Düzce’de antik kentte bulunan Büyük İskender’e ilişkin heykel başı arkeologları heyecanlandırdı

Düzce’de antik kentte bulunan Büyük İskender’e ilişkin heykel başı arkeologları heyecanlandırdı

Anadolu Ajansı
Yayın: 24.09.2023 12:48
Paylaş:
A+ A-

DÜZCE (AA) – ÖMER ÜRER – Batı Karadeniz'in “Efes”i olarak isimlendirilen Düzce'deki Prusias isim Hypium Antik Kenti'nde bulunan Büyük İskender'e ilişkin heykel başı, arkeologları heyecanlandırdı.

Konuralp Bölgesi'nde bulunan antik kentte Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğünün müsaadesiyle Konuralp Müze Müdürlüğü başkanlığında Düzce Belediyesinin takviyeleriyle sürdürülen hafriyat çalışmalarında gün ışığına çıkarılan bulgular, tarihe ışık tutuyor.

Zamanla üzerine yeni yapılar inşa edilen ama toprak altı zenginliği bozulmayan bölgede antik tiyatro, surlar, su kemerleri, mozaik ve Roma Köprüsü üzere yapılar yer alıyor.

Tarihi milattan evvel 3. yüzyıla dayanan antik tiyatroda titizlikle yürütülen çalışmalarda bugüne kadar 2 bin yıllık olduğu bedellendirilen Medusa ve mask heykelleri ile grotesk figürlere rastlandı, Antik Tiyatro'nun sahne kısmında tonoz bulundu.

Tiyatronun üst kısmında 2 ay evvel 5'i arkeolog toplam 50 kişi tarafından yürütülen çalışmalarda ise en son milattan sonra 2'nci yüzyıla tarihlenen, 23 santimetre ölçülerinde Makedonya Hükümdarı Büyük İskender'e ilişkin heykel başına rastlandı.

– “Kazı çalışmaları devam ediyor”

Düzce Belediyesi Kültür İşleri Müdürlüğünde Uzman Arkeolog Koray Erdoğan, AA muhabirine, yürütülen hafriyat çalışmalarında yeni bulgulara ulaşmanın kendilerini heyecanlandırdığını söyledi.

Çalışmaların hafriyat alanı genişletilerek sürdürüldüğünü aktaran Erdoğan, şöyle devam etti:

“Tiyatronun orta alanındaki tabana kadar ulaştık. Birebir vakitte etraftaki hudut duvarlarının belirlenmesi noktasında bir sonuca vardık. Tiyatronun en üst kısmında hafriyat çalışmalarına başladık. Bu alanda yaptığımız çalışmalarda karma bir toprağa rastladık. Bu alanda Roma'dan sonra Bizans, Osmanlı ve erken Cumhuriyet devirlerinde hem tarım yapılmış hem de yeni alanın üzerine yeni yapılar kurulmuş. Buralarda heykel modüllerine rastladık. Bunlardan en çarpıcısı geçtiğimiz günlerde tespit ettiğimiz Büyük İskender başı oldu.

Heykel başını milattan sonra 2'nci yüzyıla ilişkin olarak tarihlendirdik. Baştan uzunluğuna kadar 23 santimetre uzunluğuna sahip. Mermerden yapılan heykel, derin ve üst bakan gözlere sahip. Gözbebeğinde matkap izleri, dişlerini pek ortaya çıkarmayan hafif açık ağzıyla tasvir edilmiş bir portre başı. İki yana atılmış boynuna kadar uzun kıvırcık saç modeli aslında Büyük İskender'e ilişkin olduğunu en çok işaret eden noktalardan biriydi. Alnının ortasında geriye ve yanlara gerçek ikiye ayrılan saçı aslanın yelesi üzere tasvir edilmiş. Bunun Büyük İskender'e ilişkin portre başı olduğunu tespit ettik.”

Bölgede daha evvel bulunan kalıntılara ait de Erdoğan, “Prusias isim Hypium Antik Kenti hem kuzeye hem de güneye hakim dorukta bir kent olarak bedellendiriliyor. Bizim öngörümüz, bu yapının eteklerinde yerleşimler olacağı tarafında. Etrafta, Roma devrindeki 'çiftlik villaları'na örnek teşkil edebilecek sivil yapılar da mevcut.” diye konuştu.

Erdoğan, bölgede yeni buluntulara ulaşmak için hafriyat çalışmalarının devam ettiğini söyledi.

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Üniversite öğrencisi yurttaki odasında ölü bulundu

Yayın: 21.05.2024 15:38
Paylaş:
A+ A-

Bartın’da yurtta kalan kız öğrenci, odasında ölü bulundu.

Alınan bilgiye göre, Bartın Üniversitesi Eğitim Fakültesi 3’üncü sınıf öğrencisi İ.E. (24), kaldığı yurtta akşam baş ağrısı şikayetiyle ilaç alıp uyudu.

Sabah arkadaşları tarafından uyandırılmaya çalışılan genç kız, uyanmayınca durum yurt görevlilerine bildirildi.

Olay yerine çağrılan sağlık ekipleri, İ.E’nin hayatını kaybettiğini belirledi.

İncelemelerin ardından Bartın Devlet Hastanesi morguna kaldırılan genç kızın cenazesinin, memleketi Manisa’ya gönderileceği öğrenildi.