blank
Avatarı
İhlas Haber Ajansı tarafından
27 Mayıs, 2025 14:53 tarihinde yayınlandı

Atık malzemeler üniversite öğrencilerinin elinde sanata dönüştü

Kastamonu’daki KYK yurtlarında kalan üniversite öğrencilerin yıl boyunca yaptığı el emeği eserler ile atık materyallerden yapılan taş baskı eserler ağır ilgi gördü.
Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın Eğitim İdare Sistemi (EYS) çerçevesinde Kastamonu’daki Kredi ve Yurtlar Genel Müdürlüğü (KYK) yurtlarında yıl boyunca düzenlenen eğitim faaliyetleri, öğrencilerin gelişimine katkı sunmaya devam ediyor. Bu çerçevede, gençlerin yıl boyunca el emeğiyle ortaya koyduğu eserler, Kastamonu Saray Hamamı Kültür ve Sanat Merkezi’nde açılan stantta beğeniye sunuldu. Büyük ilgi gören standın açılış törenine AK Parti Kastamonu Milletvekili Fatma Serap Ekmekci, Vali Yardımcısı Çetin Kılınç, Gençlik ve Spor Vilayet Müdürü Sami Kuşcu, Aile ve Toplumsal Siyasetler Vilayet Müdürü Harun Köksalan, Kültür ve Turizm Vilayet Müdürü Mehmet Kerem Seven, STK temsilcileri ile öğrenciler katıldı.
Açılışın akabinde Milletvekili Ekmekci ve Vali Yardımcısı Kılınç, stantları ziyaret ederek, öğrencilerden eserler hakkında bilgi aldı. Stantta öğrencilerin geri dönüşüm gereçlerini kullanarak yaptığı eserler ile taş baskı sanatı yapıtları büyük ilgi gördü.

"Öğrencilerimizin bu çalışmaları ferdi gelişimine katkı sunuyor"
Sergiyi gezdikten sonra açıklamada bulunan Vali Yardımcısı Çetin Kılınç, stantta öğrenciler tarafından hazırlanan çok hoş yapıtların yer aldığını söz ederek, "Eğitim öğretim denilince yalnızca kitaplardaki bilgiyi öğrenmeyi anlamak eğitim öğretimi eksik anlamak olur. Eğitim öğretim birebir vakitte gençlerin ferdi gelişimi ve yeteneklerini ön plana çıkartıp geliştirebilecekleri bir mecra olarak anlaşılmalıdır. Özelikle yurtlarda kalan öğrencilerimizin yaptığı bu çalışmalar onların ferdi gelişimine katkı sunmaktadır. Bu çalışmaları çok yerinde buluyorum. Örnek verecek olursak Filipinlerden öğrencilerin yaptığı taş baskıları gördük. Bu öğrencilerin ülkelerine gidince bizim yöresel taş baskı sanatımızı kendi ülkelerinde de gösterecekler. Bu halde de ülkemizin istekli elçisi olmuş olacak" dedi.
Gençlik ve Spor Vilayet Müdürü Sami Kuşcu ise, "Yurtlarımız artık yalnızca bir barınma alanı değil, gençlerimizin kendini keşfettiği, yeteneklerini geliştirdiği, hayallerine istikamet verdiği birer gelişim merkezi haline geldi. 2024-2025 devrinde yürütülen EYS faaliyetleriyle on binlerce gencimize ulaşarak onların hayatlarına dokunmuş olmanın gururunu yaşıyoruz. ‘Yurt İçinden Sanat’ standımız de bu çalışmaların somut bir eseridir. Gençlerimizin özgüvenle ortaya koyduğu yapıtları kamuoyuyla buluşturmak bizim için büyük mutluluk" diye konuştu.
Resim öğretmeni Gizem Yılmaz da öğrencilerin yıl boyunca büyük bir emek harcadığını kaydederek, "Bu yaptığımız ikinci standımız. Öğrencilerimizle birlikte yağlı boya, akrilik boya tablolar, rölyef ve alçı çalışmalar yapıyoruz. Öğrencilerimize resmi sevdirmeye çalışıyoruz" formunda konuştu.
Yaptığı fotoğraflarla standa katılan Kastamonu Üniversitesi öğrencisi Zeynep Köse de, "KYK yurtlarında kalıyorum. Resmi amatör bir formda yapıyordum lakin birinci defa yurtta bir kursa katıldım. Fotoğraf çizmeyi çok seviyorum buradaki imkanlar sayesinde her vakit fotoğraf çizebiliyorum. Amatör olarak yapıyordum ancak yurtlardaki kurslar sayesinde profesyonel olarak yapabileceğime dair içimde bir umut oluştu" tabirlerini kullandı.

"Geri dönüşümden ve atık materyallerden çeşitli süs eşyaları yaptık"
Öğrencilerin eğitim süreciyle ilgili bilgi veren Hüma Hatun Kredi ve Yurtlar Kurumu Kız Öğrenci Yurdu Eğitim Sorumlusu Vildan Kaya ise, "Yurdumuzda kalan yabancı öğrencilere yönelik bir proje hazırladık. Hedefimiz Türk kültürünü dünyaya tanıtmaktı. Bizimde yurdumuzda Filipinli öğrencilerimiz bulunuyor. Kastamonu’da unutulmaya yüz tutmuş sanatımız olan taş baskıyı Filipinli öğrencilerimize öğrettik. Bu sanat unutulmasın diye Filipinli öğrencilere bilhassa bir proje hazırladık. Öğrencilerimiz belirli bir müddet ders gördüler. Öğrendiklerini de artık ülkelerine gittiklerinde bizim taş baskı sanatımızı öğretecekler. Kastamonu’da taş baskı ancak başka vilayetlerde farklı kültürlerimiz yabancı öğrencilere öğretiliyor. Bu şeklide Türk kültürünü dünyaya tanıtacağız ve unutulmaya yüz tutmuş bu sanatımızı da yaşatmış olacağız" dedi.
Usta öğretici Memnune Kebapcı da öğrencilerin eğitimlere ağır ilgi gösterdiğini lisana getirdi.

Bizi sosyal medyadan takip edin

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

blank
Avatarı
Haber Merkezi tarafından
27 Mayıs, 2025 15:38 tarihinde yayınlandı

Akademisyenlerden Rektör Kırışık’a Ziyaret

Karabük Üniversitesi(KBÜ) Rektörü Prof. Dr. Fatih Kırışık, farklı üniversitelerden gelen akademisyenlerle sosyal bilimler alanındaki güncel gelişmelere ve ortak çalışma imkanlarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesinden Prof. Dr. Kemal Görmez, Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesinden Prof. Dr. Özcan Sezer ve Karabük Üniversitesinden Doç. Dr. Utku Aybudak, Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Kırışık’ı makamında ziyaret etti.
Üniversitelerin İktisadi ve İdari Bilimler Fakültelerinde görev yapan akademisyenlerin Rektör Kırışık ile gerçekleştirdikleri görüşmede; üniversiteler arası akademik iş birlikleri, ortak araştırma alanları ve sosyal bilimlerde disiplinler arası etkileşim konuları ele alındı. Rektör Kırışık, yürütülebilecek ortak projelerin yükseköğretimde kaliteyi yükseltme açısından önemli bir potansiyel taşıdığını belirtti.
Ziyaret sonunda taraflar, ilerleyen dönemde somut projeler geliştirmek üzere iletişimde kalma ve iş birliğini güçlendirme konusunda fikir birliğine vardı. Bu tür etkileşimlerin, Türkiye’de sosyal bilimler alanının daha da gelişmesine katkı sağlaması bekleniyor.

Bizi sosyal medyadan takip edin

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.