Anadolu Ajansı tarafından
03 Haziran, 2024 08:15 tarihinde yayınlandı
A+ A-

Besicilerden “kurbanlıkların yaşına, aşılarına dikkat edin” uyarısı

GÜMÜŞHANE (AA) - Gümüşhane'nin Kelkit ilçesindeki hayvan pazarında besiciler, kurban alacak vatandaşları hayvanın yaşı ve aşılarına dikkat etmeleri konusunda uyarıyor.

Yaklaşan Kurban Bayramı öncesi Kelkit'te kurulan kurban pazarında hummalı çalışmalar başladı. Karadeniz Bölgesi'nin yanı sıra birçok doğu ilinden besicilerin hayvanlarını getirdiği pazarda, sıkı pazarlıklar gerçekleştiriliyor.

Besiciler, hayvanların yaşı ve aşılarına dikkat etmeleri konusunda kurbanlık alacak vatandaşları uyarıyor.

Kelkit'te 30 yıldır hayvancılık yapan Burhan Aktaş, AA muhabirine, alıcıların ilk önce kurbanın dişlerine baktığını, bu uygulamanın her zaman doğru sonuç vermeyebildiğini söyledi.

Kurbanlığın 2 yaşını doldurmuşsa kesilebileceğine işaret eden Aktaş, "Hayvanın sağlık durumu da çok önemli. Veteriner hekimler kurbanlıkların aylık periyotlarda aşılarına dikkat ediyorlar." dedi.

Aktaş, satın alınan hayvanın Kurban Bayramı'na kadar ahırda beslenmesi halinde yeme de dikkat edilmesi gerektiğini kaydederek, "Satıcıdan kurbanlığın kullandığı yemin bilgisinin alınması gerekiyor. Farklı yem verildiğinde hayvanda kilo kaybı olabilir." ifadesini kullandı.

Küçükbaş hayvanlarını satmak için Erzincan'dan gelen Sadık Şahin de küçükbaş hayvanların Kelkit bölgesinde değer gördüğünü belirterek, "Kurbanlıkların sağlıklı olması gerekiyor. Aşılarının tam olması ve iyi beslenmesi lazım. İnsanların zarar görmemesi için bu çalışmaların yapılması gerekiyor. Hayvanın otu ve suyunun doğal olması lazım." diye konuştu.

Hayvan pazarına alıcı olarak gelen Muzaffer Meşe, kurbanlık seçerken hayvanın dişlerine baktığını ifade ederek, "Kuyruğu kesik olmayacak. Herhangi bir özrü olmayacak. Kulağında, gözünde veya kuyruğunda özrü olmayacak. Dişleri tam, yaşına uymuş olacak." dedi.

Engin Erkan de pazara kurbanlık bakmak için geldiğini dile getirerek, hayvan alırken dişine, hastalık durumuna dikkat ettiğini anlattı.

Kelkit Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mustafa Servet Daltaban, Kelkit'teki pazarın Doğu Karadeniz'de kurulan en büyük hayvan pazarı olduğunu belirterek, "Doğu Anadolu'nun da ticaret hacminin en büyük hayvan pazarlarından biridir. Kurban Bayramı'na 15 gün kala ciddi hareketlilik, ticari faaliyet söz konusu. Karadeniz ve doğudan gelen besicilerimiz büyük potansiyel oluşturmaktır." diye konuştu.

blank
İhlas Haber Ajansı tarafından
15 Nisan, 2025 17:42 tarihinde yayınlandı
A+ A-

Endüstriyel robotlara kadın eli değdi

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü tarafından 2025 yılı teması olarak belirlenen "Kadın Girişimciliği ve Bayan İstihdamı" çerçevesinde, Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı (OKA) uyumunda yürütülen endüstriyel robot operatörlüğü eğitim programı Samsun’da başladı.
Samsun’da bayan istihdamını artırmak ve bayan girişimciliğini desteklemek hedefiyle Samsun Valiliği, Samsun Büyükşehir Belediyesi, Samsun Ticaret ve Sanayi Odası (TSO), TOBB Kadın Girişimciler Kurulu ve Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı iş birliğiyle imzalanan "Kadın İstihdamı ve Kadın Girişimciliği İş Birliği Protokolü" kapsamındaki değerli faaliyetlerden biri olan Endüstriyel Robot Operatörlüğü Eğitim Programı; OKA, Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Yeşilyurt Demir Çelik Meslek Yüksekokulu (MYO), Samsun Merkez Organize Sanayi Bölge Müdürlüğü (OSB), TMMOB Makine Mühendisleri Odası Samsun Şubesi ve TMMOB Elektrik Mühendisleri Odası Samsun Şubesi ortasında imzalanan alt protokol ile hayata geçiyor.
Program, bölgede otomasyonla dijitalleşen sanayilerde bayan istihdamını artırmayı ve bayanların bu alanlarda nitelikli iş gücü olarak yer almasını sağlamayı hedefliyor. Eğitim programı, 14 Nisan’da OKA Genel Sekreteri Mehlika Dicle’nin iştirakiyle başladı. Açılışta konuşan Genel Sekreter Mehlika Dicle, "Ajansımız öncülüğünde kamu, üniversite ve sanayi iş birliği modeliyle bölgemizin endüstriyel dijital dönüşümüne katkı sağlayacak insan kaynağını yetiştiriyoruz. Bilhassa bayanların sanayi ve yüksek teknoloji kesimlerinde daha fazla yer almasını önemsiyoruz" dedi.
Eğitimlere, Samsun’da yaşayan mühendislik yahut teknikerlik kısmı öğrencisi yahut mezunu 25 bayan katılıyor. Program kapsamında iştirakçilere teorik ve uygulamalı olmak üzere kapsamlı bir eğitim sunuluyor. Teorik eğitimler, OKA merkez hizmet binasında, Samsun Teknopark’taki bir yazılım firması tarafından veriliyor. Toplam 6 gün sürecek eğitimlerin devamında ise programlama, Robot Studio, Otomasyon Tahlilleri ve Robot Üretimi üzere ileri seviye uygulamalı eğitimler gerçekleştirilecek.
Eğitimin birinci gününde robot çalışma modları, panel ekranı kullanımı, eksen hareketleri, koordinat sistemleri, güvenlik tahlilleri üzere hususlar işlendi. İkinci gün ise OMÜ Yeşilyurt Demir Çelik Meslek Yüksekokulu’ndaki endüstriyel robot eğitim alanında uygulamalı dersler yapıldı. Kursiyerlerin teorik bilgilerini kullanma imkânı bulduğu uygulamalı eğitimlerde, pek çok dalda kullanılan endüstriyel robotların temel çalışma prensipleri ve robotun farklı eksenler üzerindeki hareket kabiliyeti ve denetimi ile ilgili bilgiler aktarılıyor.

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.