Anadolu Ajansı tarafından
20 Ocak, 2024 12:41 tarihinde yayınlandı
A+ A-

Deprem Bölgesinde “İstihdama Dönüş Programı” Hayata Geçirildi

Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen illerde, nitelikli iş gücünün yetiştirilmesi amacıyla yıl sonuna kadar "İstihdama Dönüş Programı" uygulanacak.

Aktif İşgücü Hizmetlerinin Yürütülmesine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik, Resmi Gazete'de yayımlandı. Türkiye İş Kurumundan (İŞKUR) yönetmelik değişikliğine ilişkin yapılan açıklamaya göre, yönetmelik değişikliğiyle İŞKUR mesleki eğitim kursları ile işbaşı eğitim programlarından yararlanma koşulları değiştirilerek kapsamı genişletildi. Ayrıca 6 Şubat 2023'te meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremden etkilenen illerdeki kurs ve programları düzenleyen işverenler için kolaylaştırıcı hükümler getirildi. Açılan program süresinin 3 katı olarak uygulanan istihdam yükümlülüğü 2 kata indirilirken, programlarda istihdam edilmesi gereken asgari katılımcı sayısı taahhüdü ise yüzde 70'ten yüzde 60'a düşürüldü.

İstihdama Dönüş Programı

Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen illerde kurs ve programların uygulanmasının teşvik edilmesi ve nitelikli iş gücünün yetiştirilmesi amacıyla "İstihdama Dönüş Programı" yürürlüğe konularak 31 Aralık 2024'e kadar uygulanacak özel bir düzenleme hayata geçirildi. Program kapsamında, Adıyaman, Hatay, Kahramanmaraş, Malatya ve Gaziantep'in İslahiye ve Nurdağı ilçelerindeki işverenler için istihdam taahhüt oranı yüzde 30'a düşürülürken istihdam süresi, fiili kurs veya program gün sayısına eşitlendi. Bu 4 il ve 2 ilçede, mesleki eğitim kursu ve işbaşı eğitim programı katılımcılarına günlük 653 lira 93 kuruş kadar ödenen zaruri gider ödemelerinin İŞKUR Yönetim Kurulu Kararı ile yüzde 30 artırımlı olarak 850 lira 10 kuruşa kadar ödenebilmesi sağlandı. Adana, Diyarbakır, Gaziantep (İslahiye ve Nurdağı ilçeleri hariç diğer bölgeleri), Kilis, Osmaniye ve Şanlıurfa'da ise istihdam taahhüt oranı yüzde 40 olarak belirlendi. İstihdam süresi ise fiili kurs veya program günlerinin 1,5 katına indirildi. Bu düzenlemeyle deprem bölgesindeki iş yerleri için kurs ve programlardan faydalanamama yönünde uygulanan yaptırımlar kaldırıldı.

Hedef, iş gücü piyasasını hızlıca toparlamak ve gelişimini desteklemek

Düzenlemelerle depremden etkilenen bölgelerde iş gücü piyasasının hızlı bir şekilde toparlanması ve nitelikli iş gücü ihtiyacının etkin şekilde karşılanması hedefleniyor. İş gücü piyasasının sürdürülebilirliğine ve gelişimine büyük katkı sağlaması beklenen değişikliklerle işverenlerin iş gücüne erişimini kolaylaştırarak iş arayan vatandaşlara daha fazla fırsat sunması amaçlanıyor. İş arayanların mesleki eğitim ve becerilerinin artırılması, fırsat eşitliğinin sağlanması ve işverenler ile iş arayanlar arasında daha adil bir denge oluşturulması planlanıyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 16 Ocak'ta yapılan Cumhurbaşkanlığı Kabine Toplantısı'nın ardından yaptığı konuşmada, aktif iş gücü piyasası programlarının çerçevesini genişleteceklerini duyurmuştu. (AA)
blank
Okan Şimşek tarafından
03 Nisan, 2025 17:34 tarihinde yayınlandı
A+ A-

7 Ağustos Karabüklüler Günü İlan Edildi

Karabük Demir  Çelik Fabrikalarının temellerinin atılışı ve Karabük'ün kuruluşunun 88. yıldönümü nedeniyle Karabük Ticaret ve Sanayi Odası Meclisi, 3 Nisan Özel Gündemi ile toplandı. Toplantıda, Karabük Valisi Mustafa Yavuz'un önerisi ile  7 Ağustos (07.08) tarihi  (Karabüklüler Günü) ilan edildi.

Düzenlenen toplantıya;  Vali Mustafa Yavuz, AK Parti Karabük Milletvekilleri Cem Şahin, Ali Keskinkılıç, Karabük Belediye Başkanı Özkan Çetinkaya,  KARDEMİR Enerji A.Ş.  Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ceylan, KARDEMİR Genel Müdürü  Dr. Dursunali Yaşacan, İl Jandarma Komutanı İsmail Gökcek, İl Emniyet Müdürü Mehmet Ali Hasan Köse, Karabük Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Fatih Çapraz, Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Adnan Çebi,  Meclis Üyeleri ve İş İnsanları, Siyasi Parti  Temsilcileri, Kamu Kurum ve Kuruluşlarının Başkan ve Yöneticileri, STK Temsilcileri katıldı.

Saygı Duruşu ve İstiklal Marşının okunmasının ardından Toplantının açılış konuşmasını yapan Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Adnan Çebi, Ülkelerin şehirlerinin var oluşlarına neden olan önemli dönüm noktaları vefa duygusunu yaşatmak, gelecek nesillere bu bilgileri aktarmak amacıyla kutlanmaktadır. Çünkü geçmişini bilmeyen geleceğini de inşa edemez. 3 Nisan 1937 tarihi bu açıdan hem ilimizi, dem de ülkemizi yakından ilgilendiren  bir dönüm noktasıdır. Karabük 13 haneli bir yerleşimken ülkenin kalkınmasında önemli rol oynamıştır" dedi.

Ticaret ve Sanayi Odası  Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Çapraz ise 3 Nisan’ın hem Karabük hem de ülke açısından çok büyük öneme sahip olduğunu söyledi. 3 Nisan'ın Sanayi Günü ilan edilmesi için yaptıkları çalışmalara değinen Başkan Çapraz, "Karabük'ün tanıtımına olumlu katkı sağlayacak bu talebimizin sayın Cumhurbaşkanımız tarafından kabul göreceği inancını taşıyoruz. Eğer bizler her 3 Nisan Günü'nü layıkıyla Kuruluş Günümüz olarak kutlamaya devam edersek Devlet büyüklerimiz bu talebimizi kabul edecektir. 3 Nisan'ın ulusal düzeyde Sanayi Günü olarak kutlanmasının tescil ve ilan edilmesi amacıyla yapmış olduğumuz  çalışmalarda bizlere destek veren başta Karabük Valimiz Mustafa Yavuz'a, tüm protokol, Başkan ve STK'lara, sizlere ve Karabük halkına çok teşekkür ediyorum. Etkinliklere destek veren Belediye Başkanımız Özkan Çetinkaya'ya çok teşekkür ediyorum" dedi.

Vali Mustafa Yavuz da yaptığı konuşmada,  3 Nisan 1937'de demirin ve çeliğin gücüyle yükselen Karabük'ün Türkiye'nin ilk ağır sanayi hamlesi olan KARDEMİR fabrika bacalarında yankı bulduğunu ifade etti.

 Karabük'ün kurtuluşunu değil kuruluşunu kutlayan önemli bir şehir olduğunu vurgulayan Vali Yavuz, genç Cumhuriyetin en önemli sanayi şehri olmanın yanı sıra; kentin kadim bir tarihin ve köklü bir kültürün de temsilcisi olduğunu söyledi.

Vali Mustafa Yavuz, Karabük'ün kültürel mirasını koruyarak gelecek nesillere aktarma sorumluluğunu üstlenenler olarak, sanayi, kültür, sanat ve turizm alanlarında birlik ve beraberlik içinde ilerlemeyi hedeflediklerini belirtti.

Yavuz Karabük'ün eğitimdeki başarısına da değinerek bu başarının her geçen gün daha da arttığını ifade etti.  

Vali Yavuz daha sonra  "İşte Birlik, Güçte Birlik, Karabük" diyerek 7 Ağustos’un “Karabüklüler Günü” olarak ilan edilmesi önerisinde bulundu.

Vali Yavuz, “Bu özel günde sadece Karabük ile ilgili paylaşımlar yapılsın, çeşitli etkinlikler düzenlensin ve tüm Karabüklüler 24 saat boyunca bu ruhu yaşatalım” diyerek bu fikri desteklediğini belirtti. Sosyal medyada yapılacak paylaşımlardan esnafın katılımına kadar geniş çaplı bir organizasyonla Karabük’ün her köşesinde bu günü kutlamayı hedeflediklerini ifade eden Vali Yavuz, “Biz Karabüklü olduk gibi, çoğunuz Karabük evladısınız. Eğer sizler de bu fikre destek verirseniz, bizler sizinle çalışmaya hazırız” diyerek tüm Karabüklüleri bu fikre sahip çıkmaya davet etti.

Daha sonra yapılan oylama ile 7 Ağustos (07.08) tarihi  (Karabüklüler Günü) ilan edildi.

Yapılan oylamanın ardından Belediye Başkanı Özkan Çetinkaya, AK Parti Karabük Milletvekilleri Cem Şahin, Ali Keskinkılıç ve diğer katılımcılar günün anlam ve önemine binaen birer konuşma yaptılar.

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.