07 Kasım, 2023 15:10 tarihinde yayınlandı /Güncelleme: 27.12.2023 16:39
A+A-
Bu Yazıyı Paylaş
veya linki kopyala
ELEK Safranbolu’da Kadınlara Kazanç Kapısı Açıyor
El Emeği Üretim Kooperatifi (ELEK) tarafından Safranbolu Yemeniciler Arastası’nda hediyelik eşyalar satışa sunuluyor.
ELEK adına 9 esnaf ve 8 öğrencisine deri malzeme ile kurs veren Usta Öğretici Döndü Cebecioğlu, “Atölyemiz Karabük’te bulunuyor. Burada el emeğinden üretime dayalı hediyelik eşyalar oluşturmak için bir araya geldik. Safranbolu’da kursiyerlerimiz toplamda 17 kişiden oluşuyor. Bunlardan 9’u esnaf olarak üretimlerini kendi dükkânlarında satışa sunuyor. Deri, kumaş, iplik gibi malzemelerden çanta, süs eşyaları ve takılar tasarlıyoruz. Kadınlarımızın hem el emekleri değerlendiriliyor hem de onlara kazanç kapısı açılıyor. Beraber çalışmaktan memnuniyet duyuyoruz. Kıranköy’de Barış Manço Parkı’nda da stant açıyoruz. Herkesi bekleriz.” dedi.
Döndü Cebecioğlu'nun usta öğreticiliğinde, ELEK’in faaliyetleri devam ediyor. Böylece Safranbolu’da el emeğinden üretime dayalı hediyelik eşya çeşitliliği sunan ELEK, kadınlara hem esnaf olma yolu hem de kursiyerken kazanç kapıları açıyor. (Esra Oğuzkağan Özkan)
Samsun’da suda boğulmalara karşı seferberlik: Sahillerde yoğun güvenlik önlemi
Yaz aylarında artış gösteren suda boğulma olaylarına karşı Samsun’da adeta seferberlik ilan edildi. Vali Orhan Tavlı başkanlığında yapılan üst seviye toplantıda, 2025 yaz dönemi öncesi alınacak tedbir ve önlemler masaya yatırıldı. Karadeniz’e kıyısı olan 204 kilometrelik kıyı şeridinde can kayıplarını önlemek için yeni düzenlemeler hayata geçirilecek.
Vali Orhan Tavlı başkanlığında Kıyı Güvenlik Karadeniz Bölge Komutanlığı’na ilişkin Dost Gemisi’nde gerçekleştirilen toplantıya; Büyükşehir Belediye Başkanı Halit Doğan, vali yardımcıları, ilçe kaymakamları ve ilgili kurum müdürleri katıldı. Toplantı sonrası Samsun Valiliğinden yapılan açıklamada, 2024 yılında güncellenen "Suda Boğulma Olaylarına Karşı Alınacak Önlemlere Ait Genelge" ile cankurtaran hizmeti verilen plajlarda uygulanacak kuralların belirlendiği, çeken akıntı riski taşıyan bölgelerin tespit edilerek ihtar levhaları yerleştirildiği bildirildi.
Açıklamada, 204 kilometrelik Samsun kıyı şeridinde 2025 yılı için; 20 km uzunluğunda 10 yüzme alanı, 46,5 km uzunluğunda 18 tehlikeli ve yasak bölge, geriye kalan kıyı kısımlarının ise denize girilmesi önerilmeyen alanlar olarak belirlendiği kaydedildi.
Sahil Güvenlik Karadeniz Bölge Komutanlığı tarafından vilayet genelinde 44 okulda toplam 3 bin 537 öğrenciye "Geleceğin Denizcilerini Bilgilendirme ve Çeken Akıntı" bahisli konferans verildiği, 14-15 Nisan tarihlerinde düzenlenen OKAF’25 Meslek Fuarı’nda da vatandaşların bilgilendirildiği aktarıldı.
Boğulma olaylarının önüne geçilmesi emeliyle ilgili kurumlarla koordineli olarak sürdürülen çalışmalarda, denize girilen saatlerde müdahaleye hazır takımların alanda görevlendirildiği ve tepki müddetinin minimuma indirildiği vurgulandı.
2025 yaz döneminde Büyükşehir Belediyesi tarafından 110 cankurtaran görevlendirileceği, ayrıyeten Çarşamba’da 3, Bafra’da 1, Atakum’da 2 olmak üzere toplam 6 botun, 9 adet ATV’nin, 1 dronun ve 4 kişilik dalış timinin arama kurtarma çalışmalarında misyon alacağı belirtildi.
Samsun kıyılarında toplam 103 ikaz levhası bulunduğu, yüzme ve yasaklı alanlara ilişkin levhaların sistemli denetim edileceği, çeken akıntı görülen noktaların daima güncellenerek cankurtaranlarla paylaşıldığı söz edildi.
Ayrıca, vatandaşların can ve mal güvenliğinin sağlanması hedefiyle, evvelki yıllarda olduğu üzere ağır kullanılan kıyılarda Dalış Emniyet Güvenlik ve Arama Kurtarma Timi (DEGAK) tarafından karadan ve denizden devriye faaliyetlerinin sürdürüleceği kaydedildi.