Bölgenin Sesi Gazetesi tarafından
09 Haziran, 2023 11:08 tarihinde yayınlandı
A+ A-

Bolu’da sahipsiz köpeklerin etki alanı çipli takip sistemiyle belirleniyor

BOLU (AA) - Bolu'da sahipsiz köpeklerin etki alanlarının belirlenmesi amacıyla başlatılan projede, yaşam alanlarındaki hareketliliğin yanı sıra cinsiyet, kısırlaştırma ve sağlık durumları kayıt altına alınıyor. Batı Karadeniz Ormancılık Araştırma Enstitüsü, Düzce Üniversitesi Orman Fakültesi, Doğa Koruma ve Milli Parklar 9. Şube Müdürlüğü ve Bolu Belediyesi Veteriner İşleri Müdürlüğü ortaklığında 2021'de "Bolu İli Merkez İlçesi Yerleşim ve Rekreasyon Alanlarında Başıboş Köpek Sorunu" projesi başlatıldı. Veteriner İşleri Müdürlüğüne bağlı barınma alanından seçilen ve takılan GPS tasmasıyla uydudan takip edilen köpekler, kent merkezi, mahalleler, köyler, ormanlık alanlar ve Abant Gölü Milli Parkı'nda izleniyor. Projenin diğer ayağında ise köpeklerin cinsiyetleri, kısırlaştırılma ve tasma durumları, hastalık veya fiziksel sakatlıkları ile muhtemel beslenme noktaları tespit ediliyor, yaban hayatının olduğu orman alanlarındaki geçiş güzergahları fotokapan ile izleniyor. Elde edilen verilerin 2024'te rapora dönüştürüleceği çalışmanın çıktılarından hareketle, sahipsiz köpeklerin birbirleri, diğer hayvanlar, insanlar ve yaban hayatıyla etkileşimi ortaya konulup sorunların önüne geçilmesi amaçlanıyor. - "Sokaklara terk etmememiz gerekiyor" Batı Karadeniz Ormancılık Araştırma Enstitüsü Müdürü Mustafa Arslan, AA muhabirine, başıboş köpeklerin, insanlar ve diğer hayvan türleri ile yaban hayatı açısından zaman zaman sorunlara yol açabildiğini söyledi. Bu sorunların belirlenmesi ve önlem alınabilmesi için çalışmayı yürüttüklerini dile getiren Arslan, "Hepimiz hayvanseveriz. Kedi, köpek gibi evcil hayvanları besliyoruz. Ancak aldıktan sonra sorumluluğunu taşıyarak ölünceye kadar yanımızda barındırmamız, sokaklara terk etmememiz gerekiyor." dedi. Arslan, başıboş köpeklerin insanlara ve yaban hayvanlarına saldırdığına yönelik haberlerin medyada yer aldığını anımsatarak, daha önceki çalışmalarda Abant'ta sahipsiz kalıp yabanlaşmış köpeklerin geyik, ceylan gibi hayvanlara saldırdıklarını tespit ettiklerini belirtti. GPS'li tasmalar aracılığıyla uydu üzerinden köpeklerin hareketlerini takip ettiklerini söyleyen Arslan, "Projede köpeklerin popülasyon olarak dağılımları, ne kadarlık alana etki ettikleri ve yayıldıklarını tespit etmiş olacağız." diye konuştu. Arslan, daha önceki çalışmalarında başıboş köpeklerin tehlike potansiyellerinin ortaya konulduğuna dikkati çekerek, projeyle bu potansiyeli bilimsel verilerle ispatlamayı amaçladıklarını ifade etti. Sahiplenildikten sonra sokağa terk edilen köpeklerin, yabanileşmeye ve çevreye zarar vermeye başladığını dile getiren Arslan, "Biliyoruz ki insanlara dahi zarar verebiliyorlar. Birden fazla köpeğin bir araya gelip toplu hareket ettiğini, grup olma durumunda daha çok saldırganlaştığını da çalışmalarımızda görüyoruz." dedi.

Bizi sosyal medyadan takip edin
blank
İhlas Haber Ajansı tarafından
14 Mayıs, 2025 15:53 tarihinde yayınlandı
A+ A-

Samsun’da 2025 yılında 4 bin 988 kişi işe yerleştirildi

Samsun Çalışma ve İş Kurumu Vilayet Müdürlüğü tarafından 2025 yılı içerisinde yürütülen çalışmalar kapsamında kamu ve özel kesimde toplam 4 bin 988 kişinin istihdamı sağlandı. İşe yerleştirilenlerin 2 bin 241’i bayanlardan oluştu.
Samsun Çalışma ve İş Kurumu Vilayet Müdürlüğü, 2025 yılı faaliyetleri kapsamında kıymetli istihdam başarısına imza attı. İş ve meslek danışmanlığı hizmetleri çerçevesinde 25 bin 31 bireye ferdi danışmanlık hizmeti verilirken, 10 bin 710 işyeri ziyaret edildi. Bu çalışmalar sonucunda kamu ve özel bölümde toplam 4 bin 988 kişinin işe yerleştirilmesine aracılık edildi. İşe yerleştirilen bireylerin 2 bin 241’i bayanlardan, 2 bin 747’si ise erkeklerden oluştu. Sektörel dağılıma nazaran 2 bin 261 kişi sanayi dalında, 2 bin 87 kişi hizmet kesiminde, 372 kişi inşaat kesiminde, 268 kişi ise tarım kesiminde istihdam edildi. İl Müdürlüğü bünyesinde vazife yapan Engelli İş Koçları tarafından bin 585 engelli vatandaşa kişisel danışmanlık hizmeti verildi. Ayrıca iş kulübü önderleri ve meslek danışmanları tarafından düzenlenen 255 küme görüşmesinde 12 bin 344 bireye ulaşılırken, bu bireylere özgeçmiş hazırlama, mülakat teknikleri ve iş arama kanalları hakkında bilgilendirme yapıldı.
2025 yılı içinde 456 eğitim kurumu ziyaret edilerek öğrencilere ve öğretmenlere yönelik farkındalık çalışmaları gerçekleştirildi. Faal iş gücü programları kapsamında ise 220 farklı İşbaşı Eğitim Programı düzenlendi ve toplam 799 kişi bu programlardan yararlandı. Ayrıyeten açılan 17 Mesleki Eğitim Kursu sayesinde 300 şahsa mesleksel marifet kazandırıldı.
Samsun Çalışma ve İş Kurumu Vilayet Müdürlüğü tarafından özel kesim işyerlerine yönelik olarak uygulanan programlar ortasında İşbaşı Eğitim Programları, Nitelikli İşgücü Yetiştirme Programı ve Bayan İstihdamı İçin Müspet Ayrımcılık Projesi yer alıyor. Bu programlarla patronlara hem maddi takviye sağlanıyor hem de istihdama katkı sunuluyor.

Bizi sosyal medyadan takip edin

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.