Bayan Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Opr. Dr. Sami Şahin, “Dış gebelik hastanın tıbbi durumuna nazaran çeşitli yollarla tedavi edilebilmektedir. Şayet ihmal edilerek vaktinde tedavi edilmezse ölümcül sonuçları olabilir” dedi.
Tıpta ektopik gebelik olarak isimlendirilen dış gebelik hakkında bilgilendirmede bulunan Liv Hospital Samsun Bayan Hastalıkları ve Doğum Kliniği’nden Opr. Dr. Sami Şahin, “Dış gebelik, rahim içinde yerleşmesi gereken gebelik kesesinin rahim dışında diğer bir yerde yerleşmesi durumudur. En sık tüplerde izlenen bir durum olmasına karşın, yumurtalıklarda, rahim ağzında, eski sezaryen skarında, batında da görülebilmektedir” formunda konuştu.
Opr. Dr. Sami Şahin, “Daha evvel dış gebelik geçirenler, tüplerinden ameliyat olanlar, ria (spiral) kullanmış yahut kullanmakta olan hastalar, İVF (tüp bebekle) hamile kalanlar, doğum denetim ilacı kullananlar, daha evvel cinsel yolla bulaşan hastalık kapanlar (gonore, klamidya), pelvik inflamatuar hastalık geçirenler, sigara içenler yahut daha evvel içmiş olanlar, karından ameliyat geçirenler, spontan düşük yapanlar, 40 yaş üzerindekiler, birinci ilgileri 18 yaşından küçük olanlar, vajinal duş alanlar, infertilite hastaları dış gebeliğin daha çok görüldüğü risk gruplarıdır” sözlerini kullandı.
Dış gebelik ihmal edilirse ölümcül seyredebileceği ihtarında bulunan Opr. Dr. Sami Şahin, dikkat edilmesi gerekenleri şöyle anlattı:
“Dış gebelik belirtileri; vajinal lekelenme ve kanama, keskin ağrılar, karnın tek tarafında meydana gelen ağrı, kilo kaybı, sindirim sisteminde bozukluk, baş dönmesi bayılma ve rektal basınçtır. Dış gebelik tedavi edilebilmektedir. Bu tedaviler; ilaç tedavisi, erken teşhis alıp gebelik ilerlememişse (gebelik kıymeti ve kese boyutuna nazaran değişir) yahut dış gebelik yırtılmadıysa; ameliyat, tüpün alınması, tüpün ağızlaştırılmasıdır.”