Bolu’da 78 bireye mezar olan otel faciasında Grand Kartal Otel’in Müdürü Zeki Yılmaz’ın ifadesi ortaya çıktı.
Bolu Cumhuriyet Başsavcılığınca 21 Ocak’ta Grand Kartal Otel’de çıkan yangına ait yürütülen soruşturma kapsamında 19 kişi tutuklandı. Soruşturma süreci devam ederken Grand Kartal Otel’in Müdürü Zeki Yılmaz’ın ifadesi ortaya çıktı.
Grand Kartal Otel Müdürü Zeki Yılmaz, “Yangın olayı meydana geldiği sırada, Grand Kartal Oteli’nin 9. katında, 9050 numaralı odada kalıyordum. Koridordan sesler duymam üzerine uyandım. Birebir anda resepsiyondan cep telefonum aranarak otelin 4. katında yangın çıktığı haber verildi. Süratli bir halde odadan çıkarak yangın merdivenini kullanıp 4. kata indim. 9. katta odadan çıktığım anda dumanlar vardı lakin yangını şahsen görmedim. 4.kata indiğimde, yangın merdiveninden restoran kısmına inmeye çalıştım. Fakat kapıları açamadığım için konukların kullandığı koridora geçtim. Buradan restoran kısmına geçmek istedim. Lakin dumanın çok ağır olması ve içeride kimseyi görememem sebebiyle 5. kattaki resepsiyon kısmına çıkmayı denedim. İki kere merdivenle çıkmaya çalıştım lakin ağır duman nedeniyle başarılı olamadım. Daha sonra, merdivenlerden 3. kata indim. 3. katta gördüğüm bir küme kalabalığı, 1. katta bulunan kayak odasından çıkmaları için yönlendirdim. Akabinde odaları gezerek kapılara vurdum ve bağırarak insanları uyarmaya çalıştım. Daha sonra kendim de otelden dışarı çıktım. Otel ile ilgili güvenlik ve başka tüm tedbirler, otel sahibi Halit Ergül’ün damadı Buyruk Aras tarafından takip edilmektedir. Ben de bu süreçlerde Buyruk Aras’a yardımcı olmaktayım. Otel sahibi Halit Ergül’ün, bu kontrollerden ve alınan tedbirlerden bilgisi bulunmaktadır. Kelam konusu otelde, Turizm Bakanlığı, İl Özel İdaresi ve İl Tarım Müdürlüğü tertipli olarak kendi alanlarıyla ilgili kontrol yapmaktadır. En son kontrol, 2024 yılının Aralık ayında, dönem açıldıktan birkaç gün sonra Turizm Bakanlığı tarafından gerçekleştirilmiştir. Bu kontrolde, nitelikli bir eksiklik bulunmamıştır. Lakin, engelli odasının olmaması, çamaşırhanede halının bulunması ve kazan dairesinden koku gelmesi nedeniyle kimi eksiklikler tespit edilmiştir. Bunun dışında rastgele bir eksiklik hatırlamıyorum” diye konuştu.
“Otelde yağmurlama sistemi bulunmamaktadır”
Turizm Bakanlığı tarafından yapılan denetimlerde duman sensörü, yangın merdiveni ve yangın hortumlarında sorun tespit edilmediğini belirten Müdür Yılmaz, “Otelde bulunan duman sensörleri, yangın merdivenleri, katlardaki yangın tüpleri ve yangın hortumları, son denetimde Turizm Bakanlığı tarafından incelenmiştir. Bu kontrolde rastgele bir sorun tespit edilmemiştir. Otelde yağmurlama sistemi bulunmamaktadır. Duman sensörleri, yangın tüpleri ve yangın hortumlarından, otelin teknik işçisi olan Hüseyin Bey sorumludur. Şu an soyadını hatırlamıyorum. Yangın merdivenlerinde, afet anında kaçışı engelleyecek rastgele bir eşyanın bulunup bulunmadığını bilmiyorum. Bu tıp materyallerin rutin denetimleri, teknik personel Hüseyin Bey tarafından yapılmaktadır. Bu dönemin başında da bu denetimler gerçekleştirilmiştir. Yangın sırasında, yangın dedektörleri çalışıyordu. Vakit zaman teknik çalışanla birlikte bu kontrolleri yapıyordum. Gösterilen görüntü, otelin 4. katında bulunan restoran kısmına aittir. Görüntüde görülen dumanın çıktığı yer, “show” olarak tabir edilen ve kahvaltılarda omlet ve yumurta üzere yiyeceklerin hazırlandığı alandır. Bu alan, mutfak ve orada çalışan aşçılara aittir. Show alanında, ısıtma ve pişirme süreçleri için kullanılan aygıtlar bulunmaktadır. Bu aygıtların fişlerinin, olağan kaidelerde takılı olmaması gerekir; sadece kullanılacağı vakit fişin takılması gereklidir. Aşçıbaşının olay tarihinde bu alan için kimi görevlendirdiğini bilmiyorum. Meydana gelen yangın olayında, Grand Kartal Otel isimli işletmede alınması gereken önlemler konusunda benim rastgele bir kusurum olup olmadığını bilemiyorum” tabirlerini kullandı.