Türkiye’de 1 Eylül’de başlayan balık avı dönemi 15 Nisan’da sona erecek. 1 Eylül’de denize açılan tekneler döneme palamut bolluğu ile başlarken, bu bolluk daha sonra istavrit, hamsi üzere çeşitlere de kısmen de yansıdı.
Konuyla ilgili değerlendirmede bulunan Doğu Karadeniz Balıkçı Kooperatifleri Birliği Lideri Ahmet Keyifli, tahminen balıkçılığın 15 Şubat tarihinden sonra son biçimini almaya başlayacağını belirterek bu dönem balığın boyut olarakta memnuniyet verici olduğunu söyledi. Memnun, “Tahminim Şubat 15’e hakikat balıkçılık büsbütün son formunu almaya başlar. Bu dönem şükürler olsun palamut, istavrit, hamsi az da olsa boyut olarak çok yeterli. Bu dönem sevindirici tarafı balık boyutunda son 15 yılın sahiden çok yeterli boyutlarının üzerinde. Hamsi 9 santimetrenin üzerinde, 13 santimin üzerinde mezgit tıpkı. Balıkçıyı sevindiren tarafı boyut olarak sahiden hoş. Döneme palamutla başladık. Palamut nitekim son yılların en verimli dönemiydi fiyat olarak da uygundu. Bolluk manasında palamut daha boldu. Sıralamaya koyacak olursak, palamut, istavrit üç numara hamsi olur. Barbun genelde Nisan, Mayıs aylarına yanlışsız havyarlama devrine yakın daha da bollaşacak inşallah” dedi.
Sezonun bol geçmesi iklim açısından da tesirli olduğunu söz eden Memnun, “İklimlerin balık avı üzerinde çok farkı var. Her ne kadar öbür faktörler etken olsa da en büyük etken iklimsel etken diye düşünüyorum. Havalar istenilen halde oldu mu balık ortamını buluyor. Deniz suyu istenilen biçimde soğudu, ısındı. Denizde plankton farklı. Üzücü olay Çanakkale, Marmara o bölgelerde müsilaj birkaç yıldır balıkçıya büyük ziyan vermeye başladı. Oradaki balıkçılarımız neredeyse bitirdi üzere. Tahminen bir ay, bir buçuk ay daha dönem yapacaktılar fakat müsilaj yüzünden erken paydos etmek zorunda kaldılar” diye konuştu.