blank
Avatarı
İhlas Haber Ajansı tarafından
15 Şubat, 2025 09:32 tarihinde yayınlandı

Ekip aracı kullanan kadın polis memuru suçlulara göz açtırmıyor

Samsun Emniyet Müdürlüğü bünyesinde iki yıldır misyonlu olan bir bayan polis memuru grup aracı kullanarak gelen ihbarlara gidiyor. İşinin gerektirdiği her alanda bulunmaktan son derece gururlu olduğunu belirten bayan polis memuru, vazifesini severek yaptığını söyledi.
Atakum İlçe Emniyet Müdürlüğü’ne bağlı Denizevleri Şehit İrfan Sadık Kocabaş Polis Merkezi Amirliği’nde misyonlu Polis Memuru Tuğba Aksungur, ihbarlara giderken takım aracını kendi sürüyor. Olaylara süratle intikal eden bayan polis memuru, hatalılara göz açtırmıyor. Bayan polis memuru, ekseriyetle erkeklerin tercih ettiği polis grup araçlarını kendi kullanarak, hatalılara karşı süratli ve tesirli bir formda çaba ediyor. İhbarlara giderken, bayan bir şoförün az olması nedeniyle vatandaşlar Aksungur’a hayranlıkla bakıyor. Kendisine yönelen bu gurur dolu bakışları gördüğünü ve işini severek yaptığını söyleyen Aksungur, mesleğinin her alanında bulunmaktan büyük gurur duyduğunu ve aracı kullanırken memnun olduğunu belirtti.

"Biz bayanlar olarak her yerdeyiz"
36 yaşındaki Polis Memuru Tuğba Aksungur, "Meslek hayatımın 8. yılı içerisindeyim. Birinci vazife yerim Diyarbakır’dı. Diyarbakır’da çevik kuvvet, valilik özel kalem sekretarya ve ilçe emniyet müdürlüğüne bağlı bayan devriye grubunda misyon aldım. Akabinde Samsun’a atandım. 2 yılı aşkındır Samsun’da misyon yapmaktayım. İşimi severek yapıyorum. Bu üniformayı üzerime giydiğim her gün güya birinci gün işe başlamış üzere o gururla, heyecanla mesaime gidiyorum. Konfüçyüs’ün şöyle bir kelamı var: ’Sevdiğiniz işi yaparsanız, bir gün bile çalışmış sayılmazsınız.’ Ben de işimi severek yapanlardanım. İşimizi severek yapmamızda, çalışma arkadaşlarımızla ahengimiz ve amirlerimizin bize göstermiş olduğu özverinin de büyük bir tesiri var" dedi.

"Hemcinslerim bana gururla bakıyor"
Ekip otosunu severek kullandığını söz eden Aksungur, "Ekip otosuna kullanmam, Diyarbakır’da bayan devriye takımında çalışmamdan geliyor. Diyarbakır’da KADES hususlarına, bayanları ilgilendiren rastgele anonslara gidiyorduk. Daha sonra buraya geldiğim vakit mahkeme talimat evrakları konusu gereği adrese çıkmamız ya da bir şahsı araştırmamız gerektiği vakit takımla dışarıya çıkıyordum. Grupla dışarıya çıktığımda vatandaşlarımızın, halkımızın, beni gördüğü zamanki yansısı, dönüp tekrar bakmaları beni keyifli etti. Vatandaşlarımız, erkeklerin olduğu bir alanda bayanları gördükleri vakit aslında bununla gururlanıyorlar ve keyifli oluyorlar. Ben takım aracı kullanırken çocukların, hemcinslerimin bana gururla baktıklarını görüyorum, hissediyorum. Aracı kullanırken de keyifli oluyorum. İşimin gerektirdiği her alanda bulunmaktan son derece gururluyum. Biz bayanlar olarak her yerdeyiz. Bayanların gücünü göstermek ismine her yerde de misyon alıyoruz. Ulu Başkan Atatürk’ün şu kelamıyla noktalamak istiyorum: ‘Ey Türk bayanı. Sen yerlerde sürünmeye değil, omuzlar üstünde göklere çıkmaya layıksın’ " diye konuştu.

Bizi sosyal medyadan takip edin
blank
Avatarı
İhlas Haber Ajansı tarafından
24 Haziran, 2025 09:42 tarihinde yayınlandı

Filmlere konu olan deli balda üretim sezonu sürüyor

Kastamonu’da, yılda 15-20 gün çiçek açan orman gülünden arıların nektar almasıyla elde edilen mecnun balda üretim dönemi devam ediyor.
Karadeniz Bölgesi’nin kıyı kesitinde yetişen ve şifa için tüketilen meczup balın sağımı devam ediyor. Karadeniz bölgesinde yetişen ve şifa kaynağı olarak kullanılan delibal için üreticiler Kastamonu kıyı şeridindeki ilçelerde kurulan kovanlarla üretim yapıyor. Bir çay kaşığını geçmeyecek formda doktor tavsiyesiyle tüketilmesi gereken mecnun balın içerdiği antioksidanlar, vitaminler ve mineraller sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirdiği ve bedeni hastalıklara karşı koruduğu biliniyor. Ayrıyeten, mecnun bal, tansiyon, kolesterol, bronşit, öksürük ve boğaz ağrısı üzere rahatsızlıkları da hafifletmeye yardımcı olabiliyor.
15-20 gün çiçek açan orman gülünden arıların nektar almasıyla elde edilen meczup balın kilogramı ise 2 bin ila 3 bin lira ortasında satışa sunuluyor. Kastamonu Üniversitesi akademisyenleri tarafından da bölgede üretilen balların kalitesi, yapılan araştırmalarla ortaya koyuluyor.

"Kareniz Bölgesinin kıymetli ballarından biri olan meczup balın hasat periyodu başladı"
Deli bal ile ilgili araştırmalar yapan Kastamonu Üniversitesi Fen Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Talip Çeter, "Bal tahlilleri, balda polen tahlilleri, ballarının içerik tahlili ile ilgili bizlerin kapsamlı bir ihtisas projesi mevcut. Batı Karadeniz Bölgesindeki Bolu, Kastamonu, Sinop, Zonguldak, Bartın, Karabük ve Düzce vilayetlerini kapsayan, 2 yıl mühletle bu vilayetlerden hem bal hem propolis örneklerini alıyoruz ve bunların tüm içerik tahlillerini yapıyoruz. Bunun yanı sıra topraktan arılıkların etrafından bitki örnekleri topluyoruz ve bunların bal içerisindeki dağılımlarına bakıyoruz. Böylelikle balın floral kaynaklarını kesin bir halde ortaya koyabiliyoruz. Bal randımanının coğrafik bölge olarak meteorolojiyle ve yıllık değişimlerle nasıl etkilendiğini ele alıyoruz" dedi.
Karedeniz Bölgesinin değerli ballarından biri olan meczup balın hasat periyodunun başladığını söz eden Prof. Dr. Çeter, "Önemli bir bal, zira hem şifa hem de zehir olabilen, insanları mevte kadar götürebilen bir bal. Orman gülü ismini verdiğimiz bitkinin nektar ve polenlerinden arı bu balı üretiyor. Kıymetli bir durum da bu bitkinin çiçekleneme periyodunun sonu kestane ağaçlarının çiçeklenme devrinin başlangıcının iç içe geçmesidir. Yani orman gülü çiçeklenmesi daha tam bitmeden kestane başlıyor. Arı hem orman gülünden hem kestaneden nektar ve polen aldığında arıcı bunu kestane balı olarak algılayıp, kestane balı olarak satabiliyor. Meczup baldan az bir ölçüde alındığında tansiyonu düzenleyici bir tesir yapabiliyor, fakat bir çay kaşığından fazla tüketildiğinde kalbi çok kıymetli seviyede etkileyerek sıhhat sıkıntılarına neden olabiliyor. Tahlillerimizi şu anda yapıyoruz, sağımlar başladı" diye konuştu.

"Deli balın kestane balına karışma riski var, bu yüzden tahlillerin yapılması gerekiyor"
Orman gülünün büyük bir polen kaynağı olduğunu belirten Çeter, "Orman gülü poleni 4 tane polenin birbirine yapışık olarak çiçekten atıldığı bir yapıdadır. Bu nedenle arılar çok az ölçüde orman gülü poleni alabilmektedir. Daha fazla nektarını alıp peteklerine doldurmaktadır. Buna göre kestane polenleri epeyce küçüktür ve arılar tarafından bol ölçüde kovana taşınabilmektedir. Orman gülü ve kestane çiçeklenmesinin çıkıştığı periyotlarda üretilen orman gülü balı, polen tahlillerinde kestane balı üzere görülebilmektedir. Bu nedenle bu tahlillerin işin ehli olan yani uzman olan şahıslar tarafından yapılması epey kıymetli. Bu kapsamda Kastamonu Üniversitesi üzere işin ehilleri olan merkezlerde bu analistlerin yapılması, kuşku duyulan anlarda yani orman gülünün düşükte olsa tespit edildiği durumlarda grayanotoksin (zehir) tahlillerine başvurulması gerekiyor" halinde konuştu.

"Kalite istikametinden araştırma yapıyoruz"
Kastamonu Üniversitesi Fen Bilimleri Fakültesi doktora öğrencisi Serhat Karabıcak ise, "Kastamonu yöresi balları ve bütün Karadeniz Bölgesi ballarını incelemekteyiz ve kalite istikametinden araştırma yapıyoruz. Bu kapsamda bir arılığımıza ziyaret gerçekleştirdik. Arılıkta hem kestane balı üretimi yapılıyor hem de meczup bal üzerine çalışmalar yapılıyor. Burada mecnun bal mevsimi başladı, sağımlar yapılıyor" tabirlerini kullandı.

Bizi sosyal medyadan takip edin