blank
Avatarı
İhlas Haber Ajansı tarafından
26 Nisan, 2025 11:38 tarihinde yayınlandı

Amasya’da bu yıl 300 bin Mersin balığı üretimi planlanıyor: ‘Siyah inci’nin kilosu 2 bin dolar

Amasya’da, havyarının kilosu 2 bin dolardan satılan jenerasyonu tehlike altındaki Mersin balığından bu yıl 300 bin üretim yapılması planlanıyor. Amasya’daki Yedikır Su Eserleri Üretim ve Araştırma İstasyonu’nda yetiştirilen anaç balıklardan sağımı yapılan balık yumurtalarının büyüyerek 6 ay içinde Karadeniz sularına ulaşmasının planlandığı serüvenleri başladı.

Havyarı ‘siyah inci’ diye adlandırılıyor
Yumurtaları Mersin murt ağacının meyvesine benzediği için Mersin balığı ismi verilen bu balıklardan 6. yıldan itibaren havyar üretiminin gerçekleşebiliyor. Geçmişi 250 milyon yıl öncesine dayanıp ‘siyah inci’ diye isimlendirilen havyarının kilosu 2 bin ve 2 bin 500 dolar ortasındaki fiyatlarla satılan Mersin balığı üretiminin yapıldığı Karadeniz Bölgesi vilayetlerinden Amasya’da Tarım ve Orman Bakanlığı’na ilişkin özel tesiste yetiştiriliyor.

‘Maşallah’ dedirten sağım
Yedikır Su Eserleri Üretim ve Araştırma İstasyonu’nda bu yıl yaklaşık 300 bin adet üretimi planlanan yavru balıkların Karadeniz ve bölgedeki akarsularla buluşması için anaç balıklardan sağımı yapıldı. Alanında uzman vazifelerin yer aldığı sağım sürecine Amasya Valisi Lider Bakan da katıldı. Kolları sıvayıp "Maşallah" diyerek sağım yapan Vali Bakan, 10 anaç balığın her birinden ortalama 1,5 kilonun üstünde havyar elde edildiği bilgisini vererek, dönemin bereketli olmasını diledi. Yetişkin bir Mersin balığının 1,5 tonun üstünde yüke kadar ulaşabildiğini belirten Bakan, bakanlığın hedef olarak koyduğu 100 bin sayısının üstünde bir üretimin gerçekleşmesini beklediklerini söyledi.

"Nesli tehlikesi altında, avlanması yasak"
Tesiste 2021 yılında üretimine başlanan Mersin balığı yavrularından geçen yıl Samsun, Sinop ve İstanbul’da Karadeniz’e salım yapıldığını hatırlatan Amasya Vilayet Tarım ve Orman Müdürü Gürol Çetin ise "Bu yıl 300 bin civarında yavru balık üretimini öngörüyoruz. Havyarı ortalama 2 bin dolar civarında satılıyor. Mersin balığı kuşağı tükenme tehlikesi altında bir çeşit. Avlanması yasak. Karadeniz’de 3 tipi kaldı. Bunlar sivri burun, karaca ve huso huso çeşidi. Tesisimizde sivri burun ve karaca cinsinin üretimini yapıyoruz. Huso huso çeşidinin de anacını aldık. Havyarının kilosu 2 bin 500 dolara ulaşan bu tıbbın de sonraki yıllarda üretimini hedefliyoruz" diye konuştu.

Türk karasularını da aşıp Bulgaristan’da bulunmuştu
Tarım ve Orman Bakanlığı, sulara bırakıldığında Türk karasularını da aştığı belirlenen bu balıkları tek tek numaralayıp takibini yapıyor. 2 yıl evvel Samsun’dan Karadeniz’e bırakılan bir balık Bulgaristan’da bulunup bildirilmişti.

Bizi sosyal medyadan takip edin
blank
Avatarı
İhlas Haber Ajansı tarafından
11 Haziran, 2025 00:12 tarihinde yayınlandı

Vali Arslan’dan Kızılay için ilginç benzetme

Bartın Valisi Dr. Nurtaç Arslan, Kızılay’ın kuruluş yıl dönümünü nedeniyle yayımladığı kutlama bildirisinde, Kzılay’ı, çaresizliğin üzerine doğan bir sabah güneşine benzetti.
Vali Nırtaç Arslan, Türk Kızılay’ın 157. kuruluş yıl dönümü nedeniyle yayımladığı bildiride, Türk Kızılay’ının Türk milletinin yardımseverlik ve dayanışma hislerinin kurumsal bir temsili olduğunu söz etti. Arslan iletisinde, "1868 yılında ’Osmanlı Yaralı ve Hasta Askerlere Yardım Cemiyeti’ ismiyle kurulan Türk Kızılay’ı, yalnızca bir yardım kuruluşu değil, tıpkı vakitte milletimizin güç zamanlardaki garantisi, umutların sönmeye yüz tuttuğu anda yanan bir ışıktır. Çalışanların emeğiyle, gönüllülerin vicdanıyla ve halkımızın dayanağıyla büyüyen Türk Kızılay’ı afetlerde birinci alana inen, kan bağışında hayat kurtaran, yetimlere yuva olan, fakirlere aş olan bir hayır kervanıdır. Kızılay’ın kırmızı hilali, sırf bir amblem değil, adeta çaresizliğin üstüne doğan bir sabah güneşidir" tabirlerine yer verdi.

"Türk Kızılay’ı gurur kaynağımızdır"
Kızılay’ın, yaşanan afetlerde beşere ve canlıya yardım eli olduğunu da hatırlatan Vali Arslan, "Depremlerde, yangınlarda, sel felaketlerinde, salgın hastalıklarda, her türlü zorlukta halkımızın yanında olan ve sadece ülkemizde değil, dünyanın dört bir yanında mazlumlara el uzatan Türk Kızılay’ı, gönüllülük ruhuyla hareket eden binlerce çalışanı ile gurur kaynağımızdır.
Bugün, Kızılay’ın yalnızca geçmişine değil, geleceğine de sahip çıkma günüdür. Daima birlikte el vererek, bu düzgünlük zincirine yeni halkalar eklemek; dayanışmayı, yardımlaşmayı ve insanlığı yüceltmek hepimizin ortak sorumluluğudur. Bu his ve fikirlerle, Türk Kızılay’ının 157. kuruluş yıl dönümünü en içten dileklerimle kutluyor; insanlığa umut olan Kızılay neferleri ile takviyesini esirgemeyen tüm kişi, kurum ve kuruluşlara gönülden teşekkür ediyor, sevgi ve hürmetlerimi sunuyorum" sözlerini kullandı.

Bizi sosyal medyadan takip edin