Bölgenin Sesi Gazetesi tarafından
13 Temmuz, 2023 12:28 tarihinde yayınlandı
A+ A-

Başörtülü öğrencinin staja kabul edilmemesine ilişkin davanın görülmesine başlandı

Ara kararını açıklayan mahkeme heyeti, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının davaya katılma talebini kabul etti.

İstanbul
İstanbul'da üniversite öğrencisi Nezaket Akbulut'un okulu tarafından staj için yönlendirildiği koleje başörtüsü nedeniyle alınmadığını iddiasına ilişkin kolej yetkilisinin "kamu görevinin sağladığı nüfuzu kötüye kullanmak suretiyle eğitim ve öğretim hakkının engellenmesi" suçundan yargılanmasına başlandı. İstanbul 14. Asliye Ceza Mahkemesindeki duruşmaya tutuksuz sanık Özlem Öztoprak ve avukatı ile Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı avukatı Gizem Öztürk katıldı. Duruşmada söz verilen sanık Öztoprak müştekinin söz konusu kolejin anaokulunda staj için geldiğini, o sırada anaokulu müdürünün yoğun olması sebebiyle kendisinden ilgilenmesini istediğini iddia ederek, kolejde ilkokul müdürü olarak görev yaptığını üniversitelerden staj başvurusunda gelenlerle ilgili bir görevi olmadığını söyledi. Koleje, üniversitelerinden stajla ilgili belge gelmediğini, bu sebeple staj yapamayacaklarını söylediğini öne süren Öztoprak, "Sinirlendi ve 'Ben de zaten burada staj yapmak istemiyordum.' dedi ve çıktı. Beş dakika sonra tekrar geldiklerinde 'Ben burada staj yapmak istiyordum, neden böyle oldu?' dedi. Kendisinin genel müdürümüz Buket Hanım ile iletişim kurması gerektiğini söyledim. Numarasını verdim." diye konuştu. Sanık Öztoprak, müştekiye başörtüsü sebebiyle staj yapamayacağına dair bir şey söylemediğini savunarak, müştekinin arkadaşı Çağla Öztürk'ün de staj belgeleri olmadığı gerekçesiyle staja başlamadığını anlattı. Suçlamaları kabul etmeyen sanık beraatini talep etti. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı avukatı Öztürk müşteki ve sanık arasında husumet olmadığını, müşteki Akbulut'un psikolojik ve ekonomik şiddete maruz kaldığını ifade etti. Tanık beyanlarının da Akbulut'un ifadelerini doğruladığına dikkati çeken Öztürk, sanığın cezalandırılmasını isteyerek, davaya katılma talebinde bulundu. Ara kararını açıklayan mahkeme heyeti, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının davaya katılma talebini kabul etti. Bir sonraki celse dinlenmeyen tanıkların dinlenmesine hükmeden mahkeme duruşmayı erteledi.

Olayın geçmişi

İstanbul'da üniversite öğrencisi Nezaket Akbulut, okulu tarafından staj için yönlendirildiği koleje başörtüsü nedeniyle alınmadığını iddia ederek, yetkililer hakkında şikayetçi olmuştu. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunup ifade veren Akbulut, bir vakıf üniversitesinin Psikoloji Danışmanlık ve Rehberlik bölümünde 3. sınıfta okuduğunu bildirmişti. İfadesinde, okuduğu üniversitenin 3. sınıf öğrencilerine staj yeri bulduğunu anlatan Akbulut, 22 Eylül 2022'de staja başlamak için Kağıthane'deki bir koleje sınıf arkadaşıyla gittiğini aktarmıştı. Akbulut, staj yerine giderken kılık kıyafetine dikkat ettiğini, siyah gömlek ve başörtüsüyle kahverengi ceket giydiğini belirterek, arkadaşıyla yanına gittikleri okul müdür yardımcısı Özlem Öztoprak'ın kendilerine "Okullarının kılık kıyafet yönetmeliği ve kurallarının olduğunu, başörtülü hiçbir öğrenci ve öğretmen bulunmadığını ve bulunmayacağını" söylediğini kaydetmişti. "Staja başlamak istemesi halinde başörtüsünü çıkarmasının, aksi halde stajyer olarak alınmayacağının" kendisine söylendiği bilgisini veren Akbulut, bu yüzden Özlem Öztoprak ve kolej hakkında şikayette bulunduğunu aktarmıştı. Suç duyurusunun ardından soruşturma başlatan İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, Öztoprak hakkında "kamu görevinin sağladığı nüfuzu kötüye kullanmak suretiyle eğitim ve öğretim hakkının engellenmesi" suçundan 4 yıldan 10 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açmıştı.(AA)
Bizi sosyal medyadan takip edin
blank
İhlas Haber Ajansı tarafından
11 Mayıs, 2025 01:52 tarihinde yayınlandı
A+ A-

Sahte polis vurgununda 5 tutuklama

Kendisini polis olarak tanıtan çeteye yönelik İstanbul ve Yalova’da yapılan operasyonlarda gözaltına alınan 6 bireyden 5’i tutuklandı.
Bartın’da yaşayan A.S. isimli şahıs, kendisini polis olarak tanıtan şahısların kendisini 3 milyon TL meblağında dolandırdığı tarafındaki şikayetin ardından Bartın Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şubesi’ne bağlı Dolandırıcılık Ofisi polisleri İstanbul ve Yalova’daki 9 adresi iş vakitli operasyon düzenlemiş ve operasyonlarda K.O, A.G, A.S, H.Y, M.S, M.Ç.B gözaltına alınmıştı. Bartın’a getirilen zanlılar, emniyetteki süreçler ve hastanedeki sıhhat raporundan sonra ise Bartın Adliyesi’ne götürülmüştü. Zanlılar savcılık tabirinin akabinde tutuklama talebi ile nöbetçi mahkemeye sevk idildi. Şahıslardan A.S.,K.O., A.G.,H.Y. ve M.S., çıkarıldığı mahkemece tutuklanarak cezaevine gönderildi.

Gözaltındaki M.B ise isimli denetim kuralıyla hür bırakıldı.
Nitelikli dolandırıcılık cürmü nedeniyle gerçekleştirilen operasyon öncesinde ise dolandırıcılık ofisi takımlarının sante polislerin her adımını takip ettiği öğrenildi. Kuşkulu şahısların banka hesap hareketlerini inceleyerek tahlil eden polisler toplamda 500 saatlik güvenlik kamera kayıtlarını izleyerek, inceledi. Şüphelilerinden M.S’nin İstanbul’dan Bartın vilayet merkezine 4 araç değiştirerek geldiği, şahsın tanınmamak emeli ile farklı bölgelerde 3 defa kıyafet değişikliği yaptığını belirlendi.
Şüphelilerden M.S’nin mağdur A.S’ye ilişkin paradan 1 buçuk milyon TL’lik kısmını elden teslim aldığı anlara ilişkin güvenlik kamera imgelerine de ulaşan gruplar, konutlarda yapılan aramalarda da nitelikli dolandırıcılık olayında kullanıldığı bedellendirilen çeşitli banka kartları ve çok sayıda dijital gereç ele geçirmişti.

Bizi sosyal medyadan takip edin

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.