İhlas Haber Ajansı tarafından
05 Aralık, 2024 09:38 tarihinde yayınlandı
A+ A-

Avına kota getirildiği için bu yıl fiyatı çok değerli olacağı kaygı edilen hamside korkulan olmadı

TRABZON (İHA) – Avına 1 Eylül’de başlayan balık av dönemi öncesinde 400 bin tonluk kota getirilen ve bu nedenle fiyatının çok değerli olacağı tez edilen hamsi fiyatında şuana kadar korkulan olmazken, avının düşük kalması nedeniyle de kotanın doldurulamayacağı belirtildi.
Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Doğu Karadeniz Balıkçı Kooperatifleri Birliği Lideri Ahmet Memnun, bu dönem palamutta yaşanan bereketli avın şimdi hamsi avında yaşanmadığını hatırlattı. Belirlenen 400 bin tonluk kotanın bu gidişle dolacak üzere görünmediğini belirten Keyifli, “Bu yıl tekne sayısına nazaran kota uygulaması var. Trabzon’da 12 metrenin üzerinde 40-50 ortasında teknemiz var. Asıl hamsi avcılığını teşkil eden 20 ila 50 metre ortasındaki tekneler. Bu sene avcılık, palamut ile başladı. Bizim bölgemizde palamut avı biraz daha verimli devam etti, şu an bitti üzere. Küçük çapta palamut avcılığı küçük çapta balıkçılar tarafından yapılıyor fakat çok kayda bedel bir avcılık yok. Geçen yıllara nazaran, bilhassa sargan balığında azalma vardı lakin bu dönem sargan daha çok var. Mezgitin uzunluğunda büyüklük var. İstavrit geçmiş yıllara bakıldığında sahiden irilik manasında sevindirici. İnşallah bu türlü devam eder hem balıkçı açısından hem de tüketici açısından verimli olur diye düşünüyoruz" dedi.
"Hamsi kotası 400 bin ton civarında idi lakin şimdi 20-30 bin civarında avına devam ediyoruz" diyen Keyifli "Hamsinin bir kısmı ince boyutta olduğu için verimli bir avcılık yok. Balıkhaneye genelde 200-300 kasa hamsi geliyor. Bu balıkçıyı kurtaracak mı? Güç. Bu balıkçı açısından da vatandaş açısından da güç. Zira balıktaki arz talep probleminden sonra ister istemez fiyat istikrarı oluyor. Biz hamsinin bol ve ucuz olmasını isteriz.
Ama maalesef şu anda hamsi avında bir düşüş var. Çok tonajlı hamsiler yok maalesef. Bu da kotayı doldurmayacağız üzere görünüyor. Hamsi artık eskisi üzere değil bütün Avrupa ülkelerinden tutun da Amerika’ya gönderiliyor. İhracatı da sevindirici bir haber. İnşallah bol olur ve yurt dışına da gönderilir. Ülkemize döviz girdisi kazandırmış oluruz” diye konuştu.
Öte yandan Trabzon’da kayıtlı balıkçı teknesi sayısı binin üzerine yükselirken, bu tekneler çoklukla hamsi, palamut, istavrit, mezgit üzere cinsleri avlıyor. En fazla avlanan balık cinsleri ortasında 18 milyon tonun üzerinde hamsi birinci sırayı alırken, en az ise bin 350 sayısıyla zargana aldı.
Trabzon’da 2024 yılı datalara nazaran, 18 milyon 400 bin kilogram hamsi, 4 milyon 700 bin kilogram palamut, 352 bin 900 kilogram istavrit, 174 bin 100 kilogram mezgit, 47 bin 100 kilogram barbun, 13 bin 870 kilogram kefal, 9 bin 580 kilogram levrek, 8 bin 300 kilogram tirsi, 6 bin kilogram lüfer, 4 bin 300 kilogram kalkan ve bin 350 kilogram da zargana avlandı.
2024-2025 yılı avcılık dönemi için hamsi avcılığına getirilen ülke kotası 400 bin ton ve bu çerçevede Trabzon’da 40 balıkçı gemisine hamsi avcılığı müsaade dokümanı düzenlendi. Trabzon’da 36 adet 12 metre üzeri gırgır gemisine getirilen kota sayısı ise 50 ton bin olurken, 4 adet 12 metre üzeri trol gemisi için kota sayısı bin 170 ton olarak belirlendi.

blank

blank

blank

blank

blank

blank

blank

blank

blank
Esra Oğuzkağan Özkan tarafından
18 Nisan, 2025 11:50 tarihinde yayınlandı
A+ A-

Safranbolu’nun Tarihi Sokaklarında Dinginlik ve Coşku Bir Arada

Gece Yürüyüşü Tamamlandı

Safranbolu'da geleneksel olarak düzenlenen gece yürüyüşü, bu yıl da büyük bir katılımla gerçekleştirildi.

Etkinlik, Turizm Haftası’nın 49. yıl dönümüne özel olarak düzenlendi ve şehrin turizm potansiyelini bir kez daha gözler önüne serdi. Katılımcılar, tarihi kentin dar sokaklarında yürürken, gece atmosferinin büyüleyici etkisi altında Safranbolu’nun kültürel zenginliğini deneyimledi.

Safranbolu Ulu Camii önünde başlayan yürüyüş, tarihi dokusuyla ünlü Değirmenci Konak'tan Meymune Valide Konağı’na, Güldalı Konak önünden Yemeniciler Arasta Arkası'ndan devam ederek Kazdağlıoğlu Meydanı’nda sona erdi. Yürüyüş sırasında katılımcılara, yöresel ikramlarda bulunuldu. Safranbolu'nun eşsiz mimarisi ve gece dinginliği eşliğinde keyifli anlar yaşandı.

Yürüyüşe Karabük Vali Yardımcısı Meral Batı Demirbaş, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ile çok sayıda vatandaş katıldı.

Safranbolu Turizm İşletmecileri Derneği (SAFTİD) üyesi Emine Çetinkaya Uluateş, yürüyüşün özellikle gece saatlerinde düzenlenmesinin, tarihi kentin gizemli ve dingin atmosferini ön plana çıkarmak ve ziyaretçilere farklı bir deneyim sunmak amacıyla tercih edildiğini belirtti. Yürüyüş sırasında katılımcılar, Safranbolu’nun UNESCO Dünya Mirası Listesi’ndeki yerinin önemine vurgu yaparken, şehrin korunması ve turizmin geliştirilmesi adına farkındalık yaşamayı hedefledi.

Etkinliğin sonunda katılımcılara teşekkür edilerek, önümüzdeki yıl gece yürüyüşlerinin devam edeceği belirtildi. Safranbolu’nun gece görünümü, katılımcılar tarafından büyük ilgi gördü. Yürüyüş tamamlandığında ise Safranbolu Belediyesi’ne ait üstü açık otobüsle katılımcılar Kıranköy'e ulaştırıldı.

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.