TÜİK'in açıkladığı ''Hayat Tabloları'' verileri, Türkiye genelinde kadınların erkeklerden daha uzun yaşadığını gösteriyor.
Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı “Hayat Tabloları, 2021-2023” verilerine göre, Türkiye’de doğuşta beklenen yaşam süresi ortalama 77,3 yıl oldu.
2020-2022 dönemine kıyasla hafif bir düşüş yaşanırken, kadınların yaşam süresi erkeklerden ortalama 5,3 yıl daha uzun olarak belirlendi. Kadınlar için doğuşta beklenen yaşam süresi 80 yıl, erkekler için ise 74,7 yıl olarak kaydedildi.
Kadınlar Erkeklerden Daha Uzun Yaşıyor
Veriler, Türkiye genelinde kadınların erkeklerden daha uzun yaşadığını gösteriyor. Çalışma çağındaki 15 yaşındaki bir kişinin ortalama kalan yaşam süresi 63,5 yıl iken, bu süre erkekler için 60,9 yıl, kadınlar için ise 66,1 yıl olarak hesaplandı. 30 yaşındaki bireylerde kalan yaşam süresi kadınlarda 51,5 yıl, erkeklerde ise 46,6 yıl olarak belirlendi. Kadın ve erkek arasındaki yaşam süresi farkı ilerleyen yaşlarda da dikkat çekici şekilde sürüyor; 65 yaşındaki bir kadının ortalama 19 yıl, bir erkeğin ise 15,7 yıl daha yaşaması bekleniyor.
En Uzun Yaşam Süresi Tunceli’de
Türkiye’de doğuşta beklenen yaşam süresinin en uzun olduğu il, 80,8 yıl ile Tunceli oldu. Tunceli’yi 79,7 yıl ile Şırnak ve Mardin takip etti. Beklenen yaşam süresinin en düşük olduğu iller ise 76,1 yıl ile Kilis, 76,2 yıl ile Gaziantep ve 76,8 yıl ile Adana olarak kaydedildi.
Tunceli, hem erkeklerde hem de kadınlarda doğuşta beklenen yaşam süresinin en yüksek olduğu il oldu. Erkeklerde 78,1 yıl, kadınlarda ise 83,6 yıl olarak ölçülen Tunceli, Türkiye genelinde yaşam süresi en uzun il olarak öne çıktı.
İstanbul ve Ankara’da Beklenen Yaşam Süresi Türkiye Ortalamasının Üzerinde
Türkiye’nin en kalabalık şehri olan İstanbul, doğuşta beklenen yaşam süresinde Türkiye ortalamasının üzerine çıkarak 78,6 yıl ile kayıtlara geçti. Bu rakam erkeklerde 75,8 yıl, kadınlarda ise 81,3 yıl oldu. Başkent Ankara da ortalamanın üzerinde yer alarak doğuşta beklenen yaşam süresini 79,2 yıl olarak gösterdi. Kadınların yaşam süresi 81,8 yıl olurken, erkekler için bu süre 76,5 yıl olarak belirlendi.
Eğitim Düzeyi Yaşam Süresini Etkiliyor
TÜİK’in verilerine göre, eğitim seviyesi yükseldikçe beklenen yaşam süresi de uzuyor. Daha yüksek eğitim seviyesine sahip kişilerin, düşük eğitim seviyesindekilere göre daha uzun yaşadığı tespit edildi. 30 yaşındaki bireyler arasında ortaöğretim altı eğitim düzeyi ile yükseköğretim seviyesine sahip kişiler arasında yaşam süresi farkının 5 yıl civarında olduğu belirlendi.
Bu yıl ilk kez, eğitim düzeyine göre beklenen yaşam süresi de hesaplandı ve eğitim seviyesinin yaşam süresi üzerindeki etkisi net bir şekilde görüldü.
Vatandaşı dolandıran sahte jandarmalar gerçek jandarmadan kaçamadı
Kastamonu’da kendilerini jandarma çalışanı tanıtarak bir vatandaşı dolandıran dolandırıcılar, jandarma grupları tarafından yakalanarak gözaltına alındı.
Olay, Kastamonu’nun Tosya ilçesine bağlı Çaybaşı köyünde meydana geldi. Edinilen bilgiye nazaran, N.İ. isimli şahsı telefonla arayarak kendisini jandarma çalışanı olarak tanıtan dolandırıcı, isminin bir cinayet olayına karıştığını ve konutuna gelerek olayı anlatacaklarını söyledi. Daha sonra N.İ.’nin meskenine gelen 3 dolandırıcı, para karşılığı isminin karıştığı cinayet suçlamasını kaldıracaklarını söyleyerek N.İ.’den bir ölçü altın ve nakit para alarak kayıplara karıştı. Bir müddet sonra dolandırıldığını anlayan N.İ., 112 Acil Davet Merkezini arayarak yardım istedi.
İhbar üzerine Kastamonu Vilayet Jandarma Komutanlığı takımları tarafından yapılan çalışmalar ve kamera incelemeleri sonucunda olayı gerçekleştiren Ö.T.S., O.K. ve A.A.’nın kimlikleri tespit edildi. 3 kuşkulu Çorum’un Kargı ilçesinde yakalandı. Gözaltına alınan şüpheliler süreçlerinin akabinde adliyeye sevk edildi. Hakim karşısına çıkartılan şahıslardan O.K. tutuklanırken, Ö.T.S. ve A.A. ise isimli denetim kuralıyla hür bırakıldı.