CHP Eflani İlçe Başkanı Ahmet Aytaç ” İlçede Kısır Siyasi Tartışmalar Yok Halkın Şikayet Ettiği ve bizim Gündeme Getirdiğimiz Şikayetler Var” diyerek ilçedeki sorunları dile getirdi. Aytaç Yaptığı açıklama “Bizler gerçekleri belgeleri ile açıklarız” derken şu konulara değindi.
Bizim Gündeme Getirdiğimiz ve Eflani’nin gerçek gündemini oluşturan sorunlara gerçek dışı ve asılsız ithamlar olarak nitelendirmiş ve kamuoyu karşısında Millet İttifakı ilçe başkanlarını suçlamıştır.
Bizlerde gerçekleri belgelerle açıklarız.
Halk gerçekten Kaymakam ve kurum amirlerinden şikayetçi mi degil mi?
Öncelikle her olay için tanık ve deliller mevcut bizler Millet İttifakı olarak halkın şikayetlerini dile getirmek zorundayız.
Bizler her şeye eyvallah demeyiz. Bizler halkın, hakkın yanındayız yanlışa dur demeyi biliriz.
Son günlerde Eflani’ nin her kesiminden erkek, kadın, yaşlı, esnaf ve köylüler Kaymakamın hal ve hareketlerinden, yaptığı işlemlerden rahatsız ve bunu gündeme getiriyorlar.
Tüm dini ve milli Bayramlarda, özel gün ve etkinliklerde Millet itifakı ilçe başkanlarını yok sayan, Randevu vermeyen Kaymakam Halktan kopuk yasayan,
Pandemi sürecinde Esnafa ve halka ceza yazmak için elinden geleni yapmıştır.
1) Yıllardır Kahvecilik esnafı yapan dışarıya sandalyeleri yakın koydu diye azarlaması ve ceza ile tehdit etmesi.
2) Niğde Milletvekili geldiğinde gündeme gelen hamaliye işleri ile uğraşan bir vatandaşa bahçede oturduğu için ceza yazılması. makamına koymaması durumunu anlatmak için gittiğinde!
3) Köy yolunu izah etmek isteyen vatandaşı ve bir Eflani Mütaait Odasından kovması.
4) Yaşlı bir teyzeyi odasına kabul etmeyip göndermesi. Vb. Birçok ceza olayı ve tepeden bakmalar, Beş kişi okul servisi çeken arkadaşları korkutması ve önlerine trafik göndermesi, vb gibi
Bunlar delilli ve tanıklı gerçek olaylar.
Bir İlçe başkanın iki üç parti başkanını alıp Kaymakamın yanına gitmesi ve Eflani hiç bir hizmeti olamayıp kamu oyuna hizmet-i varmış gibi göstermesi ve memnuniyetlerini dile getirmesi Abesi müşteraktir.(gülünç bir olaydır. )
Çok düşünmenin, çağın en yaygın ruhsal problemlerinden biri olduğunu ve zihinsel sıhhati önemli formda etkilediğini belirten Psikiyatri Uzmanı Dr. Zekeriya Bahçe, "Kişilerin, bir durumu ya da olayı gereğinden fazla tahlil etmesi, niyetlerini daima zihninde tekrar etmesi, çok düşünmenin esas belirtilerindendir. Çok düşünmenin zihinsel ve fizikî sıhhat üzerindeki olumsuz tesirlerini azaltmak için bireylerin, profesyonel yardım almayı ve sağlıklı başa çıkma formüllerini kullanmayı düşünmeleri önerilir" dedi.
VM Medical Park Samsun Hastanesi Psikiyatri Uzmanı Dr. Zekeriya Bahçe, aşırı düşünme (overthinking) hakkında bilgilendirmede bulundu. Son yıllarda zihinsel sıhhat bahislerinin giderek daha fazla dikkat çektiğini belirten Uzm. Dr. Bahçe, "Özellikle aşırı düşünme (overthinking), birçoğumuzun hayatını etkileyen, lakin birden fazla vakit göz gerisi edilen bir durum haline geldi. Bireylerin, bir durumu ya da olayı gereğinden fazla tahlil etmesi, fikirlerini daima zihninde tekrar etmesi, çok düşünmenin esas belirtilerindendir" açıklamasında bulundu.
Aşırı düşünmenin, ekseriyetle dert, gerilim ve depresyon üzere ruhsal rahatsızlıklarla ilişkilendirildiğini söyleyen Uzm. Dr. Bahçe, "Bireyler, geçmişte yaşadıkları olumsuz tecrübeler yahut geleceğe dair belirsizlikler hakkında fazlaca endişelenebilirler. Bu durum, zihinsel yorgunluğa ve fizikî rahatsızlıklara yol açabilir. Baş ağrısı, mide bulantıları ve uyku sorunları üzere somatik belirtiler, çok düşünmenin bedensel tesirlerinden sırf birkaçıdır. Şahıslar çoklukla, tahlil bulmak için fikirlerinin denetimini kaybeder ve daha fazla telaşa yol açan bir döngüye girerler" formunda konuştu.
"Psikolojik bozukluklarla alakalı olabilir"
Aşırı düşünmenin kökenlerinin ekseriyetle ruhsal bozukluklarla bağlantılı olduğunu belirten Uzm. Dr. Bahçe, "Anksiyete, depresyon ve obsesif-kompulsif bozukluklar üzere durumlar, kişinin zihnindeki kanıların denetimini zorlaştırabilir. Ayrıyeten, mükemmeliyetçilik ve denetim gereksinimi üzere kişilik özellikleri, çok düşünmeye yol açan başka kıymetli faktörler ortasında yer alır. Genetik ve nörolojik faktörler de, bireyin çok düşünmeye yatkın olmasında tesirli olabilir" dedi.
"Sosyal alakalarda de sıkıntılara yol açabilir"
Aşırı düşünmenin yalnızca ferdî sıhhati etkilemekle kalmadığını, birebir vakitte toplumsal bağlantılarda de problemlere yol açabileceğini söz eden Uzm. Dr. Bahçe, "İnsanlar, sürekli tahlil yaparak ve küçük ayrıntılar üzerinde takılarak, bağlarında güvensizlik ve yanlış anlamalar yaşayabilirler. Bu da, toplumsal hayatı ve iş hayatını olumsuz etkileyebilir. Kişinin zihinsel sıhhati bozulduğunda, genel verimliliği de düşer; odaklanma zahmeti, iş yahut okul performansının azalmasına neden olabilir" diye konuştu.
"Aşırı düşünme ile başa çıkma yolları"
Günümüzde, çok düşünme ile başa çıkma stratejileri üzerine birçok metot geliştirildiğini belirten Uzm. Dr. Bahçe, şu bilgileri paylaştı:
"Mindfulness yani farkındalık teknikleri, çok düşünme ile çabada en tesirli araçlardan biri olarak kabul edilmektedir. Bireylerin, anı yaşamalarını ve fikirlerini yargılamadan gözlemlemelerini sağlayan mindfulness uygulamaları, zihni sakinleştirir ve niyet döngülerini denetim altına alır. Derin nefes alma antrenmanları, meditasyon ve yoga üzere uygulamalar da emsal biçimde zihinsel rahatlama sağlayabilir. Bir başka tesirli strateji ise ’düşünceyi erteleme’ metodudur. Bu teknik, muhakkak bir vakit diliminde tasa ve tasaların üzerine ağırlaşmayı ve geri kalan vakit diliminde bu fikirlerden uzak durmayı amaçlar. Ayrıyeten, bireylerin dikkat dağıtıcı aktivitelerle meşgul olmaları da çok düşünmenin önüne geçebilir. Yürüyüş yapmak, yeni hobiler edinmek yahut üretici aktivitelerle ilgilenmek, zihnin meşgul olmasını sağlar ve fikirleri yönlendirmek açısından yararlı olabilir."
"Profesyonel yardım alınabilir"
Profesyonel yardım almanın da çok düşünme ile başa çıkmada kıymetli bir adım olduğunu belirten Uzm. Dr. Bahçe, "Bilişsel Davranışçı Terapi (BDT) üzere psikoterapi sistemleri, bireylerin olumsuz fikir kalıplarını tanıyıp bunları daha sağlıklı kanılarla değiştirmelerine yardımcı olabilir. Uzman bir terapistin rehberliğinde uygulanan terapi, bireyin çok düşünme durumunu denetim altına almasına yardımcı olabilir" dedi.
"Çağımızın en yaygın ruhsal problemlerinden biridir"
Aşırı düşünmenin çağımızın en yaygın ruhsal problemlerinden biri olduğunu ve zihinsel sıhhati önemli halde etkileyebileceğinin altını çizen Uzm. Dr. Bahçe, "Ancak farkındalık, bilişsel terapi ve toplumsal takviye üzere stratejilerle bu durumla başa çıkmak mümkündür. Çok düşünmenin zihinsel ve fizikî sıhhat üzerindeki olumsuz tesirlerini azaltmak için bireylerin, profesyonel yardım almayı ve sağlıklı başa çıkma metotlarını kullanmayı düşünmeleri önerilir" tabirlerini kullandı.