İhlas Haber Ajansı tarafından
29 Nisan, 2025 16:55 tarihinde yayınlandı
A+ A-

Eflani’de eğitim ve çevre bilinci etkinliği

Karabük Genç KADEM üyeleri, "Gençler Geziyor, Karabük'ü Öğreniyor" projesi çerçevesinde Eflani ilçesinde çeşitli etkinlikler düzenledi.

Eflani Gençlik Merkezi Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen programda, Karabük Ticaret İl Müdürü Gamze Aydın gençlere pazar araştırmasının iş kurmadaki önemini anlattı. Ardından, Ticaret İl Müdürlüğü Uzmanı Zehra Demir "Kadın Kooperatifleri" hakkında bilgilendirici bir sunum yaptı. Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) Uzmanı Tuğba Mutlu da IPARD III Programı çerçevesinde genç ve kadın girişimcilere sunulan destekler hakkında bilgi verdi.
Programın ardından genç üyeleri, Eflani Ortakçılar Göleti’nde doğa yürüyüşü ve piknik etkinliği gerçekleştirdi. Etkinlik kapsamında gölet çevresinde temizlik çalışması yapan öğrenciler, çevre bilinci ve farkındalık oluşturdu.
Karabük İl Temsilcisi Nurmelek Danışmaz Akgün, etkinliklerin düzenlenmesinde katkı sunan Eflani Belediye Başkanı Hüsnü Akın’a, Ticaret İl Müdürü Gamze Aydın’a ve sunumlarıyla programa değer katan uzmanlara teşekkür etti.

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

blank
İhlas Haber Ajansı tarafından
29 Nisan, 2025 16:57 tarihinde yayınlandı
A+ A-

Deprem uzmanı Ateş: “250-300 yıl gibi süreçte deprem beklenmiyor”

Prof. Dr. Ali Ateş, Bolu’da yaşanılabilecek zelzele riskine karşı ihtarlarda bulundu. Ateş, 250-300 yıllık müddette Bolu’da sarsıntı beklenmediğini işaret ederken, yeni sarsıntı yönetmeliğini karşılamayan binaların ise 5.2’lik bir zelzelede yıkılabileceğini söz etti.
Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi (BAİBÜ) İnşaat Mühendisliği Bölüm Başkanı, Mimarlık Fakültesi Dekanı ve geoteknik uzmanı Profesör Doktor Ali Ateş, Kuzey Anadolu Fay Çizgisi üzerinde ve yüksek zelzele riski bölgesinde bulunan Bolu’da, meydana gelebilecek olası zelzeleler hakkında açıklamalar yaptı. Prof. Dr. Ali Ateş, kısa vadede Bolu’da bir zelzele beklenmediğini belirtti. 1940’lı yıllarda Bolu’nun Abant, Mudurnu ve Gerede bölgelerinde meydana gelen zelzelelerinin akabinde geçen müddette güç birikinti olmadığını söyleyen Ateş, tekrar sarsıntı için güç birikiminin 250 ila 300 yıllık bir sürece dayanacağını tabir etti. Ayrıyeten Prof. Dr. Ali Ateş, yeni sarsıntı yönetmeliğinden evvel inşa edilen binalarda güçlendirme çalışmalarının yapılmasını, aksi takdirde 5.2’lik küçük bir sarsıntıda bile bu binaların yıkılabileceğini söyledi.

"Kısa vadede beklenen büyük bir zelzele kelam konusu değildir"
Kısa vadede Bolu’da sarsıntı beklenmediğini söyleyen Prof. Dr. Ali Ateş, "Şu anda Bolu’da kısa vadede beklenen büyük bir sarsıntı kelam konusu değildir. Son vakitlerde İstanbul’da meydana gelen zelzelenin Bolu’ya direkt bir tesiri yoktur. Elbette, titreşimler hissedilmiş olabilir. Lakin gerilim transferi açısından değerlendirdiğimizde, bu sarsıntının Bolu üzerinde yakın vakitte bir tesiri olacağını düşünmüyorum. Bolu’yu etkileyen faylar, Kuzey Anadolu Fay Çizgisi üzerinde bulunan segmentlerdir. Bu segmentlerin aktifliği vardır, lakin tarihi bilgilere baktığımızda, Bolu etrafında yer alan Gerede, Abant ve Mudurnu üzere bölgelerde geçmişte meydana gelen zelzelelerin dönüşüm dönemleri hayli uzundur. Bu dönemler 250 ila 300 yıl üzere uzun vakit dilimlerini kapsamaktadır. Gerede sarsıntısı 1944, Mudurnu sarsıntısı 1944, Abant zelzelesi 1957’de yaşandı. Bu sarsıntılardan sonra geçen müddet, fayların tekrar büyük bir sarsıntı üretmesi için kâfi güç biriktirmesi açısından şimdi kâfi değildir. Hasebiyle kısa vadede yıkıcı bir zelzele beklenmemektedir. Lakin 5.1 büyüklüğüne kadar olan zelzeleler her vakit olabilir. Bu cins sarsıntılar ekseriyetle yıkıcı değildir. Bu durum, elbette ‘depreme hazırlıklı olmamıza gerek yok’ manasına gelmez. Bilakis, sarsıntıya hazırlık çalışmalarımızı sürdürmeliyiz" dedi.

"Mikro bölgeleme çalışmasının yapılması elzemdir"
Mikro bölgeleme çalışmalarının yapılmasına dikkat çeken Ateş, "Bolu’daki bölgelerin yer yapılarının ayrıntılı bir halde taranması, yer altı su düzeylerinin belirlenmesi ve bu bilgilerin haritalanması gerekmektedir. Bu çalışmalar, mikro bölgeleme kapsamında değerlendirilmelidir. Bugüne kadar modül parça kimi çalışmalar yapılmış olabilir, fakat geniş kapsamlı bir mikro bölgeleme çalışmasının yapılması elzemdir. Yanlışsız yere gerçek yapı tasarlanmalı, zelzele dayanımı yüksek yapıların, yapı tasarım parametrelerine ve yükleme senaryolarına uygun olarak inşa edilmesi sağlanmalıdır. Bu çalışmalara öncelik verilmelidir" diye konuştu.

"Eski yapılar 5.2 büyüklüğünde bir sarsıntıda yıkılabilir"
Deprem yönetmeliğine de değinen Ali Ateş, eski yapıların olası bir 5.2 büyüklüğünde sarsıntıda yıkılabileceğini belirtti. Ateş, "Güncel sarsıntı yönetmeliklerine nazaran tasarlanan ve inşa edilen yapılar, 7.0 ve 7.2 büyüklüğündeki sarsıntıları rahatlıkla atlatabilir. Lakin eski yapıların durumu farklıdır. Bu yapılar 5.2 büyüklüğündeki bir sarsıntıda bile yıkılma riski taşıyabilir. Öncelikle yapı stoğunun taranması gerekir. Yapıların hangi yıllarda inşa edildiği, hangi zelzele yönetmeliğine nazaran tasarlandığı ortaya konulmalıdır. Türkiye Cumhuriyeti tarihinde bugüne kadar 10 farklı sarsıntı yönetmeliği yayımlanmıştır. Her yeni yönetmelik, evvelki yönetmeliklerin yetersizliklerinin fark edilmesiyle ortaya çıkmıştır. Örneğin, 2018 Sarsıntı Yönetmeliği neden çıkarıldı? Zira her zelzelede yeni bilgiler ediniliyor, yeni kriterler geliştiriliyor ve mevcut yönetmelikler yetersiz kalabiliyor. Bu da şu manaya gelir, Mevcut binalar, gelecekte olabilecek risklere karşı gereğince güçlü olmayabilir. Bu yüzden yapı stoğu ayrıntılı biçimde incelenmeli, hangi yönetmeliğe nazaran inşa edildiği tespit edilmeli ve mevcut yönetmeliğe nazaran performans tahlili yapılmalıdır. Şayet yapının mevcut durumu yeni yönetmeliğin koşullarını sağlamıyorsa, bu binalar ya yıkılmalı ya da güçlendirilmelidir. Aksi takdirde, bu yapılar 5.2’lik bir sarsıntıda bile hasar görebilir yahut yıkılabilir" sözlerini kullandı.

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.