Anadolu Ajansı tarafından
02 Haziran, 2024 04:52 tarihinde yayınlandı
A+ A-

İstanbul Ticaret Üniversitesi’nde Engelsiz Yaşam Zirvesi düzenlendi

İSTANBUL (AA) - İstanbul Ticaret Üniversitesi'nde Engelsiz Yaşam Zirvesi düzenlendi.

Üniversiteden yapılan açıklamaya göre, İstanbul Ticaret Üniversitesi'nde Farkındalık ve Kızılay Toplulukları tarafından düzenlenen ve Veysel Vardal Görme Engelliler Ortaokulu öğrencilerinin de katıldığı Engelsiz Yaşam Zirvesi'nde, engelli bireylere yönelik toplumsal bakış açısı ve eşitlik ilkesi konuşuldu.

Üniversitede yapılan etkinlikte görüşlerine yer verilen, İstanbul Aile ve Sosyal Hizmetleri İl Müdürü Yardımcısı Halis Kuralay, Cumhuriyet'in kuruluşundan itibaren görme engellilerin noterde problem yaşadıklarını belirterek, "Görme engelliler, notere gittiklerinde attıkları imzanın geçerli olması için iki tane de yanında şahit götürürlerdi. Onur kırıcı bir hikayeydi. Ben il müdür yardımcısı olarak bir dönem günde ortalama 200 tane imza attığım oluyordu.

Engelli hizmetlerinden sorumluyken İstanbul'da evde bakım maaşı olarak engellilerimize ödediğimiz 83 milyon liranın altına imza atıyordum. Ama tek başıma notere gittiğimde imzamın geçerli olmadığını öğreniyorum. Şimdi bir müjde aldım. Danıştay, artık görme engellilerin noterlerin 2 tane şahit isteme genelgesini iptal etti. Bundan ciddi memnun olduk." ifadelerini kullandı.

Avukat Enes Yılmaz, anayasada her bir bireyin eşit olduğunu vurgulayarak, "Kamu Denetçiliği Kurumu, kamu makamlarının bireylere karşı hizmetlerini denetler ve tavsiye kararlarında bulunuyor. Aynı zamanda Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu'nun (TİHEK) da bu anlamda çok aktif. Kurumun verdiği kararlar tavsiye niteliğinde kalmıyor. Doğrudan idari para cezası kesiliyor. İzmir'de bir avukatın 2019 yılında açtığı dava neticelendi. Artık görme engelli bireyler noterde yaşadıkları zorlukları aştılar." açıklamasında bulundu.


blank
Haber Merkezi tarafından
17 Nisan, 2025 12:54 tarihinde yayınlandı
A+ A-

Rektör Kırışık’tan EURIE 2025’te Stratejik İş Birlikleri ve Yoğun Diplomasi Temasları

Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Kırışık, EURIE 2025’te uluslararası iş birliklerini güçlendiren önemli temaslarda bulundu.

Karabük Üniversitesi (KBÜ), Avrasya Üniversiteler Birliği (EURAS) tarafından bu yıl 10’uncusu düzenlenen Avrasya Yükseköğretim Zirvesi EURIE 2025’te dikkat çeken bir diplomasi performansı sergiledi.

İstanbul Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı’nda düzenlenen zirvede, Karabük Üniversitesi ile Malezya Yükseköğretim Bakanlığı Politeknik ve Toplum Kolejleri Eğitim Dairesi Başkanlığı arasında stratejik iş birliği protokolü imzalandı. Öte yandan Rektör Prof. Dr. Fatih Kırışık çok sayıda ülke temsilcisiyle geleceğe dönük önemli iş birliği görüşmeleri yaptı.

Malezya ile Stratejik Protokol

EURIE 2025 kapsamında düzenlenen törende, Karabük Üniversitesi ile Malezya Yükseköğretim Bakanlığı Politeknik ve Toplum Kolejleri Eğitim Dairesi Başkanlığı arasında önemli bir iş birliği protokolü imzalandı. Törene Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar ve Malezya Yükseköğretim Bakanı Prof. Dr. Zambry Abd Kadir de katıldı. Protokole Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Kırışık ile Malezya Politeknik ve Toplum Kolejleri Eğitim Dairesi Genel Müdürü Dato’ Dr. Haji Mohd Zahari Bin Ismail imza attı.

İş birliği protokolü; öğrenci ve akademisyen değişimi, ortak araştırma projeleri, müfredat geliştirme, girişimcilik ve inovasyon temelli uygulamalar ile konferans ve seminerlerin birlikte düzenlenmesini kapsıyor. 

YÖK Başkanı Özvar EURIE 2025’e Liderlik Etti

EURIE 2025’e katılan YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, Türkiye’nin yükseköğretimdeki uluslararasılaşma hamlesine liderlik etti. Zirvenin açılışında konuşan YÖK Başkanı Özvar; eğitimin, modern dünyada ülkeleri birbirine bağlayan güçlü köprüler kurduğunu belirterek EURIE'nin küresel diyalog ve iş birliği için müstesna bir platform olduğunu söyledi. YÖK'ün stratejik hedeflerinden birinin uluslararasılaşma olduğunu belirten Özvar, bu hedefin özünde Türk yükseköğretimini bölgesel ve küresel akademik hareketliliğin merkezlerinden biri hâline getirme amacı taşıdığını vurguladı. 

YÖK Başkanı, Rektörlerle Değerlendirme Yaptı

YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, zirvede Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Kırışık’ın da aralarında bulunduğu üniversite rektörleriyle bir araya geldi. Görüşmede Türkiye’nin yükseköğretimdeki küresel rolü, üniversiteler arası stratejik ortaklıklar ve yeni uluslararası projelerin geliştirilmesi gibi konularda değerlendirmelerde bulunuldu.

KBÜ Standına Yoğun İlgi

Zirve süresince Karabük Üniversitesi standı, başta YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, Malezya Yükseköğretim Bakanı Prof. Dr. Zambry Abd Kadir ve EURAS Başkanı Prof. Dr. Mustafa Aydın olmak üzere birçok akademik ve uluslararası temsilcinin ziyaret ettiği önemli duraklardan biri oldu. KBÜ’nün yürüttüğü uluslararası projeler, dijital dönüşüm faaliyetleri ve küresel iş birliklerine dair tanıtımların yapıldığı stantta, ziyaretçilerle akademik ve teknolojik gelişmeler paylaşıldı.

Rektör Prof. Dr. Fatih Kırışık, stant ziyaretlerinde KBÜ’nün bilimsel ve kültürel altyapısını anlatarak üniversitenin uluslararası düzeyde yürüttüğü çalışmalar hakkında bilgi verdi. Bu kapsamda çok sayıda farklı ülkeden üniversite temsilcisi ile yeni iş birliği fırsatları üzerine görüşmeler gerçekleştirildi.

Geleceğin Yükseköğretimi EURIE 2025’te Tartışıldı

Avrasya Yükseköğretim Zirvesi, 65’ten fazla ülkeden gelen 400’ün üzerinde üniversite temsilcisini bir araya getirdi. Etkinlikte 50’nin üzerinde oturum gerçekleştirilerek; uluslararasılaşma trendleri, Erasmus+ projeleri, dijital dönüşüm, yapay zekâ, kalite güvencesi ve uluslararası öğrenci hareketliliği gibi yükseköğretimin geleceğine yön veren başlıklar masaya yatırıldı.

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.