Reklam
Reklam
İhlas Haber Ajansı Avatarı
İhlas Haber Ajansı tarafından
03 Temmuz, 2025 17:53 tarihinde yayınlandı
0

Gümüşhane’de 10 bin kırmızı benekli alabalık doğaya salındı

Torul ilçesindeki Çit Deresi mevkiinde 10 bin kırmızı benekli alabalık tabiatla buluşturuldu.

Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından gen kaynaklarının korunması, yerli cinslerin tanıtılması ve farkındalığın artırılması hedefiyle yürütülen proje dahilinde, doğal ortamından alınarak üretilen kırmızı benekli alabalıklar yine doğal hayat alanlarına salınıyor. Bu kapsamda Torul ilçesine bağlı Çit Deresi mevkiinde düzenlenen alabalık salımı programına Gümüşhane Valisi Aydın Baruş, Torul Kaymakamı Koray Çelik, Tabiat Muhafaza ve Ulusal Parklar yetkilileri katıldı. Aktiflikte 10 bin adet kırmızı benekli alabalık doğal hayatına bırakıldı.

“Kaçak avcılık yapanları ihbar edin”

Programda konuşan Gümüşhane Valisi Aydın Baruş, kırmızı benekli alabalıkların doğal habitatta büyüyerek varlığını sürdürebildiğini belirterek, bilinçsiz ve yasak avcılığın önlenmesi gerektiğini vurguladı. Vali Baruş, “Bu bıraktığımız yavrular doğal habitat içerisinde varlıklarını sürdürerek kıymetli büyüklüklere ulaşıyor. Ve bu büyüklüğe ulaştığı takdirde de varlığını devam ettirme bahtı daha fazla artıyor. Bilinçsiz avcılıktan uzak durmamız lazım. Yani derelerde bir kadro ekipmanlar kullanarak balıkları katletmek, toplu avcılık yapmak bunlar yasak yöntemler. Yalnızca olta balıkçılığına müsaade veriliyor. Olta balıkçılığında da yalnızca şahsî gereksinimimiz için bunlara müsaade veriliyor. Onun dışında ticari bir maksatla bunu yapmak yasak. Biz istiyoruz ki derelerimiz daima kırmızı benekli alabalıklarla dolsun. Fakat bunu yapmamız için de vatandaşlarımızın şuurlu olması lazım. Kaçak avcılık yapanlara, bu formda yasak avlanma tarzı uygulayanlara lütfen 112 Acil Davet Merkezi’ne, jandarmaya ihbar etsinler. Tabiat Müdafaa Ulusal Parklar Müdürlüğü’müze ihbar etsinler. Gerekli müdahaleleri yapacağız. Tabiatımızı hoş bir formda korursak buradaki endemik hayatta canlı bir formda varlığını devam ettirecektir” dedi.

Öte yandan Tabiat Müdafaa ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen proje kapsamında, Gümüşhane genelinde Çit, Dağdibi ve Balahor derelerinden alınan anaç balıklar kullanılarak yavru üretimi gerçekleştiriliyor. Üretilen kırmızı benekli alabalıklar tekrar bu derelere salınarak doğal döngü destekleniyor. 2012-2023 yılları ortasında kent genelinde toplam 332 bin adet kırmızı benekli alabalık tabiata bırakılırken, 2024 yılında 30 bin adet, 2025 yılı için ise 20 bin adet balığın tabiata salınması planlanıyor.

Bizi sosyal medyadan takip edin
İhlas Haber Ajansı Avatarı
İhlas Haber Ajansı tarafından
05 Haziran, 2026 21:56 tarihinde yayınlandı
0 0

Kastamonu’da 102 adet kaçak cep telefonu ele geçirildi

Kastamonu’nun Daday ilçesinde polis ekiplerince bir araçta yapılan aramada 102 adet gümrük kaçağı cep telefonu ele geçirildi.

Edinilen bilgiye göre, Kastamonu Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ile Daday İlçe Emniyet Amirliği ekiplerince, Daday ilçesinde durdurulan bir araçta arama yapıldı. Aramada, 102 adet gümrük kaçağı, kayıt dışı ve faturasız cep telefonu ele geçirildi. Olayla ilgili gözaltına alınan şüpheli şahıs hakkında adli işlem başlatıldı.

Bizi sosyal medyadan takip edin