Erken Seçim Dahil, Her Konu Tartışılıyor..

blank
Bölgenin Sesi Gazetesi tarafından
06 Temmuz, 2015 10:35 tarihinde yayınlandı
A+ A-

Geçtiğimiz cumartesi günü Gazetemiz Bürosuna bir nezaket ziyaretinde bulunan AK Parti Karabük Milletvekili Osman Kahveci “7 Haziran Genel Seçimlerinde,seçmen Siyasi Partilere,kendi aranızda uzlaşın ve Ülkeyi yönetin mesajı verdi.Bu mesajı verirken de AK Partiyi yüzde 41 oy ile Birinci Parti yaparak,AK Partisiz bir harekete izin vermiyorum dedi ve bunu TBMM Başkanı seçiminde gördük.AK Parti Milletvekili Sayın İSMET YILMAZ seçmenin gösterdiği doğrultu da TBMM Başkanı seçildi..” yolunda değerlendirmelerde bulundu. Son günlerde,Karabük gündeminde önemli bir yer edinen KARDEMİR konusunda da görüşlerini açıklayan AK Parti Karabük Milletvekili Osman Kahveci “Özellikle KARDEMİR üzerinde hakim hissedar konumunda olan isimlerle görüşmeler yaptım.Herhangi bir ayrılığın çok kötü sonuçlar verebileceğini kendilerine izah etmeye çalıştım,böyle bir olayın Siyaset Kurumu olarak bizi de zor duruma sokabileceğini anlattım.Kendilerinden yine uyum içinde çalışacakları mesajlarını aldım ve gerçekten sevindim..” Şeklinde bilgiler verdi. AK Parti Karabük Milletvekili Osman Kahveci,bir sorumuz üzerine “Biraz önce de söyledim.Ankara şu an itibarı ile Koalisyon Hükümeti kurmaya,bunu başaramazsa Erken Genel Seçim yapmaya odaklanmış durumdu.Emin olun bunun dışında hiçbir iş ve işlem yapılmıyor denilse yeridir.Bu bakımdan Filyos Limanı olayına Siyasetin belirli bir platforma oturmasından sonra bakabiliriz.Koalisyon Hükümeti kurulacaksa,kurulduktan sonra,eğer bu Hükümet kurulamazsa,zaten Erken Genel Seçim gündeme gelir ki,Filyos Limanı veya başka yatırımları bakma imkanını bulmamız imkansızlaşır.” Gibi görüşler dile getirdi. AK Parti Karabük Milletvekili Osman Kahveci “7 Haziran Genel Seçimlerinden sonra görüldü ki,AK Parti olmadan hiçbir Hükümet kurulamaz,TBMM zemininde AK Parti olmadan herhangi bir iş ve işlemde bulunma şansı yoktur.O nedenle AK Parti yine belirleyici bir konumdadır.Eğer bir Koalisyon Hükümeti kurulmaz,kurulamazsa,yapılacak bir Erken GENEL Seçime de veya bir Tekrar Genel Seçime de en hazırlıklı Parti AK Partidir.Bunu herkesin görmesi gerek..” ifadelerini de sık/sık tekrarladı

2 Yorum

  1. Egzozdan Ses Geliyor..

    ‘Sizin arabanın çekişinde düşme var. Şöyle buji, platin ayarını filan bir yaptırın. Belki vantilatör kayışı gevşemiş olabilir. Karbüratörü de bir temizleyin. Araba sağa sola da çekiyor. Bir rot balans ayarı da yaptırın’ dedi 7 Haziran’da seçmen. ‘Sizin egzozdan birtakım çatlak sesler geliyor. Bir egzozu da tamir ettirin’ dedi …….Fotoğrafı birileri çekmiş…..Tanıdık geliyor mu???????? Karabük uyuma…..

  2. Mehmet Özcan

    Seçim vaadlerinizin en önemlisi “Filyos projesi”nin bir balon olduğunu Kalkınma bakan yardımcısı Mehmet Ceylan açıkladı…..Dağ fare doğurdu…Eskipazar İhtisas organize sanayi serbest bölgesi tam bir komedi ,kasaba organize sanayisinden öte ne özelliği var….Herşeyi hazır durumda bekleyen “Hava Limanı projesini bir türlü yatırım proğramına almadınız…Niye mi??? Bu proje her şeyiyle harcadığınız rektör hocanın olması mıydı???? Karabük’ün sizler gibi mütahitler birliği partisi AKP’den kurtulması adına bu gerçekleri bir görmesi lazım…

Yeni yorumlara kapalı.

Binalarda yangın sistemi nasıl olmalı, yangınlara nasıl müdahale edilmeli!

blank
blank
Haber Merkezi tarafından
22 Ocak, 2025 19:02 tarihinde yayınlandı
A+ A-

Yangına karşı nasıl önlem alınması gerektiğini anlatan İSG Uzmanı Dr. Rüştü Uçan, 4 katlı veya daha yüksek binalarda yangın tüplerinin, her 25 metrede bir yerleştirilmesi, bu tüplerin yerden 30-40 cm yukarıda, duvara asılı bir şekilde bulunması gerektiğini kaydetti. 

Yangın söndürme tüplerinden kaçış yollarına kadar birçok kritik detaya dikkat çeken Uçan, “Her binada en az iki yangın merdiveni bulunması gereklidir. Katlarda kat planı yer almalı. Bu plan, her kattaki kişilerin nasıl tahliye olacağını ve hangi yollardan kurtulacaklarını göstermeli.” diye konuştu. 

4 katlı ve üzeri binalarda yangın önlemlerin zorunlu olduğunu ifade eden Dr. Uçan, “Yangın anında tüm bu sistemlerin eksiksiz çalışması şart.” dedi.

Üsküdar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi İş Sağlığı ve Güvenliği Bölüm Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Rüştü Uçan, yangına karşı nasıl önlem alınması gerektiğini anlattı.

Koridor uzunluğu 25 metreyi geçiyorsa, 2 veya 3 tüp yerleştirilebilir

Bir binada yangına karşı nasıl önlem alınması gerektiğine işaret eden Dr. Öğr. Üyesi Rüştü Uçan, “Öncelikle, 4 katlı veya daha yüksek binalarda alınması gereken yangın önlemlerine bir örnek üzerinden bakalım. İlk olarak, binalarda yangın tüplerinin bulunması gerekiyor. Yangın tüpleri, her 25 metrede bir yerleştirilmelidir. Bu tüpler, yerden 30-40 cm yukarıda, duvara asılı bir şekilde bulunmalıdır ve düzenli aralıklarla kontrol edilmelidir. Eğer koridor uzunluğu 25 metreyi geçiyorsa, 2 veya 3 tüp yerleştirilebilir. Bu durum, binanın büyüklüğüne ve yapısına bağlı olarak değişiklik gösterebilir.” dedi.

Her binada en az iki yangın merdiveni bulunması gerekli

Yangın merdivenlerinin önemine dikkat çeken Uçan, “Her binada en az iki yangın merdiveni bulunması gereklidir. Binanın büyüklüğüne bağlı olarak bu sayı artabilir; örneğin, bazı binalarda üç yangın merdiveni bulunabilir. Katlarda kat planı yer almalı. Bu plan, her kattaki kişilerin nasıl tahliye olacağını ve hangi yollardan kurtulacaklarını göstermeli. Bir binaya, otele ya da hastaneye gittiğimizde bu tür bilgilendirmeleri mutlaka incelemeliyiz. Bu bilgiler, yangın anında nasıl hareket edeceğimizi bilmemiz açısından oldukça önemlidir.” diye konuştu.

Acil yardım butonu ve yangın dolabı bulunmalı!

Acil durum butonuna da dikkat çeken Dr. Öğr. Üyesi Rüştü Uçan, şöyle devam etti:

“Bu buton kırılarak yangın başladığına dair uyarı verilmeli. Bu uyarı, yüksek sesle duyulabilir ve böylece hızlı bir şekilde harekete geçilmiş olur. Türkiye’deki en büyük sorunlardan biri de olay anında, özellikle karanlıkta, bu tür talimatları okumanın mümkün olmaması. Acil çıkış ışığı olmalı ve elektrikler kesildiği anda akü, jeneratör, batarya…gibi sistemlerle beslenerek çıkış yönünü göstermeli. Binalarda yangın dolabı bulunmalı. Yangın dolabının içinde genellikle 25 metre uzunluğunda bir alana erişim sağlayan hortum olmalı.”

Yangın merdivenlerinin bulunduğu alanlara eşya konulmamalı

Yangın merdivenlerinin kapısının kilitli olmamasının önemine vurgu yapan Dr. Öğr. Üyesi Rüştü Uçan, “Yangın merdivenleri binanın dışında çelikten yapılmış olabilir ya da içeride konumlandırılmış olabilir. Bu merdivenler, acil durumlarda insanların tahliye edilmesi için çok önemlidir. Ancak ne yazık ki apartmanlarda yangın merdivenlerinin bulunduğu alanlara eşya koyuluyor. Bu kesinlikle yapılmamalıdır. Yangın planının uygulandığı bu alanlar tamamen boş bırakılmalıdır, çünkü kaçış anında bu eşyalar ciddi engeller oluşturabilir. Ayrıca her katta, o katın kaçıncı kat olduğunu belirten bir işaret bulunmalıdır.” dedi.

Fıskiye sistemleri ve duman dedektörleri erken müdahale için kritik!

Normal apartmanlarda sprink (fıskiye) sistemlerinin gerekmeyebileceğini ancak birçok kişinin bulunduğu binalarda sprinklerin de olması gerektiğini kaydeden Dr. Öğr. Üyesi Rüştü Uçan, “Yangın anında alarm devreye girdiğinde ya da duman algılandığında bu sistemler otomatik olarak çalışır. İçlerindeki cam bir güvenlik mekanizmasıyla kırılır ve su püskürterek yangını bastırır. Bu sayede yangının yayılması önlenmiş olur. Bu sistemler, yangın güvenliği açısından oldukça önemlidir. Duman dedektörü de olmalıdır. Bu dedektörler, dumanı algıladığı anda alarm veriyor ve sistem devreye giriyor. Bu da yangın anında erken müdahale için kritik bir role sahip.” şeklinde konuştu.

Düzenli kontrol ve bakım şart!

Yangın pompasının aylık olarak test edilmesi ve yılda bir kez kapsamlı bakımdan geçirilmesi, yangın algılama sisitemlerinde duman ve ısı sensörlerinin 6 ayda bir kontrol edilmesi ve gerektiğinde kalibrasyon yapılması, yangın alarm panosunun da aylık olarak kontrol edilerek sistemin çalışır durumda olduğunun raporlanması gerektiğini de kaydeden Dr. Öğr. Üyesi Rüştü Uçan, sprink sistemlerinin yılda bir kez uzman ekiplerce kontrol edilerek test edilmesi gerektiğini ve kaçış yolları ile merdivenlerin de haftalık olarak denetlenmesi, kapıların açık ve engellerden arındırılmış olduğundan emin olunmasının önemini vurguladı.

Jeneratör devreye girerek yangın pompaları hemen çalışmalı!

Yangına müdahalede yangın pompalarının çok önemli olduğunu vurgulayan Uçan, “Yangın söndürme ve elektrik kesintisi durumunda hızlıca jeneratör devreye giriyor. Pompa fıskiyelerden yangın alanına su püskürtüyor. Elektriğin kesilmesiyle sistemin çalışmaması söz konusu olmamalı. Elektrikli jeneratörü yedekleyen dizel yakıtlı sistemler olmalı. Zaten yangın anında güvenlik protokolleri gereği elektrikler otomatik olarak kesiliyor. Elektrik kesildiği anda jeneratör devreye giriyor ve yangın pompaları hemen çalışmaya başlıyor. Büyük binalarda çok büyük su depoları bulunuyor. Bu depolarda yangın durumunda kullanılmak üzere özel bir alan var. Depolardaki su tamamen bitse bile, yangına özel ayrılan su miktarı bu durumu telafi ediyor. Bu sistemler, suyun kesintisiz bir şekilde kullanılmasını sağlıyor. Sprink sistemi çalışmaya başladığında, yangını bastırmak için su püskürtüyor. Ayrıca itfaiye ekipleri geldiğinde bu sistemler, itfaiyeye de destek sağlıyor.” dedi.

Tatbikatlar önemli!

Dr. Uçan belirli periyotlarda tatbikatların da çok önemli olduğunu söyledi ve sistem denetim periyotlarını şu şekilde ifade etti:

Sprink Sistemleri:

Sprink sistemleri yılda bir kez uzman ekiplerce kontrol edilmeli ve test edilmelidir.

Yangın Pompa Grubu:

Yangın pompaları aylık olarak test edilmeli, yılda bir kez kapsamlı bakımdan geçirilmeli.

Yangın Algılama Sistemi:

Duman ve ısı sensörleri 6 ayda 1 kontrol edilmeli ve gerektiğinde kalibrasyon yapılmalı. Yangın alarm panosu, aylık olarak kontrol edilmeli, sistemin çalışır durumda olduğu raporlanmalı.

Kaçış Yolları ve Merdivenleri:

Haftalık olarak denetlenmeli, kapıların açık ve engellerden arındırılmış olduğundan emin olunmalıdır.

Cevap Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.