Giresun’da "pamuk ve yün kabartmacılığı" olarak bilinen klasik hallaçlık mesleğinin son temsilcilerinden biri olan 67 yaşındaki Bilal Yayla, 14 yaşında başladığı mesleğini yarım asrı aşkın müddettir sürdürüyor. Yayla, vakitle unutulan mesleğin son yıllarda yün ve pamuğa dönüşle yine canlansa da yetişen ustanın da kalmadığını söyledi.
Mesleği "Bırakmak istesem de meslek beni bırakmadı" diyen Bilal Yayla, mesleğe küçük yaşta başladığını belirterek, "Altmış yedi yaşındayım. 14 yaşında başladım bu işe. Babam beni okutmadı, yorgancıya çırak verdi. Ben bırakmak istedim ancak meslek beni bırakmadı. Hâlâ devam ediyorum. Allah razı olsun, nasibimiz bu formda geldi" dedi.
Meslek klasik olsa da teknolojiden faydalanılıyor
Eskiden el ile yapılan hallaçlık işlerinin artık makine yardımıyla kolaylaştığını lisana getiren Yayla, mesleğin geleceği konusunda ise telaşlarını lisana getirerek,"Eskiden elde hallaçlıyorduk, artık makinesi çıktı, işimiz kolaylaştı. Ancak çırak yetişmiyor. Bizden sonra kimse yok. ‘Hocam beni yetiştirin, bu işi öğreneyim, ekmek yerim’ diyen yok. Biz kaldık sadece" diyerek mesleğin unutulma tehlikesine dikkat çekti.
Yün ve pamuk yorgan daha sağlıklı
Bilal Yayla, pamuk ve yün yorganların sıhhate yararlarına da dikkat çekerek, "Yün yorganlar kışın sıcak, yazın serin fiyat. Ayrıyeten yün yorganlar yorgunluğu da alır. Günümüzde beşerler ne kadar uyursa uyusun hala yorgun ve uykusunu alamıyorsa bunun en önemli nedeni yatak ve yorganların yün olmayışıdır. Yün yatak ve yorganda yatanlar daha dinç ve sağlıklıdır. Yalnızca yaz periyotlarında yünü boşaltıp hallaçlayıp tekrar doldurmak gerekiyor. Bu da bizim işimiz oluyor" dedi.
Ortopedik yataklar ve elyaf yorganların yaygınlaşmasının işlerini olumsuz etkilediğini de vurgulayan Yayla, son yıllarda yün ve pamuklu eserlere yine bir yöneliş olduğunu, bunun da mesleği ayakta tuttuğunu söyledi.