DÜZCE(İHA) – Düzce Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Kısmı Dr. Öğretim Üyesi Gülşah Aktüre, "İftarda çok ve süratli yemek, kalbe yük bindirerek ani tansiyon yükselmelerine neden olabilir" dedi.
Dr. Öğretim Üyesi Gülşah Aktüre, Ramazan ayında kalp sıhhatini korumak için dikkat edilmesi gerekenler hakkında bilgi verdi. Oruç, kalp sıhhati açısından kimi yararlar sağladığına dikkat çeken Gülşah Aktüre, "Kan basıncının düzenlenmesi, insülin hassaslığının artması, kolesterol düzeylerinin dengelenmesi ve inflamasyonun azalması üzere olumlu tesirleri bilinmektedir. Lakin, bu tesirler şahıstan bireye değişebilir ve birtakım kalp hastaları için oruç risk oluşturabilir" tabirlerine yer verdi.
Orucun, çok kalori alımını azaltarak ve metabolizmayı düzenlediğini vurgulayan Dr. Aktüre, "Oruç; obezite, hipertansiyon ve diyabet üzere kalp hastalığına yer hazırlayan faktörleri olumlu tarafta etkileyebilir. Ayrıyeten, damar sıhhatini destekleyen anti-inflamatuar ve antioksidan tesirleri olabilir. Fakat, uzun müddetli açlık ve sıvı kaybı birtakım kalp hastalarında olumsuz tesirler oluşturabilir" halinde konuştu.
Hangi kalp hastaları için oruç risklidir?
Bazı kalp hastalıkları olan bireyler için orucun dikkatli kıymetlendirilmesi gerektiğinin altını çizen Öğretim Üyesi Aktüre, oruç tutması riskli olan kümeleri, "Yakın vakitte kalp krizi geçirenler, ileri derecede kalp yetmezliği olanlar, ritim bozukluğu yaşayanlar, önemli hipertansiyon hastaları, diyabet ile birlikte kalp hastalığı bulunanlar hastaların tabiplerine istişareden oruç tutmamaları önerilir" biçiminde sıraladı.
"İftarda çok ve süratli yemek kalbe yük bindirerek"
Oruç tutarken yanlış beslenme ve yetersiz sıvı alımı durumunda tansiyon düşüklüğü ve kanın pıhtılaşma riskinin artabileceğine işaret eden Gülşah Aktüre, "Ayrıca, iftarda çok ve süratli yemek, kalbe yük bindirerek ani tansiyon yükselmelerine neden olabilir. Bu nedenle, kalp hastalarının oruç tutarken daha dikkatli olmaları gerekir" sözlerine yer verdi.
Ramazan’da kalp sıhhatini korumak için ahur ve iftar için tavsiyelerde bulunan Aktüre, "Sahur katiyetle atlanmamalı ve çok yağlı, tuzlu besinlerden kaçınılmalıdır. İftar süratli ve ağır bir yemekle açılmamalı, hafif bir çorba yahut hurma ile başlanmalıdır. Çok tuz ve işlenmiş besinlerden uzak durulmalı, tansiyon ve su istikrarı korunmalıdır. Bol su tüketilmeli ve kafein içeren içeceklerden kaçınılmalıdır. İftardan sonra kısa yürüyüşler yapmak sindirimi ve sirkülasyonu destekleyebilir" dedi.
Bu belirtiler varsa kesinlikle bir kardiyoloğa başvurulmalı
Oruç sırasında nefes darlığı, göğüs ağrısı, çarpıntı yahut çok yorgunluk hissediliyorsa, bir kardiyoloğa başvurulması gerektiğini lisana getiren Gülşah Aktüre; "Daha evvel hipertansiyon, diyabet yahut kolesterol yüksekliği teşhisi konmamış lakin ailesinde kalp hastalığı olan bireyler, Ramazan öncesi bir sıhhat denetiminden geçmelidir. Gün içinde bayılma hissi, sersemlik yahut çarpıntı yaşanıyorsa, sıvı-elektrolit istikrarı bozulmuş olabilir ve tıbbi kıymetlendirme gerekebilir" formunda konuştu.
Orucun, uygun bireyler için kalp sıhhatine yararlı olabildiği üzere birtakım hastalar için de riskli olduğunu tabir eden Aktüre, "Kalp hastalarının oruç tutmadan evvel kesinlikle hekimlerine istişareleri ve beslenmelerine dikkat etmeleri gerekir. İstikrarlı bir sahur ve iftar programıyla, Ramazan boyunca kalp sıhhatini korumak mümkündür" halinde açıklamasını tamamladı.