Amasya’da çiçek bamyanın fiyatı gram altını geçti, kilosu 3 bin 500 TL’den satılıyor

İhlas Haber Ajansı tarafından
06 Mart, 2025 08:27 tarihinde yayınlandı
A+ A-

Amasya’nın coğrafik işaret tescilli çiçek bamyasının fiyatı gram altını geçti. Çiçeğinin sarı rengi ve maddi bedelini hiç kaybetmediği için halkın "sarı altın" diye isimlendirdiği çiçek bamyanın kurusunun kilosu Amasya semt pazarında 3 bin 500 TL’den satılıyor. Bamya, altınla yarışan fiyatıyla pazarın en kıymetli eseri oldu.
Günün her saati alıcı bulan bamya altından daha kolay satılıyor. Alıcılar geç saatlerde bile üreticinin kapısına kadar gelebiliyor. Vilayette geçen yıl 2 bin 500 ton üretimi gerçekleşen bamyanın iktisada katkısı 367 milyon TL olarak açıklandı.
Amasya semt pazarında bamyanın kurusunun kilosunu 3 bin 500 TL’den satan 42 yıllık esnaf Metin Kantarcı, "Aynı altın borsası üzere bamya borsası var. Fiyatı bir iniyor, bir çıkıyor. Şu anda 3 bin 500 TL. 1,5 ay evvel 2 bin 700 liraydı. Son aylarda fiyatı dayanılmaz yükseldi, coştu. Kimse yakalayamıyor. Bamyası olanlarda bu ortada ihya oldu. Apartman alamasa da iki, üç tane daire alabilirler" dedi.

"Geceleri kuyumcu açık değildir. Lakin bamyacı açıktır"
Peşin paraya satılan bamyanın altın üzere çabucak paraya çevrilebildiği üzere alıcının üreticinin kapısına kadar geldiğine değinen Kantarcı, "Geceleri bile satıldığı olur. Kuyumcu açık değildir. Lakin bamyacı açıktır. Çiçek bamyası gram altınla yarışıyordu. Herhalde çeyrek altını yakalayacak" diye konuştu.

Minik bamyalar iğne yardımıyla tek tek ipe diziliyor
Yaz boyunca sabah erken saatlerde üreticiler tarafından çiçeğiyle birlikte toplanan minik bamyalar daha sonra iğne yardımıyla tek tek ipe dizilerek kurumaya bırakılıyor. Bamyaların dizilme süreçleri geç saatlere kadar sürüyor. Merasim, düğün ve mevlit üzere programlarda baş yemek olarak nitelendirilip bilhassa Konya ve Kayseri’de kıymetli ölçüde tüketilen bamyanın hasadı çok meşakkatli geçiyor.

Hasadı çok zahmetli
Bamyanın hasadının çok zahmetli olduğunu anlatan Emre Can Kantarcı da, "Bamyanın fiyatının yükselmesi ve talep görmesinin nedeni toplamasının çok zahmetli olması. Ekmesi, toplaması, dizmesi ve kurutması üzere eserin tezgaha gelene kadarki kademeleri çok zahmetli olduğu için fiyatının daha da pahalanacağını düşünüyorum" halinde konuştu.

Pazarın en kıymetlisi çiçek bamya
Onlarca eserin satıldığı Amasya semt pazarındaki en değerli eserlerin başında çiçek bamyanın geldiğine değinen Amasya Pazarcılar Derneği Başkanı Tolga Güven ise geçen yıl 5 bin 500 dekar alanda 2 bin 500 ton üretilen çiçek bamyanın iktisada katkısının 367 milyon TL olduğunu söyledi. İnanç, bu katkının bu yıl daha da artacağının varsayım edildiğini vurguladı.

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Düzce’de tatlıcıların bayram telaşı başladı

blank
İhlas Haber Ajansı tarafından
26 Mart, 2025 14:53 tarihinde yayınlandı
A+ A-

Ramazan Bayramı’na sayılı günler kala Türkiye genelinde olduğu üzere Düzce’de ki tatlıcılar ve pastaneler de bayram hazırlıklarını hızlandırdı.
Ramazan Bayramı’nın en değerli ikramı olan tatlılar için hazırlıklar yapılıyor. Her yöre ve kent kendisine has tatlısını meskenlerde de dükkanlarda da yapma telaşına girdi. Müşterilerinin damak zevkine hitap eden en âlâ tatlıları hazırlayan işletmeler, tezgahlarını itinayla süsleyerek birbirinden çeşitli tatlıları müşterilerine sunuyor. Düzce’nin Atatürk Bulvarı’nda işletmesi bulunan Feyim Özkan, bayram yoğunluğunun başladığını belirterek; "Bu Ramazan çok hareketli geçti. Aslında ramazan ayı rahmeti ile geliyor. Tatlı da yoğunluk var. Yetiştiremediğimiz vakitlerde oluyor. Ancak çok şükür elimizden geleni yapıyoruz. Tatlı hassas bir mevzu. Zira yediğimiz her şey beden için kıymetli. Burada en dikkat edilmesi gereken kullanılan yağ. Beden ısısına uygun bir yağ olsun ki beden bu yağı eritebilsin. Kimi yağlar var. Bu yağlar sebebi ile damar tıkanıklığı, kalp üzere bir çok rahatsızlığa sebebiyet veriyor. İkinci konu ise şerbettir. Yepyeni pancar şekeri kullanılması gerekir. Mısır şurubundan yahut glikozdan yapılan şerbetler katiyetle ziyanlı. Beden bunları atamıyor. Atamadığı içinde aşikâr başlı rahatsızlıklar çıkıyor. Bizim tatlılarımız ise büsbütün doğal. Sade yağ yahut tereyağı ve şeker pancarı kullanıyoruz. Baklavanın tazeliği dış görünüş olarak parlaklığından aşikâr olur. 2 yahut 3. Gün renklerde solma olur. Baklavanın en fazla 4 günlük ömrü vardır" tabirlerini kullandı.

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.