Reklam
Reklam
Anadolu Ajansı Avatarı
Anadolu Ajansı tarafından
20 Kasım, 2024 00:45 tarihinde yayınlandı
0

Ana sınıfı öğrencileri berelerini kağıda çizdi, üniversiteliler ördü

– Trabzon Üniversitesi Okul Öncesi Eğitimi Ana Bilim Dalı Öğretim Görevlisi Ümit Arslan’ın öncülüğünde “Önce Kalpler Sonra Bedenler Isınsın” sloganıyla yola çıkan öğretmen adayları, Yeşilova İlkokulunda çocuklara çizimlerine göre ördükleri bereler ve atkıları teslim etti

TRABZON (AA) – MELTEM YILMAZ KARAKURUM – Trabzon Üniversitesi Okul Öncesi Eğitimi Bölümü 2. sınıf öğrencileri, çocukların kağıt üzerine çizdikleri bereler ile atkıları örerek sahiplerine armağan etti.

Okul Öncesi Eğitimi Ana Bilim Dalı Öğretim Görevlisi Ümit Arslan'ın öncülüğünde “Önce Kalpler Sonra Bedenler Isınsın” sloganıyla bir araya gelen öğretmen adayları, “Bir Kitap, Bir Örgü” adlı projeyi hayata geçirdi.

Proje kapsamında Ortahisar ilçesindeki Yeşilova İlkokulunun idarecileriyle iletişime geçen gençler, ana sınıfındaki öğrencilerden bere çizmelerini istedi. Çocukların çizdiği bereleri örmek için kolları sıvayan gençler, derslerden arta kalan zamanlarda gönüllü çalıştı.

Örgü konusunda bilgi sahibi olmamalarına rağmen birbirlerine rehberlik ederek bere ve atkı ören gençler, kısa sürede ürünleri tamamlayarak çocuklara armağan etti.

Proje kapsamında kermes düzenleyerek pasta, kurabiye gibi ürünlerin satışından elde edilen gelirle çocuklara hikaye kitapları alan gençler, faydalı bir projeye imza attı.

Öğretim Görevlisi Ümit Arslan, AA muhabirine, topluma hizmet uygulamaları dersi kapsamında, toplumun farklı kesimlerine ihtiyaç duyulan yardımı götürmek, işbirliği içerisinde çalışmak, ürünler ortaya koymak ve çocuk odaklı çalışmalar yapmak istediklerini söyledi.

Gençlerle buradan yola çıkarak Yeşilova İlkokulu ile iletişime geçtiklerini anlatan Arslan, şunları belirtti:

“Yeşilova İlkokulunun 2 ana sınıfı var. Bir sınıfta 11, diğer sınıfta 12 öğrencimiz var. Onlardan bere tasarlamalarını ve boyamalarını istedik. Onlar da boyadıkları bu bere resimlerini bize gönderdi. Bizim öğrencilerimizin sayısı fazla olunca 'Peki bunu nasıl olumluya dönüştürebiliriz?' diye düşündük. Bu kapsamda da hem tasarlanan berelerini hem de atkılarını örmeye başladık. Yani çocuklar hayallerinden geldiği gibi çizdiler, istedikleri renklerle boyadılar. Biz de bu kapsamda 2 öğretmen adayımızın birlikte çalışarak bir çocuğu hedef alarak ürünler ortaya koymasını istedik.”

Arslan, yeni eğitim modelinin beceri odaklı öğrenciler yetiştirmek üzere olduğuna dikkati çekerek, “Beceri odaklı öğrencileri yetiştirirken önce biz öğretmen adaylarının becerikli olması gerekmez mi? Bu kapsamda da 'Neden örgü olmasın?' dedik. Bence örgü gerçekten stresi azaltan, sosyalleşmeye katkı sağlayan, boş zamanların verimli geçmesini sağlayan bir hobi. Renklerle desenler oluşturuyorsunuz. İşin içinde matematik var, ortaya koymak istediğiniz bir ürün var, odaklanma var.” diye konuştu.

Bir arada örmenin, bilenlerin bilmeyenlere öğretmesinin de öğrencilere katkı sağladığına işaret eden Arslan, “Biz bu projede sadece örgü örüp vermekten yana değil, öğretmensek o zaman kitapların yolunu da açmaktan yana olduk. 'Onları yeni maceralarla kitaplarla da tanıştırmalıyız.' diye düşündük. O yüzden projemize 'Bir Kitap, Bir Örgü' ismini koyduk.” dedi.

Arslan, projeyi öğrencilerle boş zamanları değerlendirerek hayata geçirdiklerini belirterek, “Umarım bizim bu süreçte eğlendiğimiz ve öğrendiğimiz kadar onlar da hem kitapları okuyarak yeni bir öğrenme sürecine hem de onlarla kalplerini ısıtacak yeni yolculuklara çıkacaktır.” ifadesini kullandı.

– Öğrenciler projede yer almaktan memnun

Üniversite öğrencilerinden Emircan Çaçan da minik yüreklere dokunmak için böyle bir projeye dahil olduğunu dile getirerek, şunları kaydetti:

“Proje kapsamında çocuklara destek için kermes de düzenledik. Bu kermesin geliriyle kitaplar aldık. Amacımız çocukları mutlu etmekti. Bunun yanında ekstra örgü işine girdik. Çocukları mutlu etmek adına düzenlediğimiz bu etkinlikte herkes boş vakitlerinde atkı ya da bere ördü. Bilenler bilmeyenlere öğretti. Amacımız dediğimiz gibi minik yüreklere dokunmaktı.”

Bilge Koplu da projenin en çok teslim kısmının kendisini heyecanlandırdığına dikkati çekerek, “Amacımız tabii ki bir çocuğa ulaşabilmek. Ona sevgimizi hissettirebilmek.” dedi.

Selda Tornak da projeyi duyar duymaz heyecanlandığını dile getirerek, “Bir çocuğu ısıtabileceğimizi öğrendik ve bu bizi çok mutlu etti. Bunu da bir bere örerek yapıyoruz. Projenin bize de katkısı oldu. Boş zamanlarımızda arkadaşlarımızla hem eğlendik hem de öğrendik.” diye konuştu.

Selin Bal da birbirlerine destek olarak bere ördüklerini anlatarak, çocukların da kendilerinin de mutlu olduğunu kaydetti.

Bizi sosyal medyadan takip edin
İhlas Haber Ajansı Avatarı
İhlas Haber Ajansı tarafından
04 Haziran, 2026 09:16 tarihinde yayınlandı
0 0

Kastamonu’da orman yangını nöbeti başladı: Helikopter Ekim ayına kadar görev yapacak

Karadeniz Bölgesi’nde artan orman yangın riskine karşı, yangın söndürme helikopteri Kastamonu’ya konuşlandırıldı. Helikopter ile bölgedeki orman yangınlarına en kısa sürede müdahalenin yapılması hedefleniyor.

Orman Genel Müdürlüğü tarafından kiralanan yangın söndürme helikopteri, yüzölçümünün yüzde 73’ü ormanlarla kaplı olan Kastamonu’ya konuşlandırıldı. Kastamonu Orman Bölge Müdürlüğü’nün sorumluluk sahasında görev yapacak olan yangın söndürme helikopteri, ayrıca Karabük, Bartın, Zonguldak, Bolu gibi Batı Karadeniz Bölgesi’nde yer alan illerdeki ihtimal yangınlara karşı söndürme çalışmalarında görev. alacak. Konuşlandırılan helikopterle bölgedeki yangınlara ilk müdahale süresininin kısaltılması hedefleniyor. Tarım ve Orman Bakanlığı Orman Genel Müdürlüğünce kiralanan RA-25422 tipi 2 bin 500 litrelik helikopter, 30 Eylül’e kadar orman yangınlarına erken müdahale etmek amacıyla Kastamonu Havalimanı’nda teyakkuzda olacak.

Kastamonu Orman Bölge Müdürlüğü Orman Yangınlarıyla Mücadele Şube Müdürü Hakan Çatalyürek, Kastamonu Orman Bölge Müdürlüğü Basın ve İletişim Şube Müdürü Turan Güçlü ile birlikte görevli helikopterde görevli ekibi ziyaret ederek, helikopter ve test uçuşları hakkında bilgiler aldı.

“Köylülerimize de 304 tane su tankeri dağıtımını gerçekleştirildi”

Alınan tedbirlerle ilgili bilgi veren Kastamonu Orman Bölge Müdürlüğü Orman Yangınlarıyla Mücadele Şube Müdürü Hakan Çatalyürek, “Kastamonu Orman Bölge Müdürlüğü olarak orman yangınlarıyla mücadele hazırlıklarımız devam etmekte. Ekiplerimizin eğitimi, araç gereçlerimizin tamamlanması noktasındaki çalışmaları tamamladık. Köylülerimize de 304 tane su tankeri dağıtımını gerçekleştirildi. Faal olarak bu çalışmalarımız devam ediyor, yıl boyu da devam edecektir. Kastamonu’ya konuşlandırılan yangın söndürme helikopterimiz de bugün itibarıyla göreve başladı. Yangında mücadele çalışmalarımızda daha güçlü olacağımıza inanıyoruz. Vatandaşlarımızdan orman yangınları konusunda daha duyarlı olmalarını bekliyoruz. Haziran ayından itibaren orman yangınlarının yoğun yaşanacağı döneme girmiş bulunmaktayız. Anız yangınları, bahçe ve bağ temizliklerinin ateşle yapılmaması konusunda vatandaşlarımızı uyarıyoruz. Piknik ateşleri konusunda da daha dikkatli olmalarını bekliyoruz” dedi.

“İlk 15 dakikada müdahale edilmediği zaman afet boyutunu almaktadır”

Ormanda duman gören vatandaşların en kısa sürede 112 Acil Çağrı Merkezini aranarak bilgi vermelerini isteyen Çatalyürek, “Zaman kaybetmemeleri çok önem taşımaktadır. Orman yangınlarında ilk 15 dakikada müdahale edilmediği zaman afet boyutunu almaktadır. Bu konuda dikkat edilmesi gerekmektedir” diye konuştu.

Hazırlıklar kapsamında tatbikatların gerçekleştirildiğini de kaydeden Çatalyürek, “Yangınla mücadele ekiplerimize orman yangınlarında kullandığımız teçhizatlar ile birlikte tatbikatlar gerçekleştirildi. Ekiplerimize tatbikat öncesinde bilgilendirme faaliyetlerimiz oldu. Ekiplerimize yönelik hem salonda hem de açık alanda eğitim çalışmalarını sürdürdük. Ekiplerimizin tamamına tatbikatlar yaptırıldı ve yangına hazır vaziyette bekliyorlar” şeklinde konuştu.

“Ormanlarımızı hem karadan hem havadan hem İHA’larla hem akıllı kulelerimizle gözetliyoruz”

Yangın gözlem kulelerinin yangınların tespitinde büyük önem taşıdığını dile getiren Çatalyürek, “Kastamonu’da 8 adet kulemiz faaliyetini sürdürmekte. Bunlardan beş tanesinde düzenli olarak görüntü alabilmekteyiz. Canlı olarak aldığımız bu görüntülerle yangınlara mücadele çalışmalarını değerlendirmekteyiz. Bir adet akıllı kuleyi 2024 yılında kurdurup 2025 yılında faaliyete aldık. 2026 yılında da bir adet daha kulemizi hazırlıyoruz. Kulelerimiz insansız olarak yangın gözetleme faaliyetini gerçekleştirilmektedir. Şu anda Kastamonu’da bu direklerden iki tane mevcuttur. Kastamonu ormanlarını hem karadan hem havadan hem İHA’larla hem akıllı kulelerimizle gözetliyoruz. Orman yangını olması durumunda hızla müdahale için ekiplerimizi hazırladık. Ayrıca köylerimize su tankerlerini dağıttık. Orman yangınlarıyla ilgili hazırlıklarımızı tamamladık” ifadelerini kullandı.

Bizi sosyal medyadan takip edin