Reklam
Reklam
Anadolu Ajansı Avatarı
Anadolu Ajansı tarafından
03 Ağustos, 2024 16:52 tarihinde yayınlandı
0

Fotoğraf tutkusuyla 11 yıldır kelebeklerin izini sürüyor

TRABZON (AA) – DUYGU AVUNDUK – Trabzon'da 64 yaşındaki Erdoğan Öğretmen, 11 yıldır il il gezip kelebekleri fotoğraflıyor.

Memur olan Öğretmen, çocukluğunda merak saldığı fotoğrafçılığa 13 yıl önce aldığı fotoğraf makinesiyle başladı.

Doğada çekimler yapan Öğretmen, bir süre sonra makro çekimlere ilgi gösterdi. Kelebek fotoğraflarını beğenen Öğretmen, yaptığı araştırmalar sonucunda zaman içerisinde kendisini geliştirerek 11 yıldır sadece kelebekleri fotoğraflıyor.

Çekim için 20 şehir gezen Öğretmen'in fotoğrafladığı kelebek türleri arasında cengaver, büyük beyaz melek ve vanessa atalanta gibi türler da yer alıyor.

– “Kelebek fotoğrafçılığı çok meşakkatli bir iş”

Erdoğan Öğretmen, AA muhabirine, makro fotoğrafçılığa yöneldikten sonra kelebek çekimlerine ilgi duyduğunu söyledi.

Kelebekleri araştırmaya başladığında Türkiye'de kelebek fotoğrafçılığının yaygın olduğunu gördüğünü anlatan Öğretmen, “Hatta kelebek fotoğraflarıyla alakalı da internet sitesinin olduğunu, biyologlar ve üniversite hocalarımız tarafından araştırmalar yapıldığını öğrendim.” dedi.

Öğretmen, 2013'te kelebek fotoğrafçılığına başladığını vurgulayarak, “Başka şehirlere gidiyoruz, dağ tepe kelebekleri arıyoruz.” diye konuştu.

Kelebek fotoğrafçılığının çok meşakkatli bir iş olduğunu ifade eden Öğretmen, kelebekleri bulabilmek için dağ, mera ve yayla gibi ıssız alanlarda konakladıklarını, sabahın erken saatlerinden itibaren 14 ila 40 derecede uçabilen kelebekleri fotoğraflamak için beklediklerini kaydetti.

Öğretmen, Avrupa kıtasında 480, Türkiye'de ise 415 kelebek türü bulunduğunu aktararak, şöyle konuştu:

“Örneğin Çaykara'nın Haldizen Yaylası'nda bir kelebeğe 'Laz güzel esmesi' ismi verildi. Bu türü Türkiye'nin başka ilinde bulma şansınız yok, sadece Trabzon'da olan bir kelebek. Trabzon'un yaylaları kelebek açısından oldukça zengin ancak yağmur ve sis dolayısıyla fotoğraflamakta zorlanıyoruz. Birkaç yıl önce de Manisa'da Spil Dağı'na gittik, Türkiye kayıtlarına ilk defa giren bir kelebek türü fotoğrafladık.”

– Hedefi sergi açmak ve kitap yayımlamak

Erdoğan Öğretmen, birçok dernek ve yarışmada temsilcilik yaptığını, davet üzerine zaman zaman ilk ve ortaokullarda öğrencilere kelebekleri anlattığını dile getirdi.

Kelebek fotoğraflarını sergilemeyi ve kitap çıkartmak istediğini belirten Öğretmen, şunları kaydetti:

“Araziden eve geldiğimde eve giriş ve fotoğrafları bilgisayara yükleme anımı çok seviyorum.Yaylalara, araziye gittiğimizde hemen kelebek fotoğrafı çekmeye başladığımızda konduğu çiçekte kelebeği görünce inanır mısınız öyle bir heyecanlanıyorum ki deklanşöre basamıyorum. Elim titriyor, makine titriyor, nefes alıp kendime gelip öyle çekmeye başlıyorum.”

Bizi sosyal medyadan takip edin
İhlas Haber Ajansı Avatarı
İhlas Haber Ajansı tarafından
06 Haziran, 2026 04:46 tarihinde yayınlandı
0 0

Karadeniz’deki saldırıda hayatını kaybeden ve yaralanan balıkçılar Kastamonu’ya getirildi

Karadeniz’de saldırıya uğrayan Türk bayraklı balıkçı teknesinde hayatını kaybeden vatandaşın cenazesi ile 4 yaralı, Kastamonu’nun İnebolu ilçesine getirildi.

Kırım’ın batısında, Sivastopol açıklarında saldırıya uğrayan Türk bayraklı “Duru 67” isimli balıkçı teknesindeki 5 kişi yaralandı. Teknedeki yaralılar, yakınlarında bulunan “Burak Kaya” isimli balıkçı teknesine tahliye edildi. Kastamonu’nun İnebolu ilçesi istikametine doğru hareket eden teknedeki yaralılardan biri hayatını kaybetti. Balıkçı teknesinden yapılan yardım çağrısı üzerine Sahil Güvenlik Komutanlığına ait TCGSG-96 gemisi, 4 doktor, 15 UMKE personeli, hemşire ve yardımcı sağlık personelinden oluşan toplam 19 kişilik uzman tıbbi ekiple harekete geçti. İnebolu Limanı’ndan dün saat 12.35’te hareket eden Sahil Güvenlik Komutanlığı gemisi, balıkçı teknesiyle saat 19.20 sıralarında yaklaşık 115 mil açıkta temas kurdu.

Hayatını kaybeden balıkçının cenazesi ve yaralı balıkçılar daha sonra Sahil Güvenlik Komutanlığı gemisine alındı. Yaralılara uzman sağlık ekibi tarafından ilk müdahale ise gemide yapıldı. Dönüşe geçen Sahil Güvenlik Komutanlığı gemisi, saat 03.00 sıralarında Kastamonu’nun İnebolu ilçesindeki İnebolu Limanı’na yanaştı. Gemiden indirilen 4 yaralı, ambulanslarla Kastamonu Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne kaldırıldı. Hayatını kaybeden vatandaşın cenazesi ise cenaze aracıyla morga götürüldü.

Bizi sosyal medyadan takip edin