blank
İhlas Haber Ajansı tarafından
26 Nisan, 2025 11:38 tarihinde yayınlandı
A+ A-

Amasya’da bu yıl 300 bin Mersin balığı üretimi planlanıyor: ‘Siyah inci’nin kilosu 2 bin dolar

Amasya’da, havyarının kilosu 2 bin dolardan satılan jenerasyonu tehlike altındaki Mersin balığından bu yıl 300 bin üretim yapılması planlanıyor. Amasya’daki Yedikır Su Eserleri Üretim ve Araştırma İstasyonu’nda yetiştirilen anaç balıklardan sağımı yapılan balık yumurtalarının büyüyerek 6 ay içinde Karadeniz sularına ulaşmasının planlandığı serüvenleri başladı.

Havyarı ‘siyah inci’ diye adlandırılıyor
Yumurtaları Mersin murt ağacının meyvesine benzediği için Mersin balığı ismi verilen bu balıklardan 6. yıldan itibaren havyar üretiminin gerçekleşebiliyor. Geçmişi 250 milyon yıl öncesine dayanıp ‘siyah inci’ diye isimlendirilen havyarının kilosu 2 bin ve 2 bin 500 dolar ortasındaki fiyatlarla satılan Mersin balığı üretiminin yapıldığı Karadeniz Bölgesi vilayetlerinden Amasya’da Tarım ve Orman Bakanlığı’na ilişkin özel tesiste yetiştiriliyor.

‘Maşallah’ dedirten sağım
Yedikır Su Eserleri Üretim ve Araştırma İstasyonu’nda bu yıl yaklaşık 300 bin adet üretimi planlanan yavru balıkların Karadeniz ve bölgedeki akarsularla buluşması için anaç balıklardan sağımı yapıldı. Alanında uzman vazifelerin yer aldığı sağım sürecine Amasya Valisi Lider Bakan da katıldı. Kolları sıvayıp "Maşallah" diyerek sağım yapan Vali Bakan, 10 anaç balığın her birinden ortalama 1,5 kilonun üstünde havyar elde edildiği bilgisini vererek, dönemin bereketli olmasını diledi. Yetişkin bir Mersin balığının 1,5 tonun üstünde yüke kadar ulaşabildiğini belirten Bakan, bakanlığın hedef olarak koyduğu 100 bin sayısının üstünde bir üretimin gerçekleşmesini beklediklerini söyledi.

"Nesli tehlikesi altında, avlanması yasak"
Tesiste 2021 yılında üretimine başlanan Mersin balığı yavrularından geçen yıl Samsun, Sinop ve İstanbul’da Karadeniz’e salım yapıldığını hatırlatan Amasya Vilayet Tarım ve Orman Müdürü Gürol Çetin ise "Bu yıl 300 bin civarında yavru balık üretimini öngörüyoruz. Havyarı ortalama 2 bin dolar civarında satılıyor. Mersin balığı kuşağı tükenme tehlikesi altında bir çeşit. Avlanması yasak. Karadeniz’de 3 tipi kaldı. Bunlar sivri burun, karaca ve huso huso çeşidi. Tesisimizde sivri burun ve karaca cinsinin üretimini yapıyoruz. Huso huso çeşidinin de anacını aldık. Havyarının kilosu 2 bin 500 dolara ulaşan bu tıbbın de sonraki yıllarda üretimini hedefliyoruz" diye konuştu.

Türk karasularını da aşıp Bulgaristan’da bulunmuştu
Tarım ve Orman Bakanlığı, sulara bırakıldığında Türk karasularını da aştığı belirlenen bu balıkları tek tek numaralayıp takibini yapıyor. 2 yıl evvel Samsun’dan Karadeniz’e bırakılan bir balık Bulgaristan’da bulunup bildirilmişti.

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

blank
İhlas Haber Ajansı tarafından
26 Nisan, 2025 11:57 tarihinde yayınlandı
A+ A-

‘Migren sadece bir baş ağrısı değil’

Nöroloji Uzmanı Doç. Dr. Yakup Türkel, migrenin 50 yaş altındaki bireylerde engelliliğe neden olan hastalıklar ortasında birinci sırada yer aldığını; iş, okul ve toplumsal hayatı önemli halde etkileyen bu hastalığın toplumda da değerli bir sosyoekonomik yük oluşturduğunu söyledi.
VM Medical Park Samsun Hastanesi Nöroloji Uzmanı Doç. Dr. Yakup Türkel, Amasya’daki bir fabrikada çalışanlara migren ve baş ağrıları hakkında bilgilendirici bir sunum gerçekleştirdi.

"Migren yalnızca bir baş ağrısı değil"
Sunumda migrenin yalnızca bir baş ağrısı olmadığını vurgulayan Doç. Dr. Türkel, hastalığın yaşam kalitesine tesirleri ve tetikleyici faktörleri hakkında değerli bilgiler paylaştı. Migrenin bilhassa 20-50 yaş aralığında ve bayanlarda daha sık görüldüğünü belirten Türkel, "Migren, 50 yaş altındaki bireylerde engelliliğe neden olan hastalıklar ortasında birinci sırada yer alıyor. İş, okul ve toplumsal ömrü önemli formda etkileyen bu hastalık, bireylerin günlük ömrünü sekteye uğratmakla kalmıyor, birebir vakitte toplum genelinde de önemli bir sosyoekonomik yük oluşturuyor" dedi.

"Açlık, uykusuzluk, gerilim ve parlak ışık üzere tetikleyicilerin farkında olunmalı"
Migrenin, beynin zarlarındaki damarların iltihaplanması sonucu geliştiğini belirten Doç. Dr. Türkel, hem epizodik hem de kronik migrende erken teşhis ve tedavinin ehemmiyetine dikkat çekti. Sunumda ayrıyeten migreni tetikleyen ögeler hakkında da bilgi verildi. Açlık, uykusuzluk, gerilim, parlak ışık, keskin kokular, hava değişiklikleri ve birtakım besinler üzere faktörlerin migren ataklarını artırabileceğini söz eden Doç. Dr. Türkel, "Tetikleyicilerin farkında olmak ve bunlardan mümkün olduğunca uzak durmak, migrenin denetim altına alınmasında en tesirli yollardan biridir" diye konuştu.
Çalışanların ilgiyle takip ettiği sunumun akabinde iştirakçiler, merak ettikleri soruları yönelterek birebir bilgi alma imkânı buldu.

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.