Bartın’da şiddetli fırtına turistlere zor anlar yaşattı
Türkiye’nin en beğenilen turizm yerlerinden biri olan Bartın’ın Amasra ilçesinde şiddetli rüzgar tesirli oluyor. Rüzgar nedeniyle turistler yürümekte, kuşlar ise uçmakta zorluk çekti. Deniz ve limanın birleştiği yerlerde ise farklı manzaralar ortala çıktı.
Muhteşem tabiatı, tarihi ve kültürü ile yerli ve yabancı turistlerin ağır ilgi gösterdiği Amasra’da 2 gündür şiddetli rüzgar tesirli oluyor. Saatte suratı 70 kilometreyi aşan rüzgar nedeniyle, ilçeyi gezen ve sık sık fotoğraf çekilen turistler yürümekte zorlandı.
Dalga uzunluğu 4 metreyi aştı
Denizde ise fırtına nedeniyle dalgalar oluşurken, kayalara çarpan dalgaların uzunluğu 4 metreyi aştı.
Kuşlar uçmakta zorlandı
Fırtınada kuşlar uçmakta bile zorlanırken, denizde avlanan kuşlar da dalgalar nedeniyle güç anlar yaşadı.
Ters dalgalar oluştu, tekneler hayatla bağlandı
Küçük limanda rüzgar nedeniyle zıt dalgalar oluşurken, limanın deniz ile birleştiği tarihi Kemere köprüsünün altında ise küçük çaplı girdaplar oluştu. Şiddetli rüzgar, su damlarını da uçurdu. Fırtına nedeniyle balıkçı ve gezinti tekneleri de limana sığındı. Beşik üzere sallanan Büyük limandaki tekneler halatlarla, iskele ve rıhtımlara bağlandı.
Bakı tekneler ise Küçük liman mevkiisinde karaya çıkartıldı
Olumsuz bir durum yaşanmadı
İlçede belediye hoparlörlerinden yapılan anonslarla vatandaşların uyarıldığı ilçede olumsuz bir durumun yaşanmadığı öğrenildi.
Gerekli önlemlerin alındığını belirten Amasra Belediye Başkanı Recai Çakır, "Şiddetli rüzgar bekliyorduk. Fırtına 2 gündür tesirli oluyor. Meteorolojinin fırtına ikazının akabinde anonslarla vatandaşları ikaz ettik. Şuana kadar yaşanan olumsuz bir durum olmadı. Gereken önlemleri aldık lakin vatandaşların da dikkatli olmaları gerektiğini hatırlatmak istiyoruz" diye konuştu.
Koreli turistlerden düğün yemeği karşılığında para istendiği iddiası: “Hakkım olan parayı aldım, zorla verdiler”
Bolu’da bir sokak düğününe denk gelen Koreli turist kafilesinden yemek karşılığında para istendiği savları toplumsal medyada gündem oldu. Olaya ait para aldığını söyleyen genç bayan, "videolarını çekmiştim, ben hakkım olan parayı aldım, zorla vermek istediler" dedi.
Karavanla Türkiye cinsine çıkan toplumsal medya fenomeni Aram Solkim, beraberindeki Koreli turist kafilesiyle birlikte Bolu’nun Mudurnu ilçesine bağlı Alaçam köyünde düzenlenen bir köy düğününe denk geldi. Argümana nazaran düğünde bulunan bireyler yemek yemeleri için içeri davet etti. Solkim ve Koreli turistler ikram edilen yemekleri yedikten sonra beklenmedik bir taleple karşılaştı. Kendilerini yemeğe davet eden bireyler Solkim’den yedikleri ikram fiyatları karşılığında 5 bin lira istedi. Yaşananları kendi toplumsal medya hesabından paylaşan Aram Solkim, "‘Karnınızı doyurdunuz, karşılığında 5 bin lira ödemeniz lazım’ dedi. Biz de olmaz deyip 3 bin lira verdik" dedi. Hususa ait parayı aldığını söyleyen ve Düzce’de ikamet ettiği öğrenilen genç bayan, "onların görüntülerini çektim. Hakkım olan parayı istedim. Aslında ben almak istemedim zorla verdiler" tabirlerini kullandı.
"Zorla almadım, emeğimin karşılığını istedim"
Koreli turistlerin görüntülerini çektiğini ve bunun karşılığında para talebinde bulunduğunu söyleyen genç bayan, "Ben bir Düzceli olarak Mudurnu Alaçam Köyü’ne konuk olarak bir düğüne gitmiştim. Alaçam’da düğüne Koreli arkadaşlarımız katıldı ve onlara ben de birkaç saat yardımcı oldum. Görüntülerini çekmelerine vesaire bahislerde yardımcı oldum. Kendim, şahsi olarak çok yakından ilgilendim. Ben de bunun karşılığında bir fiyat talep ettim. Ne kadar istediğimi sordular ve ben de 5.000 bin lira dedim. Sonra 2.000 bin lira vermeyi teklif ettiler. Ben de kabul ettim. Düğün sahibinin hiçbir alakası yok. Romanlar asla makus beşerler değildir. Paylaşmayı çok severler. Romanların düğünlerinde asla yemek parası alınmaz. Ben de yemek parası almadım. Yalnızca çekim yaptığım ve onlara yardımcı olduğum için, kendi hakkım olan parayı istedim. Keşke istemeseydim, keşke almasaydım" dedi.
"Bu parayı geri istiyorlarsa da esasen gerekeni yapacağım"
Koreli vatandaşların parayı geri istemeleri halinde, geri iade edebileceğini söyleyen genç bayan, "Sizden de özür diliyorum. Şayet bu parayı geri istiyorsanız da esasen gerekeni yapacağım. Muhtarımıza gidip söyleyeceğim. Parayı fiyatsız formda teslim ettireceğim. Bu büsbütün şahsi bir mevzuydu, kendi adıma, kendi üzerimden, kendim para talep ettim. Bu, hakkım olan bir şeydi. Görüntülerin çekimine yardımcı oldum. Ama asla yemek konusu geçmedi. Romanlarda yemek para ile olmaz. Ya da yalnızca eğlendikleri için para alınmaz. Zati parayı zorla da almadım. Kendileri verdiler. Ancak kalkıp da bu türlü konuşmalar yapılması hiç güzel değil. O yorumları yapan insanlara da hiçbir şey söylemiyorum. Nitekim yazık. Romanları bu biçimde tanımaları çok üzücü bir durum" diye konuştu.
"Roman halkını kötüleyen herkesi Allah’a havale ediyorum"
Karamurat Köyü’ne bağlı Alaçam Mahallesi Muhtarı Hasan Kurt, köy dışından birisinin para aldığını belirterek, "Düğünümüze, kendi bölgemizden ve farklı kentlerden pek çok konuk katılmıştır. Köyümüz, kentler ortası yol üzerinde bulunduğu için seyahat eden şahıslar, kendi istekleriyle eğlencemize vakit zaman katılmaktadırlar. Yapılan bu düğünümüzde de seyahat eden Koreli kardeşlerimiz, büsbütün kendi istekleriyle katılmak istemişlerdir. Bizler de her konuğumuza gösterdiğimiz ilgi ve alaka ile kendilerini eğlencemize dahil ettik. Sonrasında, köyümüzde yaşamayan ve Düzce vilayetimizde ikamet ettiğini öğrendiğimiz konuğumuz, kız çocuğumuz, Alaçam Köyü halkının bilgisi dışında, yakışıksız ve kendi tabiriyle yalnızca "eğlenmek ve yardımcı olmak" gayesiyle nitelendirdiği bir olayı gerçekleştirmiştir. Yargısız infaz yapan şahsımı ve Roman halkını kötüleyen herkesi Allah’a havale ediyorum" tabirlerini kullandı.