Bartın Üniversitesinin (BARÜ) Avrupa Birliği (AB) dayanaklı projesinde kültürel mirasın dijital teknolojilerle belgelenmesi ve korunmasına yönelik yapılacaklar değerlendirildi.
Bartın Üniversitesi (BARÜ) Edebiyat Fakültesi Bilgi ve Evrak İdaresi Kısmı ile Sanat Tarihi Kısmının ortağı olduğu "Arkeolojide Kültürel Mirası Belgelemek ve Sunmak İçin Çağdaş Araçlar" başlıklı Avrupa Birliği (AB) projesinde çalışmalar devam ediyor. Bu kapsamda KA220 - DigiArcheoSpace Erasmus+ projesinin ikinci toplantısı BARÜ mesken sahipliğinde gerçekleştirildi. İki gün süren program; Bulgaristan, Hırvatistan ve Kuzey Makedonya’dan gelen proje ortaklarının yer aldığı oturumla başladı. Edebiyat Fakültesi Toplantı Salonunda bir ortaya gelen iştirakçiler, kültürel mirasın belgelenmesi ve dijital teknolojilerle korunmasına yönelik çalışmalarına dair sunumlar yaptı. Arkeolojik yapıtların korunması noktasında kullanılan yeni sistem ve uygulamalar anlatılarak bilgi paylaşımında bulunuldu.
Programın ikinci oturumunda Filyos Belediye Başkanı Erol Acar ziyaret edilerek Filyos’un arkeolojik mirasına yönelik farkındalığı artıracak çalışmalar ve aktifliklerin planlamaları ele alındı. Toplantının akabinde BARÜ Sanat Tarihi Kısmından Prof. Dr. Şahin Yıldırım ile Dr. Öğr. Üyesi Ali Bora’nın rehberliğinde Tios Antik Kenti’ne teknik bir seyahat gerçekleştirilerek çeşitli incelemeler yapıldı.
Son oturumda ise genel bir kıymetlendirme yapılarak projenin bir sonraki toplantısının 25-26 Eylül 2025 tarihlerinde Kuzey Makedonya’nın başkenti
Üsküp’te düzenleneceği paylaşıldı.
Bulgaristan Primorsko Tarih Müzesinin yürütücü, BARÜ ile birlikte Bulgaristan Şumnu Episkop Konstantin Preslavski Üniversitesi, Makedonya Üsküp Aziz Kiril ve Metodius Üniversitesi, Hırvatistan Etnoloji ve Folklor Araştırmaları Enstitüsü ile Bulgaristan Bilgisayar Bilimleri Öğrenci Topluluğunun paydaş olarak yer aldığı projede çalışmalar, 31 Ağustos 2026 tarihine kadar devam edecek.