İl Tarım ve Orman Müdürlüğü: “Yağan kara güvenme, kokarcaya aman verme”

İhlas Haber Ajansı tarafından
06 Mart, 2025 21:10 tarihinde yayınlandı
A+ A-

Samsun Vilayet Tarım ve Orman Müdürlüğü, "Yağan kara güvenme, kahverengi kokarcaya aman verme" ikazında bulundu.
İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, kahverengi kokarcayla ilgili açıklama yaptı. Kahverengi kokarcayla çabanın devam ettiği belirtilen açıklamada, "İlimiz ziraî üretiminde başta fındık olmak üzere birçok eserde kıymetli ölçüde randıman ve kalite kayıpları meydana getirme riski olan, tahripkâr, istilacı ve polifag bir ziyanlı olan kahverengi kokarca ile çaba; bakanlığımız ‘Kahverengi Kokarca İle Çaba Hareket Planı’ yeterince; 2025 Yılı Bitki Sıhhati Uygulama Programı kapsamında Entegre Çaba Prensipleri doğrultusunda Kahverengi Kokarca Teknik Talimatına nazaran devam etmektedir. 2017 yılında birinci sefer Terme ilçesinden vilayetimize giriş yapan, 2023 yılı Temmuz-Ağustos aylarında popülasyon artışının Terme-Çarşamba ilçelerinde birtakım lokasyonlarda ekonomik olarak eserde ziyana yol açtığı, 2024 yılında ise popülasyonun artarak devam ettiği, bu süreçte ise il/ilçe tarım orman müdürlüklerimizin ikaz ve ikazlarını dikkate alarak uygulayan üreticilerimizin eserlerini müdafaaya yönelik uğraşlarında muvaffakiyete ulaştığı tespit edilmiştir. Kahverengi kokarca zararlısının tanınması ve ziyan boyutu ile kamuoyunun bilgilendirilmesi çalışmalarımız ziyanlı vilayetimize giriş yapmadan başlamış, hala bugün de il/ilçe uyum şura toplantıları, il/ilçe bölüm toplantıları, kurum ve kuruluşlar ile istişare toplantıları, biyosidal uygulama eğitim programları, çiftçi eğitim ve yayım çalışmaları, proje çalışmaları, tarla okulları, örnek uygulama eğitimleri, çaba takvimi duyuru ve ilanları üzere bütün argümanlar kullanılarak devam etmektedir. Bunun yanında bakanlığımızca tahsis edilen ödenekler ve yerelden temin edilen kaynaklar ölçüsünde sahipsiz alanların kışlak uğraşında kullanılmak üzere biyosidal ilaç alınması ve bu alanların ilaçlanması, kışlak öncesi ve kışlak sonrası feromon tuzaklarla cezbet-öldür yönergesi kapsamında kullanılmak üzere feromon tuzak ve etrafında yapılacak ilaçlamalar ile ilgili bitki muhafaza eserleri alımı, dağıtımı ve alanda aktif kullanımı, ilaçlamalarda kullanılmak üzere alet ekipman alımı, dağıtımı ile ilgili çalışmalarımız devam etmektedir" denildi.

2025’te artarak ve yayılarak devam etmesi öngörülüyor
Kahverengi kokarcanın 2025 yılında da artarak ve yayılarak devam etmesinin öngörüldüğüne dikkat çekilen açıklamanın devamında şu sözlere yer verildi: "2025 yılında ise polifag, istilacı ve tahripkar bir ziyanlı olan kahverengi kokarca popülasyonunun artarak ve yayılarak devam etmesi öngörülmekte olup önlemlerimizin de artarak ve Kahverengi Kokarca ile Uğraş Hareket Planı doğrultusunda üreticilerimiz başta olmak üzere bütün kesim paydaşları ile birlikte seferberlik ruhu içerisinde gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Kahverengi kokarca biyolojisi gereği sıcaklık ortalaması 15-16 dereci altına inmeye başladığında kışlamak için gaye çaba alanlarımız olan konut, ahır, boş depo ve çatı ortaları üzere barınma alanlarında kışlama eğilimi göstermektedir. Kış boyunca yaklaşık 4-5 ay bu kışlaklarda kışı geçirip sıcaklık ortalaması 12,5 dereceye ulaştıktan sonra kışlaklardan çıkışlar başlayıp çıkışlar 16 dereceye kadar devam etmekte ve ortalama 17 dereceyi geçtikten sonra büyük oranda sonlanmaktadır. Bu sene geçen kış kaidelerinin korunaklı alanlarda kışlayan böcek popülasyonu üzerinde bir tesiri olmayacağı öngörülmektedir. Kışlak uğraşı ise öncelikle mekanik çaba (toplanıp imha edilerek) yapılarak, ulaşılamayan alanlarda ise Sıhhat Bakanlığı’nca ruhsatlandırılmış biyosidal eserleri kullanılarak gayret yapılmalıdır. Kışlak uğraşında mutlaka (BKÜ) bitki muhafaza eseri kullanılmamalıdır."

Seferberlik ruhu içerisinde mücadele
Seferberlik ruhu içerisinde gayret edilmesi gerektiğini vurgulayan Tarım ve Orman Vilayet Müdürü İbrahim Sağlam ise "Kahverengi kokarca; kışlaklardan sıcaklık ortalaması 12,5 dereceyi ulaştığında çıkışlara başlayıp sıcaklık ortalaması 17 dereceyi bulana kadar periyodik olarak çıkışlarını sürdürmektedir. Karadeniz Bölgesi’nde rakımsal ve bölgesel sıcaklık farklılıkları da dikkate alındığında referans tarihi olarak 2-10 Nisan ortası baz alınarak kullanılan ruhsatlı biyosidal eserlerin uygulama yüzey alanlarında kalma mühleti, büyükşehirlerde uygulama yapılması gereken alanlarında da büyüklüğü ve çokluğu dikkate alındığında 1-10 Mart tarihi prestiji ile kışlak alanlarda biyosidallerin uygulamaya başlanmasına, 15 Nisan tarihinde ise sonlandırılmasının uygun olacağı önerilmektedir. Kışlak alanlarda zararlının hareketsiz olacağı ve kimyasalla temasının zahmeti üzere etkenler de baz alındığında çıkış yapmak için hareketlenmelerin olduğu bu tarihlerin baz alınması kışlaklardan çıkış kademesinde gerek ziyanlı ile temasın gerekse de yapılacak çabada muvaffakiyet talihini ve oranını arttıracaktır. Gerek kışlak gayreti gerekse cezbet-öldür usulü ile uğraş ve eser bazında kimyasal gayret takvimi bahislerinde il/ilçe tarım ve orman müdürlükleri ile irtibatlı olunması ve takip edilmesi, yapılan tertiplere dayanak olunması, seferberlik ruhu içerisinde çaba çalışmalarına kişisel ve toplumsal olarak sürat kesmeden devam edilmesi ilimiz ziraî üretimi için son derece önemlidir" dedi.
Ayrıca kışlaklardan çıkış için gayrete 1-10 Mart’ta başlanması, 15 Nisan’a kadar devam edilmesi öneriliyor. Öte yandan kullanılan biyosidal eserlerin kalıcılık mühleti baz alındığında Nisan sonuna kadar tesirlerinin devam edeceği belirtildi.

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Eski hükümlü hayvancılıkla kendine yeni bir hayat kurdu

blank
İhlas Haber Ajansı tarafından
26 Mart, 2025 13:08 tarihinde yayınlandı
A+ A-

Tokat’ın Niksar ilçesinde, kontrollü hürlük önlemi uygulanan eski hükümlü A.T., aldığı eğitimle küçükbaş hayvan yetiştiriciliğine adım attı. 1 erkek ve 15 dişi Karayaka cinsi koyunla yeni bir başlangıç yapan A.T., "Bu proje benim ve ailem için bir umut oldu" dedi.
Niksar ilçesine bağlı Gökçeli beldesi, örnek bir projeye mesken sahipliği yaptı. Kontrollü özgürlük önlemi uygulanan eski hükümlü A.T., Tokat Denetimli Serbestlik Müdürlüğü rehberliğinde hayalini kurduğu ’Küçükbaş Hayvan Yetiştiriciliği’ projesini hayata geçirdi. A.T.’nin teşebbüsü, eski hükümlü kendi işini kurma projesi kapsamında onaylandı. Projeyle kendisine 1 erkek ve 15 dişi Karayaka cinsi koyun tahsis edildi. Tokat Denetimli Serbestlik Müdürlüğü’nün rehberliğinde sürü idaresi dokümanı alan A.T., azmi ve kararlılığıyla dikkat çekti. Koruma Kurulu Başkanlığı onayının akabinde hayata geçen proje, A.T.’nin yeni bir hayata adım atmasına imkan tanıdı. Yapılan kontrat sonucunda koyunlar, Kontrollü Özgürlük Müdürü Vedat Gülşen, koruma kurulu başkanlığı çalışanlarının iştirakiyle gerekli denetimler yapılarak A.T.’ye teslim edildi.

"Bu yalnızca bir iş değil, yeni bir hayat"
Koyunların teslimi sırasında duygusal anlar yaşayan A.T., "Bu proje benim için yalnızca bir iş değil, tıpkı vakitte yeni bir başlangıç. Hayallerime kavuşmanın memnunluğunu yaşıyorum. Bana projemi gerçekleştirmemde çok büyük yardımlar yapan Tokat Denetimli Serbestlik Müdürlüğüne minnettarım. Bu proje, küçük çocuğumun geleceği için de başka bir umut oldu" dedi.

Topluma umut aşılayan bir proje
Tokat Kontrollü Özgürlük Müdürü Vedat Gülşen ise kurumun toplumsal medya hesabından yaptığı açıklamada ise projenin eski mahkumların topluma kazandırılması ve kendi ayakları üzerinde durabilmeleri için kıymetli bir adım olduğunu vurguladı. Gülşen, "A.T.’nin azmi ve projesinin başarısı, öbür eski mahkumlara de ilham kaynağı olacaktır. Gökçeli beldesinde yankı uyandıran bu proje, yalnızca A.T.’nin hayatını değiştirmekle kalmadı, tıpkı vakitte topluma da umut aşıladı. Beşere dokunuyor, insanı dokuyoruz" diye konuştu.

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.