Bölgenin Sesi Gazetesi tarafından
19 Aralık, 2020 22:19 tarihinde yayınlandı
A+ A-

Hadrianaupolis Antik Kenti’nde Yeni Eserler Ortaya Çıktı

17 yıl önce kazı çalışmalarına başlanan, bugüne kadar yüzde 5’i ortaya çıkarılan ve "Karadeniz’in Zeugması" olarak adlandırılan Karabük’ün Eskipazar ilçesindeki 5 bin 500 yıllık Hadrianaupolis Antik Kenti’nde ulaşılan bir mezarda, 1800 yıllık ölü hediyeleri bulundu. Eskipazar ilçesinin 3 kilometre doğusunda bulunan Hadrianaupolis Antik Kenti’nde 2003’te başlatılan kazı çalışmaları Karabük Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Ersin Çelikbaş’ın koordinatörlüğünde sürdürülüyor. Antik kente at, boğa, fil, panter, geyik, tavus kuşu gibi birçok hayvanın tasvir edildiği mozaikler yer alıyor. 12 kilometrekare alanı içine alan bölgede iki hamam, iki kilise yapısı, bir savunma yapısı, kaya mezarları, tiyatro, bir kemerli ve kubbeli yapı, anıtsal kültik niş, sur, villa, diğer anıtsal binalar ile bazı kült alanları gibi 14 dağınık kamu ve diğer tür yapılar yer alıyor. Antik kentteki kazı çalışmalarında ayrıca kaya mezarı içinde iskeletler, antik döneme ait para, kemik toka ve bir unguentarium (gözyaşı şişesi), 2. yüzyıla ait mezar, 1800 yıllık adak levhası gün yüzüne çıkarıldı. "Bölgenin tarihini aydınlatmasına yönelik ortaya çıkan veriler bizi çok şaşırtıyor" Kazı Başkanı Ersin Çelikbaş, Hadrianapolis Antik kentin kendilerini şaşırtmaya devam etiğini söyledi. Antik kenti kazdıkça buluntulardan ziyade bu bölgenin bilinmeyen tarihini aydınlatmanın kendilerini çok şaşırttığını kaydeden Çelikbaş, “2018 başlattığımız ve bu yılda devam ettiğimiz nekropolde mezar buluntularımız devam ediyor. Bunların içinde sikkeler, kadına ait olduğunu düşündüğümüz ölü ve mezar hediyeleri var. Bunlarda bu bölgede ilk gördüğümüz şeyler. Bu buluntulara daha önceki kazılarda hiç karşılaşmadık. Biz aslında yapmış olduğumuz çalışmalarla küçük buluntular bularak şaşırtmaktan ziyade bölgenin tarihini aydınlatmasına yönelik ortaya çıkan veriler bizi çok şaşırtıyor” dedi. Çelikbaş, 17 yıldır süren kazı çalışmalarında Hadrianapolis Antik Kent'in yüzde 5’i bile olmadığını da sözlerine ekleyerek, “Ortaya çıkardığımızı mimari yapıları koruyarak insanların hizmetine sunmamız gerekiyor” ifadelerini kullandı.
Bizi sosyal medyadan takip edin

Yorumlar

  1. Gönderen

    %5’i 17 senede kazıldıysa tamamı 340 yılda biter. Tabi yeni buluntular ile kazı alanı genişlemezse. Allah Ersün hocaya uzun ömürler versin. 🙂

    Definecileri bir süre eğitip, gözetim altında kazı alanına salıverseler ve bulacakları eserlerler devlet tarafından satın alınacağı söylense, kazı bir iki senede biter…..

    340 yıl kazı yapılıncaya kadar şimdiki Eskipazar ve Karabük de antik şehire dönüşür….

    Kazılara definecileri de dahil edecek yeni bir kazı yöntemi ve yönetimi geliştirilmeli. Böylece kazılar daha yaygın ve hızlı yapılabilir. Olay devletin kontrolünde kalacağından tahribat ve kaçakçılığın da önüne geçilmiş olunur….

    Şindiki ruhsatlı kazı yöntemi hem kaçağa hem de tahribata sebeb oluyor. Vatandaş birşey bulamazsa iflas ediyor.
    Bu yüzden insanlar kaçağa yöneliyor ve tahtibata sebeb oluyorlar, kaçakçı duruma düşüp devletin kolluk güçlerini, adliyeleri, müzelerini ve cezaevlerini meşgul ederlerken kendileri de cezalar alıyorlar. Ülkenin tarihi eserleri ya tahrip oluyor yada yok pahasına yurt dışına çıkartılıyor….

Yeni yorumlara kapalı.

blank
İhlas Haber Ajansı tarafından
11 Mayıs, 2025 10:52 tarihinde yayınlandı
A+ A-

Samsun’da Engelliler Haftası renkli etkinliklerle kutlandı

Samsun’da Engelliler Haftası çerçevesinde yapılan etkinlikler renkli anlara sahne oldu. Engelliler çalınan müziklerle kurtlarını döktü.
10-16 Mayıs Engelliler Haftası aktiflikleri ‘farkındalık yürüyüşü’ ile başladı. Tütün İskelesi’nde başlayan yürüyüş, Atatürk Anıtı’na kadar devam etti. Ardından anıtta merasim, düzenlendi. Burada çelenklerin sunumundan sonra hürmet duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı okundu. Anıttaki merasimde konuşan Down Sendromlu Çocuklar ve Aileleri Eğitim Dayanışma Derneği (Down Çed) Başkanı Ulviye Demirci, "Engelli bireylerin başka bireylerle eşit koşullarda hayat sürdürebilmelerine dikkat çekmek maksadıyla Birleşmiş Milletler’e üye 156 ülkede eş vakitli olarak farkındalık çalışmaları yapılmaktadır. Engelli bireylerin toplumsal ömrün her alanına faal katılmalarını sağlamak herkesin vazifesidir. Engelli bireylerde topluma yarar sağlayabilecek potansiyele sahiptir. Toplumun her bölümün hassaslığına gereksinimlerine vardır. Memnun bir toplum inşa etmek farklılıkları kabul etmekle olur" dedi.

"9 bin 312 engellimize meskende bakım hizmeti"
Aile ve Toplumsal Hizmetler Vilayet Müdür Yardımcısı Necmettin Aygün ise "Aile ve Sosyal Hizmet İl Müdürlüğü olarak bin 125 engellimize yaşlı bakım hizmeti, 9 bin 312 engellimize meskende bakım hizmeti, kimlik kartı olarak 31 bin 462 engellimize kimlik kartlarımızı ulaştırdık. Erişebilir bir hayat herkesin hakkıdır. Bu alandaki çalışmalarımızı karalılıkla sürdürmekteyiz. Bu bahiste kat edilmesi gereken aralar olduğunu da farkındayız" diye konuştu.

Oyun havası oynadılar
Anıttaki merasimin akabinde Cumhuriyet Meydanı’na geçildi. Burada çalınan müziklerle engelliler oyun havaları oynadı, halk oyunları şovları sundu. Ayrıyeten kurulan stantlarda el emeği eserler satışa sunuldu. Etkinliklere Samsun Vali Yardımcısı Vekili/Canik Kaymakamı Gurur Aydın da katıldı.

Bizi sosyal medyadan takip edin

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.