Samsun’da, Cumhurbaşkanlığı İrtibat Başkanlığı Dezenformasyonla Çaba Merkezi (DMM) Koordinatörü İdris Kardaş’ın iştirakiyle "Bilişim Çağında Dezenformasyon-Hakikatin Peşinde" bahisli bir konferans düzenledi. Konferansta konuşan Kardaş, "Dezenformasyonla en çok; terör hücumlar, seçim devirleri, doğal afetler, salgın hastalıklar, ekonomik dalgalanmalarda karşılaşıyoruz" dedi.
Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Dezenformasyonla Gayret Topluluğu tarafından OMÜ Atatürk Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen konferansta teknolojinin süratle gelişen rolü ve bilhassa toplumsal medya platformlarının bilgi kirliliği üzerindeki tesirleri ele alındı. Kardaş, toplumsal medya algoritmalarının, duygusal reaksiyonlar uyandıran içerikleri daha fazla öne çıkardığını belirterek, "Algoritmalar, öfke, kaygı, şaşkınlık üzere hislere hitap eden içerikleri daha fazla kullanıcıya gösteriyor. Bu da tıklama tuzağı (clickbait) olarak bilinen sansasyonel içeriklerin yayılmasını kolaylaştırıyor. Bu sistemler, yanlışsız bilgi ile yanlış bilgi ortasında etik bir ayrım yapmadan, daha fazla etkileşim alan içeriği öne çıkarıyor" diye konuştu.
Sunumdan bilgiler
Sunum yapan İdris Kardaş şu bilgileri paylaştı:
"Beşinci kol, fiilî müdahale ile ele geçirilemeyen bir kitleyi ya da devleti; propaganda, casusluk, sabotaj ya da terör yoluyla manevî tesire maruz bırakmak suretiyle müdahaleye/işgale uygun hale getirmektir. Toplumsal medyada algoritmalar dediğimizde, bir toplumsal medya platformunun (Instagram, TikTok, Twitter/X, Facebook, YouTube vb.) hangi içeriği kime, ne vakit ve nasıl göstereceğine karar veren otomatik kurallar sisteminden bahsediyoruz. Bu sistemler çoklukla yapay zekâ takviyelidir ve kullanıcı davranışlarına nazaran daima kendini günceller. Toplumsal medya algoritmaları, duygusal yansılar (öfke, dehşet, şaşkınlık) oluşturan içerikleri daha çok ön plana çıkarır. Tıklama tuzağı (clickbait) olan, sansasyonel içerikleri yayma eğilimindedir. Yanlışsız bilgiyle yanlış bilgi ortasında etik bir ayrım yapmaz-hangisi daha çok etkileşim alırsa onu yayar. Böylelikle palavra bilgi, komplo teorileri ve nefret söylemi süratle yayılabilir. Kriz vakitlerinde dezenformasyonla en çok terör hücumlar, seçim Periyotları, doğal afetler, salgın hastalıklar, ekonomik dalgalanmalarda karşılaşıyoruz" formunda konuştu.
Konferansa OMÜ Rektörü Prof. Dr. Fatma Aydın, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ayşe Pınar Sumer, OMÜ Genel Sekreteri Prof. Dr. Erhan Burak Pancar, Cumhurbaşkanlığı Bağlantı Başkanlığı Samsun Bölge Müdürü Ebu Bekir Ayrancı, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.