Anadolu Ajansı tarafından
03 Mayıs, 2024 16:24 tarihinde yayınlandı
A+ A-

“Girişimci Kadın Gücü” projesinin ikinci fazı başladı

İSTANBUL (AA) – Türk İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) ve İş Bankası işbirliğiyle hayata geçirilen "Girişimde Kadın Gücü" projesinin ikinci fazının başladığı duyuruldu.

TÜRKONFED ve İş Bankası tarafından yapılan açıklamaya göre, girişimci kadınların değişen ve dijitalleşen dünyada iş geliştirme süreçlerine daha hızlı ayak uydurmalarına destek olmak amacıyla düzenlenen ve 2024-2026 dönemini kapsayan projenin ikinci fazının açılış etkinliği İstanbul İş Kuleleri'nde gerçekleştirildi.

Törene katılanlar arasında, TÜRKONFED Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Sönmez, TÜRKONFED Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve İş Dünyasında Kadın Komisyonu (İDK) Başkanı Prof. Dr. Yasemin Açık, İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı Sezgin Yılmaz ve kadın derneklerinden temsilciler yer aldı.

Açıklamada törende yaptığı konuşmaya yer verilen Açık, projenin temel amacının toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması ve kadınların iş dünyasında daha aktif roller almasını teşvik etmek olduğunu vurguladı.

Açık, "TÜRKONFED olarak güçlü Türkiye Hayalimizi gerçekleştirmek için kadın odağında kapsayıcı iş birlikleri, projeler, eğitim ve mentörlük çalışmaları sürdürerek değer yaratıyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

Toplumsal cinsiyet ve fırsat eşitliğini temel almayan bir girişimcilik ekosisteminin sürdürülebilir kalkınmaya ve topluma katkı sunmasının mümkün olmadığını ifade eden Açık, şöyle devam etti:

"Dünyada girişimci kadın oranı yüzde 35 seviyesindeyken ülkemizde bu oran yüzde 14. Öte yandan 2023 yılı Küresel Cinsiyet Eşitsizliği Endeksi'nde 146 ülke arasında 129'uncu sırada yer alıyoruz. Yapılan uluslararası araştırmalar, kadınların yenilikçi ve yaratıcı özellikleri ile girişimci ruhlarının istihdama ve ekonomiye çarpan etkisi yarattığını gösteriyor. Biz de bir kadının hayatına dokunan her değerin büyük bir çarpan etkisi oluşturacağına yürekten inanıyoruz. Proje ortağımız Türkiye İş Bankası'na ve projeye 2021 yılında verdiği destek için Birleşmiş Milletler Toplumsal Cinsiyet Eşitliği ve Kadının Güçlenmesi Birimi’ne (UN Women) teşekkür ediyoruz."

Yılmaz ise, projede ilk dönem elde edilen başarıların artırılmasını hedeflediklerini kaydederek, "2023 yıl sonu itibarıyla projemiz ile toplam 5 bin 43 girişimci ve girişimci adayı kadına erişmenin, onların belki de desteğe en çok ihtiyaç duydukları alanlardaki ihtiyaçlarının giderilmesinde rol almanın mutluluğunu yaşıyoruz. Önümüzdeki 2 yıllık yeni dönemde de ülkemiz genelinde girişimci kadınların başarı hikayelerini oluştururken onlara yol arkadaşlığı yapacak olmanın heyecanını duyuyoruz. Beraber başladığımız bu yolculukta, alanında uzman mentörlerimiz ile 100 girişimci kadına mentörlük desteği sunacağız." ifadelerini kullandı.

Açılış konuşmalarının ardından İş Bankası KOBİ ve İşletme Bankacılığı Pazarlama Bölüm Müdürü Özge Küllah Kurtuluş'un moderatörlüğünde düzenlenen "Geleceğe İlham Veren Kadınlar" paneli düzenlendi.

Panelde, Systemair Türkiye Genel Müdürü Ayça Eroğlu ve HiVa Atelier Kurucu Ortağı Dilara Ertan Çevik girişimcilik deneyimlerini paylaştı.

Projenin ikinci fazında, 6 bin 500 girişimci ve girişimci adayı kadına ulaşılması hedefleniyor. Eğitimler, mentörlük programları ve çeşitli desteklerle donatılan bu yeni dönem, girişimci kadınların iş dünyasında daha etkin ve başarılı olmalarını sağlamayı amaçlıyor. Etkinlik, girişimci kadınlar arasında iletişim köprüsünün güçlendirilmesi ve onların başarılarına destek olmayı da hedefliyor.

blank
İhlas Haber Ajansı tarafından
02 Nisan, 2025 13:02 tarihinde yayınlandı
A+ A-

‘Ekran maruziyeti otizmli çocuklarda semptomları şiddetlendirebilir’

Son vakitlerde otizm ve ekran mühleti ortasında bir alaka olabileceğine dair güçlü çalışmalar olduğunun altını çizen Psikolog Ozan Yazıcı, "Ekran maruziyetinin, otizm tanısı almış çocuklarda semptomları daha şiddetli kılabileceği ve gelişimi olumsuz etkileyebileceğini de göz önünde bulundurmamız gerekir. Bu senaryoda birincil bakımverenlere epey fazla misyon düşüyor" dedi.

Liv Sağlıklı Ömür Merkezi Psikoloji Kliniği’nden Psikolog Ozan Yazıcı, 2 Nisan Dünya Otizm Günü hasebiyle bilgilendirmede bulundu. Otizm spektrum bozukluğunun hafifçe şiddetliye farklı seviyelerde görülebilecek; toplumsal etkileşim, sonlu ilgi, tekrarlayan davranışlar ve irtibat kanallarında kendini gösteren, sorun çözme ve bilişsel esneklik bahislerinde sorun oluşturabilecek nöro-gelişimsel bir bozukluk olduğunun altını çizen Psikolog Ozan Yazıcı, ebeveynlere dikkat etmeleri gerekenler hakkında açıklamalarda bulundu.

"1.5 yaşa kadar göz teması kurmuyorsa dikkat"
Psikolog Ozan Yazıcı, "Otizmde kalıplaşmış ve tekrarlayan davranışlar, toplumsal marifetlerde düşüklük yahut seçici olarak etkileşim ve bağlantı kurma, değişime karşı yüksek direnç, dürtüsel davranışlar, favori objeler ve objelere çok bağlılık, göz temasından kaçınma, uyaranlara karşı hassaslık (özellikle ses), takıntılılık durumu üzere semptomlar görülebilir. Rutinlerine çok bağlıdırlar, rutin karşısında değişimde agresyon ve öfke nöbetlerine rastlamak mümkündür. Bilhassa 0-1.5 yaş aralığında göz teması kurma ve ismine reaksiyon verme üzere hünerlerinin gözlemlenmesi değerlidir. Şayet bu marifetler yoksa ve zorluk çekiliyorsa, bir uzmandan dayanak alarak gerekli incelemeleri yaptırmakta yarar vardır" tabirlerini kullandı.

"Ekran maruziyeti çocukları olumsuz etkiliyor"
Son vakitlerde yapılan ve otizm ve ekran mühleti ortasındaki alakayla ilgili bulguları ortaya koyan çalışmalarda; otizm ve ekran mühleti ortasında bir bağ olabileceğine dair güçlü çalışmalar olduğunun altını çizen Psikolog Ozan Yazıcı, şunları söyledi:
"Ekran maruziyetinin; dikkat, lisan gelişimi, hayal gücü ve toplumsal bağlantılar konusunda çocukları olumsuz etkileyebileceği ve otizm gibisi, bilhassa toplumsal etkileşim ve irtibat kurma konusunda problemler oluşturabileceği düşünülmektedir. 0-3.5 yaş ortası lisan gelişimi için epeyce kıymetli ve kritik periyotlardır, ekran maruziyetine öbür yaşlarda olduğu üzere erken devirlerde de çok fazla dikkat etmeliyiz. Birebir vakitte ekran maruziyetinin, otizm tanısı almış çocuklarda semptomları daha şiddetli kılabileceği ve gelişimi olumsuz etkileyebileceğini de göz önünde bulundurmamız gerekir. Bu senaryoda birincil bakımverenlere hayli fazla vazife düşüyor. Öncelikle çocuğun gelişim periyotlarını takip etmekle başlayabiliriz; göz teması, emekleme, ismine reaksiyon verme, sözler çıkarma, gereksinimini söz edebilme, daha ileri yaşlara yanlışsız; yürüme, cümle kurma, soru sorma, oyun kurma, oyuncak seçimleri ve dikkatini nasıl yönlendirdiği, akranlarıyla etkileşimi ve irtibatı vb. üzere."

"Ekran mühleti konusunda hudutlar olmalı"
Ekran müddeti konusunda birtakım hudutlar olması gerektiğini işaret eden Psikolog Yazıcı, "Ekran süresi konusunda sınırlılıkları belirleme, dengeli olma, oyun kurması için teşvik etme, müsait olunan vakitlerde açık alanda vakit geçirmesini sağlama, akranlarıyla irtibat kurabileceği alanlar oluşturma, öykü okuma yahut masal anlatma, sportif etkinliklere ilgisini ölçme vb. üzere izlenebilecek yollar vardır. Bazen tek başınıza bu süreci yönetmek sıkıntı olabilir, izleyeceğiniz yol konusunda başınız karışık olabilir yahut hususla ilgili eğitime muhtaçlık duyuyor olabilirsiniz; bunlar pek olağandır ve dışsal kaynaklarımızı kullanmamız için bir iletidir. Şayet süreç içerisinde baş etmekte zorlanır ve takviyeye gereksinim duyarsanız lütfen bir uzmanla irtibata geçiniz" diye konuştu.

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.