blank
İhlas Haber Ajansı tarafından
24 Nisan, 2025 13:23 tarihinde yayınlandı
A+ A-

Çift yumurta ikizi Kartın kardeşlerin hedefi olimpiyat, dünya ve Avrupa şampiyonluğu

Bolu’da artistik cimnastik atleti çift yumurta ikizi Kartın kardeşler, olimpiyat, dünya ve Avrupa şampiyonluğuna hazırlanıyor. 19 yaşındaki ulusal sportmenlerin amacı Türk Bayrağı’nı dünyada dalgalandırmak.
Bolu’da eğitim gördükleri okulda 6 yaşında keşfedilen ikiz cimnastikçiler Metehan ve Emirhan Kartın (19), milletlerarası başarılarıyla göz dolduruyor. 6 yaşında okuldaki yetenek taramasında keşfedilerek cimnastik sporuna yönlendirilen ikiz kardeşler, 13 yıldır artistik cimnastik branşında ulusal ve milletlerarası pek çok muvaffakiyete imza attı. Emirhan Kartın, son olarak Katar’da düzenlenen Artistik Cimnastik Dünya Kupası’nda bronz madalya kazandı. İdmanlarını birlikte sürdüren kardeşler, ulusal formayla Türkiye’yi olimpiyatlarda temsil etme gayesiyle çalışmalarına devam ediyor. Kartın kardeşler, antrenörleri İbrahim Bulut’un rehberliğinde madalya basamaklarını tek tek tırmanıyor.

Metehan Kartın: "Çocukluğumuzdan bu yana daima yarışıyoruz"
13 yıldır cimnastik ile ilgilenen Metehan Kartın, "Çocukluğumuzdan bu yana daima yarışıyoruz. Balkan Şampiyonası’nda altın madalyam var. COMEGYM’de de var. En son İSEF’e gitmiştim. Orada atlama masasında ikinci oldum. Paralel aletinde de üçüncü oldum" dedi.
Metehan Kartın, kardeşi ile ahenk içinde çalıştıklarını, vakit zaman ortalarında rekabet oluştuğunu da söyledi. Emirhan ile birlikte yapmaktan keyif aldığı aktiviteleri anlatan Metehan, "İkizimle oturup kahve içmekten otomobile yıkamaya kadar birçok aktivitemiz oluyor. Bilhassa otomobil yıkamak bizim çok sevdiğimiz bir şey. Otomobil yıkamak, hobi ve bir nevi tedavi üzere bir aktivite" diye konuştu.

Emirhan Kartın: "Kardeşim sayesinde cimnastiğe başladım"
Emirhan Kartın ise cimnastiğe kardeşi Metehan sayesinde başladığını belirterek, "Spora yüzme ile başlamıştım. 6 yaşındaydım, bir gün burada tribünde otururken beni de cimnastiğe aldılar. O vesileyle cimnastiğe başladım ve devam ettim. 13 yıldır tıpkı formda devam ediyorum" halinde konuştu.

"Ülkemi Avrupa’da gururlandırmak istiyorum"
Cimnastik sporunda elde ettiği muvaffakiyetleri anlatan Emirhan Kartın, "Balkan Şampiyonası’nda, Akdeniz Şampiyonası’nda madalyam var. En son Dünya Kupası’nda atlama masasında üçüncülüğüm var. Önümüzdeki günlerde Kulüpler Türkiye Şampiyonası için Antalya’ya gideceğiz. Çalışmalar hoş gidiyor. Bu çalışmalar sonucunda da Avrupa ekibi belirlenecek. Birebir vakitte World Challenge kamplarına gidilme sonuçları da açıklanacak. Yer hareketlerinde ve atlamada birinci olup kadroya girerek ülkemi Avrupa’da gururlandırmak istiyorum" sözlerini kullandı.

"Bayrağımızı dalgalandırmak istiyoruz"
Kartın kardeşler, amaçlarının olimpiyat şampiyonluğu olduğunu vurgulayarak, "Olimpiyat şampiyonluğu... Atlama masasında olabilir. Bir arada gidip kendimizi göstermek, ülkemizi gururlandırmak, bayrağımızı dalgalandırmak istiyoruz. Bunun yanında Avrupa ve dünyada muvaffakiyet elde etmek istiyoruz. Türkiye Şampiyonası bu hafta sonu yapılacak. Avrupa kadrosuna seçilmek en büyük önceliğimiz. Onun dışında challenge kampları var, onlara da gitmek istiyoruz" dediler.

Bulut: "Birbirleriyle inanılmaz bir rekabete giriyorlar"
Kartın kardeşlerin birbirleriyle rekabet içinde olduklarını belirten Cimnastik Antrenörü İbrahim Bulut ise "Yaklaşık 3 ay öncesine kadar gençler kategorisindeydiler. Artık ise büyükler kategorisine yeni geçtiler. 29 Ekim’de Metehan, Bahreyn’de düzenlenen İSEF Dünya Şampiyonası’nda atlama aletinde tıpkı Emirhan üzere ikinci oldu, paralel alette ise üçüncülük elde etti. Akabinde Emirhan, aralık ayında Tunus’ta bir yarışa katıldı. Lakin orada finalde istediği performansı sergileyemediği için madalya talihini kaçırdı. Daha sonra her ikisi de büyükler kategorisine geçti. Bu geçiş sürecinde süratli bir başlangıç yaptıklarını söyleyebilirim. Bana nazaran bu nitekim süratliydi zira büyükler kategorisine geçtiğinizde oraya adapte olmak genelde daha zordur fakat onlar kısa müddette ahenk sağladılar ve ulusal gruba seçildiler. Antalya’da düzenlenen Dünya Kupası’na katıldılar. İkisi de ulusal kadro takımında yer aldı. Emirhan, yerde finale kaldı lakin finalde istediği sonucu elde edemedi. Geçtiğimiz hafta ise Doha’da yapılan Dünya Kupası’nda Emirhan, atlama aletinde üçüncülüğü kazandı. Her şeyin bir anda olmasındansa, basamakları yavaş yavaş çıkarak ilerlemeleri çok daha değerli. İnşallah bu istikrarlı çıkışlarıyla dünya ve Olimpiyat madalyaları da gelecektir, biz buna yürekten inanıyoruz" diye konuştu.

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

blank
Haber Merkezi tarafından
24 Nisan, 2025 14:08 tarihinde yayınlandı
A+ A-

KBÜ ve Akdaş Döküm’den 3. Nesil Çelik İçin Güç Birliği

Karabük Üniversitesi (KBÜ) ile Akdaş Döküm Sanayi ve Ticaret A.Ş. arasında "3. Nesil Çelik Üretimi" konusunda akademi-sanayi iş birliği protokolü imzalandı. Protokole, KBÜ Rektörü Prof. Dr. Fatih Kırışık ile Akdaş Döküm Sanayi ve Ticaret A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Niyazi Akdaş imza attı.

İş birliği kapsamında gizlilik sözleşmesi ve fikrî-sınai haklara ilişkin protokoller de taraflarca karşılıklı olarak kabul edilerek yürürlüğe girdi.

İmzalanan mutabakat kapsamında, başta Avrupa Birliği çerçeve programları ve TÜBİTAK olmak üzere ulusal ve uluslararası fon kaynaklarından yararlanılarak, Gelişmiş Yüksek Mukavemetli Çelikler (Advanced High-Strength Steels – AHSS) ile yüksek entropili alaşımlar üzerine çok boyutlu Ar-Ge projeleri geliştirilecek. Bu girişim, Türkiye’nin 12. Kalkınma Planı’nda yer alan “vasıflı çelik üretimi” hedefi doğrultusunda stratejik bir adım olarak değerlendiriliyor.

REKTÖR KIRIŞIK: “TÜRKİYE’NİN KALKINMA HAMLESİNDE ÜNİVERSİTE-SANAYİ İŞ BİRLİĞİ ANAHTARDIR”

Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Kırışık, imza töreninin ardından yaptığı değerlendirmede, üniversitelerin bilgi üretiminin ötesine geçerek sanayiyle bütünleşik bir şekilde teknoloji geliştirme misyonunu üstlendiğine dikkat çekti. Rektör Kırışık sözlerinin devamında şu ifadeleri kullandı:

“Ülkemizin nitelikli çelik üretimi alanında dünya ile rekabet edebilmesi için üniversitelerle sanayi kuruluşlarının stratejik ortaklıklar kurması büyük önem taşıyor. Karabük Üniversitesi olarak, sahip olduğumuz bilimsel altyapıyı ve akademik birikimi, sanayinin ihtiyaçlarıyla buluşturmaya devam ediyoruz. Bu kapsamda Akdaş Döküm gibi sektörün öncü bir firmasıyla yürütülen bu iş birliği, hem bilimsel hem de ekonomik anlamda önemli çıktılar doğuracaktır.”

AKDAŞ: “İLERLEMENİN YOLU İŞ BİRLİĞİNDEN GEÇİYOR”

Akdaş Döküm Sanayi ve Ticaret A.Ş. tarafından yapılan açıklamada ise şu ifadelere yer verildi:

“Sanayi-üniversite iş birliği kapsamında, Gelişmiş Yüksek Mukavemetli Çelikler (AHSS) odaklı yeni bir girişimi duyurmaktan gurur duyuyoruz. Akdaş Döküm Ar-Ge Merkezimiz, Karabük Üniversitesi ile birlikte, özellikle yaklaşan Avrupa projeleri bağlamında AHSS alanında yenilikçi uygulamaları keşfetmeye yönelik ortak çalışmaları resmî olarak başlatmıştır. İlerlemenin yolu iş birliğinden geçiyor. Malzeme teknolojilerinin geleceğini birlikte şekillendirmekten büyük heyecan duyuyoruz. Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Kırışık’a değerli destekleri için içten teşekkürlerimizi sunarız.”

Yüksek Entropili Alaşımlar da Gündemde

İş birliği sürecinde ayrıca yüksek entropili alaşımlar konusundaki bilimsel gelişmeler üzerine de değerlendirmeler yapıldı. KBÜ akademisyenleri ile Akdaş Döküm AR-GE yetkilileri arasında gerçekleştirilen teknik görüşmeler, bu alanda da ortak Ar-Ge projelerinin doğabileceğini gösterdi.

Projenin Akademik Kadrosu: KBÜ Demir-Çelik Çalışma Takımı

Projenin akademik altyapısı, Karabük Üniversitesi bünyesinde faaliyet gösteren Demir-Çelik Çalışma Takımı tarafından oluşturuldu. Takım Kaptanı Prof. Dr. Okan Ünal'ın liderliğinde hazırlanan proje ekibinde Prof. Dr. Bilge Demir ve Dr. Öğr. Üyesi Sezer Pıçak ile Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesinden Dr. Öğr. Üyesi Onur Okur yer alıyor.

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.