Bolu Abant İzzet Baysal Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin mimarı Uğur Tunçok, hastane ile ilgili savlarda bulunarak, "Hastane geceleri hayallerime giriyor, beni uykusuz bırakıyor. Bu yapı insanları öldürür" dedi.
Bolu Ticaret ve Sanayi Odası Konferans Salonu’nda Kent Kurulu birleşenleri tarafından Abant İzzet Baysal Üniversitesi ile ilgili oturum gerçekleştirildi. Programda konuşan Bolu Abant İzzet Baysal Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin mimarı Uğur Tunçok, hastaneyle ilgili korkutucu argümanlarda bulundu. 2002 yılında hizmete 250 yataklı olarak giren hastanenin şu anda 450 yatağa kadar çıkarıldığını söz eden Tunçok, yapının zelzeleye dayanıksız hale getirildiğini öne sürdü. Tunçok, hastanede adapsız kapasite artışından ötürü yangın merdivenlerinin kullanımının engellendiğini ve yangın dedektör sensörlerinin çalışmadığını da sav etti.
"İzzet Baysal görseydi çok üzülürdü"
Merhume İzzet Baysal’ın hastanenin şu anki durumunu görse çok üzüleceğini belirten Mimar Uğur Tunçok, "1996 yılında İzzet Baysal, ‘Ben Bolu’ya tıp fakültesi yapacağım. Benim hastalarım İstanbul’a, Ankara’ya gitmeyecek, Bolu’da profesöre muayene olacak, ameliyat olacaklar’ dedi. İzzet Bey’in vizyonu, fikri, maksadı buydu. Lakin bugünleri görse herhalde çok üzülürdü. Bu hastane Bolu’nun çocuğudur. Lakin şu anda ağır bakımda, bitmiş durumda, ölüyor. Bu durumu göz önünde bulundurmalıyız" dedi.
"En acil formda bu binayı nasıl kurtarabiliriz"
Hastanenin kanun ve yönetmeliklere alışılmamış formda ek tadilata uğradığını söyleyen Tunçok, "İzzet Baysal Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin inşaatına 1998 yılında başladık ve 2002 yılında tamamlayarak teslim ettik. Yani biz, 1998 yılının yönetmeliklerine nazaran binayı yaptık. Şu anda ise çok aciz bir durumdayız. Dünyanın hiçbir yerinde bu kadar kısa müddette zelzele yönetmeliğinin değiştiğini görmedim. Bir hastanenin ömrü en az 50 yıldır. 20-25 yılda bir hastane yıkıp yine yapamayız, biz bu kadar güçlü değiliz. En acil formda bu binayı nasıl kurtarabiliriz, insan vefatına sebep olmayacak halde nasıl tutabiliriz, bunu düşünmeliyiz. Zira ben korkuyorum. Şu anda hastanede kanun ve yönetmeliklere muhalif bir durum var" sözlerini kullandı.
"Bu yapı insanları öldürür"
Usulsüz olarak yatak kapasitesinin arttırıldığını ve bu durumun insan canına mal olacağını söz eden Tunçok, "Duyduğuma nazaran 2 kişilik odalar 4 kişilik hale getirilmiş. Bu, insan tabiatına da karşıt bir durumdur. Fiziki olarak hastanenin tasarımı bozulmuştur. Bu binayı 250 yataklıdan 450 yataklıya çıkardılar. Ameliyathane sayısının da 8’den 12’ye çıkarıldığını duydum. Bunun manası, fiziki olarak insan yükünün ve hareketli yükün artmış olmasıdır. Bu nedenle ivedilikle bu binanın 250 yataklı hale dönmesi zaruridir. Biz hiçbir formda bu sorumluluğu kabul etmeyiz. Zira bu durum geceleri hayallerime giriyor, beni uykusuz bırakıyor. Yatak artışı, koridorlar, genel merdivenler ve yangın merdivenlerinin yetersiz kalmasına sebep olabilir. Bu yapı insanları öldürür. Ondan sonra dünya basınına manşet oluruz" diye konuştu.
"Odalarda sigara içildiği için yangın sistemi kapatılmış"
Hastane odalarında sigara içildiği için yangın sensörlerinin kapatıldığını sav eden Tunçok, "Farz edelim ki yangın çıktı, pekala yangın ihbar sistemi çalışıyor mu? Biz bu sistemi 250 yatak için ve o dönemki odalar için yapmıştık. Lakin duyduğuma nazaran sistem çabucak hemen hiç çalışmıyor. Zira odalarda sigara içildiği için yangın sistemi kapatılmış. Bu mevzuyu rektörle konuştuğumda, ‘Cihaz bozuk’ dedi. ‘Tamam, verin, yaptıralım’ dedik lakin şu anda tekrar çalışmadığını kestirim ediyorum" dedi.
"Boş buldukları her yere bir yatak koymuşlar"
Muhtemel bir zelzele durumunda binanın ağır riskli olduğunu söyleyen Uğur Tunçok, "Deprem olursa ne olur biliyor musunuz? Bina sancak üzere sallanır. Artık burada kimin kabahati var? Müsaade alınmadan yapılan tadilat kabahattir. Ben de kendimi bu işin içine atıyorum. Beni arayıp ‘Neden bu türlü konuştun?’ diye soracaklar, lakin bunu söylemek zorundayım. İçeride ufak bir gaz patlaması bile olsa panikle beşerler birbirini ezer. Koridorları kapatmışlar, pencereleri kapatmışlar, dinlenme odalarını kapatmışlar. Duyduklarımı söylüyorum. Boş buldukları her yere bir yatak koymuşlar. Benim anladığım bu, bu yapı bu yatak kapasitesini kaldırmaz" tabirlerini kullandı.
"Yapılan ek tadilatlar ruhsata işlenmemiştir"
Yapılan ek tadilatların ruhsata işlenmediğini sav eden Mimar Uğur Tunçok, "Yapılan ek tadilatlar ruhsata işlenmemiştir. Bu durum kullanıcıların sorumluluğundadır. O yöneticilere benden selam söyleyin, hepsi zan altındadır. Ruhsatsız bir yapıya binlerce insanı sokarsanız hatalı olursunuz" dedi.