Genç Şefler, 35 Yaş Altı 3 Şef Yarışması’nda yarışıyor

Genç Şefler, 35 Yaş Altı 3 Şef Yarışması’nda yarışıyor

İhlas Haber Ajansı
Yayın: 30.09.2023 00:00
Paylaş:
A+ A-

İSTANBUL (AA) – Metro Türkiye ana sponsorluğunda, Dude Table tarafından organize edilen 35 Yaş Altı 3 Şef Müsabakası, bu yıl ikinci defa düzenleniyor.

Metro Türkiye'den yapılan açıklamaya nazaran, birinci sefer 2022'de hayata geçirilen “35 Yaş Altı 3 Şef Yarışması”, genç şefleri; mutfakta besin atığını azaltma, sürdürülebilir gereçler kullanma ve daha çevreci mutfak uygulamalarını geliştirme tarafında teşvik etme emeliyle düzenleniyor.

26 Eylül-7 Aralık 2023'te Metro Türkiye ana sponsorluğunda Dude Table tarafından bu yıl ikincisi düzenlenecek olan müsabakada, “Gıdanın Geleceği için Atıksız Mutfak” teması ele alınacak. Müsabaka kapsamında mutfağımızı geleceğe taşıyacak olan 3 genç şef, Metro Türkiye tarafından yurt dışında atıksız mutfak tekniklerini uygulayan öncü şeflerle tanışma fırsatı yakalarken, bu şeflerden sürdürülebilir mutfak üzerine eğitim alacak.

Yarışma, genç şeflerin bu alanda farklı uygulamalar görüp vizyonlarını geliştirmesi için de alan açıyor.

2022’de yarışın kazananı genç şeflerden Şafak Erten’in mutfak şefliğini üstlendiği İsokyo’da gerçekleştirilen yarış lansmanında Metro Türkiye’nin coğrafik işaretli eserlerinin de yer aldığı atığı azaltılmış bir menü sunuldu.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Metro Türkiye Üst Yöneticisi (CEO) Sinem Türüng 35 Yaş Altı 3 Şef Yarışması'nın ana sponsoru olmaktan ve genç yetenekleri teşvik etmekten memnunluk duyduğunu bildirdi.

33 yıldır Türk mutfak kültürünü korumak ve gelecek kuşaklara aktarmak gayesiyle çalışmaları sürdürdüklerini belirten Türüng, “Bu kapsamda Türkiye’nin birinci gastronomi keşif platformu Gastronometro’da yaklaşık 10 yıldır genç şeflere yönelik pek çok atölye çalışması ve seminerler düzenliyor, atıksız mutfak prensiplerini ve sürdürülebilir restoran dönüşümü teşvik etmek için kılavuzlar ve eğitimler hazırlıyoruz.

35 yaş altı 3 şef yarışı ile en büyük gayemiz genç şeflerimizin atıksız mutfak prensiplerini daha da ötesi sürdürülebilir mutfakları sahiplenmesi ve yayması. ’Gıdanın Geleceği için Atıksız Mutfak’’ teması ile gerçekleşecek müsabaka ile hem şeflerimizin öteki genç şeflere ilham verebilmelerine imkan sağlıyoruz hem de atıksız mutfak konusunda farkındalığın artırılmasını amaçlıyoruz.” sözlerini kullandı.

Yarışmayı kazanacak şefleri Türk mutfağının sürdürülebilirlik elçileri olarak göreceklerini aktaran Türüng, , “Sürdürülebilirlik elçilerimiz mutfaklarda atıksızlık, mevsimsellik, yerli eser kullanma pratiklerinin yaygınlaşmasını sağlarken, sürdürülebilir mutfak kültürünün oluşturulması ve geleceğe taşınması yolunda kıymetli adımlar atacaklar. Kazanan şeflerimizin gelişimi için Avrupa’da hazırladığımız özel eğitim ile sürdürülebilirliği mutfaklarında her vakit kullanacaklarına ve kendi ekosistemlerine de ilham vereceklerine inanıyoruz.” değerlendirmesinde bulundu.

– Gastronomi profesyonelleri heyet koltuğunda

Yarışmanın heyeti ise Gastronometro Yöneticisi Maximilian J.W. Thomae, Dude Table Gastronomi Pazarlama Ajansı Lideri Funda İnansal, Gazeteci-Gastronomi Müellifi Ebru Erke, Hodan Kurucu Şefi Çiğdem Seferoğlu, Divan Corporate Executive Şefi Giancarlo Gottardo ve Casa Lavanda Kurucu Şefi Emre Şen’den oluşuyor.

18-35 yaş ortasındaki tüm genç şeflerin iştirakine açık olan müsabakada, adaylar atıksız mutfak prensipleri çerçevesinde ana yemek kategorisinde hazırladıkları yemek tanımlarını www.35yasalti3sef.com adresinden müracaat yaparak 26 Eylül – 6 Kasım'da iletebilecekler.

İletilen tarifler ortasından seçilecek olan 10 aday, heyet üyeleri tarafından gastronomi üzerine aldıkları eğitim, mutfak tecrübesi, atıksız reçetelerdeki yaratıcılık ve teknik, Türk Mutfağı ile olan münasebetleri üzere bir grup kıymetlendirme kriterleri doğrultusunda belirlenecek ve 13 Kasım’da açıklanacak. Bu adaylar hazırladıkları tanımları heyet tadımına sunmak üzere Gastronometro’ya davet edilecek.

2022’de düzenlenen müsabakanın kazanan şefleri ve Gastronometro şeflerinin iştiraki ile 10 adaya müsabaka öncesi 20 Kasım’da diital bir mentorlük seansı düzenlenecek. Gastronometro’da 7 Aralık’ta yarışacak adaylar, 6 Aralık’ta hazırlıklarını yapmak ve gereçlerini tanımak için Metro Türkiye’nin gastrononomi keşif platformu Gastronometro’ya gelecekler.

7 Aralık’ta yarışacak 10 şef; başlangıç, ana yemek ve tatlı olmak üzere 3 yemeği Metro Türkiye’nin önderlik ettiği sürdürülebilir besin projelerinden ilham alarak tasarlayacak.

Türk Mutfağı’nın sürdürülebilirlik elçisi olarak seçilecek 3 şef; lezzet, teknik, sunum, atıksız reçetelerin yaratıcılığı, mahallî ve coğrafik işaretli eser kullanımı, çalışma disiplini ve hijyen krit erine nazaran belirlenecek.

– Metro Türkiye’den genç şeflere Avrupa’da eğitim hakkı

Metro Türkiye, Türk Mutfağı’nda atığı azaltmanın asıl yolunun bu mutfağın geleceği olan genç şeflerin atıksız mutfak pratiklerini ana disiplin haline getirmesinden geçtiğini belirtiyor. “35 Yaş Altı 3 Şef Yarışması” ile Metro Türkiye, atıksız mutfak pratiklerini genç şefler için bir motivasyon haline getirmeyi hedefleyerek, finale kalan 3 genç şefe atıksız mutfak odağında, Avrupa’da eğitim hakkı verecek. Bu eğitimle genç şefler milletlerarası arenada tecrübe kazanırken, tıpkı vakitte yabancı şeflerle de tanışma ve birebirde çalışma bahtı yakalayacak.

Atıksız mutfak prensibiyle hazırladıkları reçeteleri ile heyet karşısına çıkan 10 aday ortasından seçilen 3 şefin isimleri, 7 Aralık’ta Gastronometro’da açıklanacak.

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Safranbolu’da Akılla Durak İlgi Gördü

Yayın: 10.05.2024 14:56
Paylaş:
A+ A-

Safranbolu Belediyesi Fen İşleri Müdürlüğü, şehrin modernizasyonunu sağlamak ve vatandaşlara daha iyi bir ulaşım deneyimi sunmak amacıyla akıllı durakları hayata geçirdi.

Safranbolu Belediyesi Fen İşleri Müdürlüğü, atölyelerinde üretimini yaptığı konsept durakların ardından şimdi de akıllı durak üretimine başladı. Üretilen ilk akıllı durağın kent merkezinde yerini almasının ardından vatandaşlar tarafından büyük ilgi gördü.

Safranbolu Belediyesi dört bir koldan üretim yaparak Safranbolu halkına hizmet kazandırma projelerine devam ediyor. Şehrin dokusuna uygun olarak üretilen ve mahallelerde yerini alan konsept durakların ardından şimdi de kollar akıllı durak üretimleri için sıvandı. Çelik konstrüksiyon temelli olarak ilk üretimi yapılan dört tarafı kapalı akıllı durak kent merkezinde bulunan otobüs duraklarında yerini aldı. İçerisinde bulunan klima, akıllı cihazlar şarj istasyonu, kent kart dolum noktası, sensörlü kapı ile oluşturulan akıllı durak sayesinde, vatandaşlar bekleme süresini rahat bir şekilde geçirirken hem şehir içi ulaşımı daha konforlu bir şekilde gerçekleştirebiliyor hem de akıllı teknolojinin imkânlarından faydalanabiliyor. Akıllı duraklar ayrıca entegre bilgi ekranlarına sahip. Bu ekranlar aracılığıyla, güzergâh bilgileri, hava durumu, toplu taşıma araçlarının hareket saatleri ve şehirdeki etkinlikler gibi önemli bilgilere erişim sağlanabiliyor. Böylece, vatandaşlar beklerken zamanlarını daha verimli bir şekilde geçirebiliyor ve güncel bilgilere kolayca ulaşabiliyorlar.

Safranbolu Belediyesi’nin bu yenilikçi adımı, şehrin modernizasyonuna önemli bir katkı sağlarken, aynı zamanda vatandaşların günlük yaşamlarını kolaylaştırıyor. Safranbolu Belediyesi İşletme Müdürü Kurutuluş Çavuş Fen İşleri Müdürlüğü atölyelerinde üretilen akıllı duraklar sayesinde teknolojinin toplumsal faydaya nasıl dönüştürülebileceğini gösteren bir örnek oluşturduklarını belirtti. Çavuş, halkın en iyi imkanlara sahip olması için Safranbolu Belediye Başkanı Mimar Elif Köse öncülüğünde çalışmalarına aralıksız devam edeceklerini söyledi.