Çeyrek Asrın Festivali İkinci Gününde!

Esra Oğuzkağan Özkan
Yayın Tarihi: 30.05.2024 21:05
A+ A-

Türkiye’nin ilk belgesel film festivali olan Uluslararası Altın Safran Belgesel Film Festivali, 25’nci etkinliğinde ikinci günü de geride bıraktı. 

Ünlü yönetmenler söyleşileri ile genç yeteneklere ilham kaynağı olurken finalist filmler izleyicilerden büyük beğeni topladı. Festival alanını bir an bile terk etmeden tüm misafirleri ile ilgilenen Safranbolu Belediye Başkanı Mimar Elif Köse finalist film gösterimleri ve söyleşilere katılım sağladı. ’Bir Yudum İnsan’ programı başta olmak üzere ülkeye sayısız röportaj ve söyleşi programı kazandıran belgesel yönetmeni, gazeteci, yazar Nebil Özgentürk 25. Uluslararası Altın Safran Belgesel Film Festivali’nde finale kalan ‘Madelet’  isimli belgeselini Safranbolu Belediye Başkanı Mimar Elif Köse ile birlikte izledi. Dr. Sebahat Kılıç Bülbül tarafından oluşturulan ve Türk geleneklerini yansıtan ‘Gelin Aynaları’ isimli sergi katılımcıların ilgi odağı oldu. Festivalde uzun metraj belgesel film kategorisinde jüri başkanlığı görevini üstlenen ünlü yönetmen Yeşim Ustaoğlu, festival danışmanı Dr. Öğr. Üyesi Musa Ak’ın moderatörlüğünde ‘film yapım – yönetim’ söyleşisi gerçekleştirdi. Bu yılın festivali Karabük Üniversitesi Türker İnanoğlu İletişim Fakültesi öğrencilerinin yoğun katılım sağladığı programlar ile dolup taşarken gençlerin gelişimine ışık tutacak, sanat aşklarına büyük katkı sağlayacak atölye çalışmalarına sahne oluyor. Görüntü Yönetmenleri Nusret Emre Bilgin ve Emre Göktaş sanatseverler ile öğrencilere sahada nasıl çalışmalar yapıldığını uygulamalı olarak gösterdi.

25. Uluslararası Altın Safran Belgesel Film Festivali ikinci gününü geleneksel hale gelen açık hava sinema geceleri ile kapattı. Safranbolu Belediyesi Leyla Dizdar Kültür Merkezi bahçesi ‘gerçek kahraman’ isimli yabancı film gösterimine sahne olurken vatandaşlar yanlarında getirdikleri minderler ve kamp sandalyeleri ile açık havada film izlemenin keyfine vardı.

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

TRABZON (AA) – HAKAN BURAK ALTUNÖZ – Trabzon'un Köprübaşı ilçesindeki “kesin korunacak hassas alan” olarak tescil edilen, Evliya Çelebi'nin Seyahatnamesi ve Dede Korkut hikayelerine konu olan Ağaçbaşı Turbalığı'nda sonbahar renkleri kendini gösterdi.

Trabzon'dan geçen İpek Yolu'nun bir kolu olan tarihi Sürmene-Bayburt kervan yolu, sonbaharda kırmızı, yeşil ve sarının tonlarıyla ziyaretçilerini karşılıyor.

Antik çağdan 1970'e kadar aktif olarak kullanılan kervan yolu, Trabzon'un tarih turizmi açısından önemli bir konumda yer alıyor. Yolun geçtiği havzada 5 kale, bir kısmı aktif kullanılan 7 tarihi kervan hanı, 10'dan fazla tarihi cami, 3 kilise, köprüler ve çeşmeler bulunuyor.

Yer yer taş yolları mevcut olan güzergah, üzerindeki tarihi yapıların yanı sıra çevresindeki 30'dan fazla yaylalar ile doğa fotoğrafçılığı, yürüyüş ve kamp yapmak isteyenleri yılın her mevsimi ağırlıyor.

Karadeniz manzaralı bir sırt üzerinden geçilen rota, Evliya Çelebi'nin Seyahatnamesi ve Dede Korkut hikayelerine konu olan Ağaçbaşı Turbalığı doğal sit alanını da bünyesinde barındırıyor.

Kervan yolu üzerinde yer alan yaylalardan henüz ayrılmayan besiciler, kış mevsimine sayılı günler kala hayvanlarını taze otlarla buluşturmaya devam ediyor. Sıcak havayı fırsat bilerek yaylalardaki evlerine geri dönenler ise manzara ve doğanın tadını çıkarıyor.

– “Burada bu güzelliği yaşamaya çalışıyoruz”

Turbalığa 9 kilometre uzaklıktaki Köprübaşı ilçesine bağlı Arpalı Mahallesi'nde yaşayan Resul Ulusoy, AA muhabirine, sonbaharda bölgenin ayrı bir güzelliğe büründüğünü söyledi.

Her yıl 15 Haziran'da yaylaya gelerek tarım ve hayvancılıkla ilgili işlerini sürdürdüklerini belirten Ulusoy, şöyle devam etti:

“Özellikle son 10 gündür buranın belki de en güzel hava şartlarının olduğunu söyleyebilirim. Burada bu güzelliği yaşamaya çalışıyoruz. Yaklaşık 1 ay daha buradayız. Daha sonra kış şartları ağır geçeceğinden isteseniz de duramazsınız. Sonbaharla artık dönüş hazırlıklarımız başladı. Gelecek seneye hazır olacak şekilde çalışıyoruz. Ayrıca sabah ve akşamları yürüyüş yapıyoruz. Dağların güzelliğini görüyorsunuz. Bugünler en berrak anların olduğu zamanlar.”

Musa Kırveli ise çiftçi olarak sonbaharı sevdiklerini, kış öncesinde 70 büyükbaş hayvanı için hazırlıklara devam ettiğini anlattı.

Hayvanlarının yaklaşık 1 ay daha merada otlayabileceğini ifade eden Kırveli, “Kış geldiğinde de hayvanlarla birlikte Sürmene ilçesine döneceğiz. Daha sonra mayıs ayında tekrar buraya geri dönmek için bekleyeceğiz.” dedi.

Nöbetçi Eczaneler

Büşra Eczanesi
Adres

Beşbinevler Mahallesi, Şahin Tepesi No:18/A Merkez / Karabük

Telefon

(370) 433-0777

Öztürk Eczanesi
Adres

Sırınevler Mahallesi Alparslan Caddesi No:2/A Karabük

Telefon

(370) 415-5557

Safran Eczanesi
Adres

Atatürk Mahallesi, Akter Sokak Devrim Sitesi C Blok No:6/B Safranbolu / Karabük

Telefon

(370) 712-8262

Eskipazar Eczanesi
Adres

Merkez Mahallesi, Cami Caddesi, No:16 Eskipazar / Karabük

Telefon

(370) 818-3737

Yeni Zümrüt Eczanesi
Adres

İsmetpaşa Mahallesi, Doruk Sokak, No:8/B Yenice / Karabük

Telefon

(370) 766-4500

Tuğba Eczanesi
Adres

Hükümet Caddesi No:71/B Eflani / Karabük

Telefon

(370) 461-2427