük

Telefon

(370) 712-8262

Eskipazar Eczanesi
Adres

Merkez Mahallesi, Cami Caddesi, No:16 Eskipazar / Karabük

Telefon

(370) 818-3737

Yeni Zümrüt Eczanesi
Adres

İsmetpaşa Mahallesi, Doruk Sokak, No:8/B Yenice / Karabük

Telefon

(370) 766-4500

Tuğba Eczanesi
Adres

Hükümet Caddesi No:71/B Eflani / Karabük

Telefon

(370) 461-2427